«

»

AMF: Plafon radiant pentru incalzirea si racirea spatiilor. Climatul din incapere

Share

Sistemul de climatizare de la AMF este un plafon suspendat, realizat de catre Knauf AMF din Grafenau – Germania, utilizand tehnica de sistem „gabo“, pentru incalzirea si/sau racirea oricarui spatiu. Asigura un confort termic sporit si inlesneste obtinerea unei temperaturi constante intr-o incapere. Deoarece incalzirea si/sau racirea se reali­zeaza prin schimbul de radiatii, plafoanele de climatizare sunt superioare altor sisteme de incalzire si/sau racire.

Un avantaj important al placilor din cadrul acestor plafoane este izolarea termica integrata in partea din spate a placii. Elementele prefabricate din sistem se evidentiaza datorita unui montaj simplu si prin posibilitatea accesarii facile a spatiului dintre plafonul suspendat si planseu. Sistemul variabil de tevi consta dintr-un material sintetic – polibutena (PB), conf. DIN 4726, termorezistent si etans la oxigen.

Placile din metal sau gips, in diferite combinatii, ofera posibilitatea multor variante de configuratie. Astfel, se obtin un confort si o ambianta deosebita, atat din punct de vedere termic (conf. DIN EN ISO 7730), cat si estetic. Datorita accesarii cu usurinta a instalatiilor de intretinere din plenum, dar si costurilor de exploatare foarte mici, in comparatie cu instalatiile de climatizare conventionale, sistemul de climatizare AMF se amortizeaza dupa scurt timp.

 

Functia de racire – vara

In zilele fierbinti de vara, temperatura din incapere urca repede la un nivel inconfortabil. Plafonul de racire este strabatut de catre agentul termic – apa rece (racita la circa 15 0C) – si functioneaza ca o suprafata de schimb pentru a prelua caldura excesiva din incapere.

 

Functia de incalzire – iarna

Sistemul de climatizare este strabatut de apa incalzita la o temperatura de circa 33 0C. Temperatura medie a pla­fonului urca la 28 0C. Sistemul de climatizare actioneaza eficient prin radiatie termica. Astfel, se formeaza un flux de aer de la plafonul cald catre incaperea mai rece.

Acest efect de radiatie termica actioneaza in toate directiile si poate fi comparat cu caldura soarelui sau cu caldura data de un far puternic. Efectele date de convectie, ca in cazul corpurilor de incalzit de perete (caldura urca), pot fi neglijate in acest caz. Rezultatul inseamna o incapere uniform incalzita care ofera posibilitatea perceperii unei temperaturi placute in fiecare punct al incaperii.

 

Reglaj si efect

Printr-o reglare rapida a temperaturii suprafetei plafonului, in cateva minute, este posibila incalzirea sau racirea cladirilor cu suprafete mari, vitrate, sau a cladirilor cu fatade din sticla. Deoarece, in cazul sistemului de climatizare AMF, tevile de racire se afla la o distanta mica fata de incapere, temperatura supra­fetei plafonului este influentata in cateva minute, dupa cum arata simularea pe calculator.

Montaj simplu

Datorita principiului de mufare, exista posibilitatea unui montaj rapid si simplu, iar cerintele de etanseitate ale sistemului la aer si la apa sunt indeplinite. Conductele de alimentare se fixeaza pe elementele de suspendare ale constructiei plafonului prin intermediul unor clipsuri si sunt legate la elementele plafonului prin mufe de fixare din material plastic, termorezistent.

 

Constructia sistemului

Montaj cu structura vizibila

– distanta minima de suspendare: 150 mm;

– profile principale si secundare, cu latimea de 24 mm;

– placi demontabile.

Constructie din profile late, paralele, tip „Bandraster“

– distanta minima de suspendare: 150 mm;

– profile principale cu latimea de 100 mm;

– profile secundare ascunse;

– placi demontabile.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 30 – septembrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/09/09/amf-plafon-radiant-pentru-incalzirea-si-racirea-spatiilor-climatul-din-incapere-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.