«

»

ICOPAL: Hidroizolarea acoperisurilor terasa ale halelor metalice

Share

De peste 50 de ani, societatea Siplast este un lider mondial de necontestat in domeniul inovatiei sistemelor de hidroizolatii destinate teraselor si fundatiilor. Fie ca este vorba de inventarea in 1968 a bitumului modificat cu SBS care confera membranelor bituminoase proprietati elastomerice, facandu-le astfel sa reziste la amplitudini termice importante, sau de punerea la punct in 1997 a membranei monostrat cu lipire la rece prin benzi autoadezive, Siplast s-a remarcat atat prin capacitatea sa novatoare, cat si prin fiabilitatea si durabilitatea sistemelor concepute. Membra a grupului danez Icopal, lider mondial in domeniul hidroizolatiilor, Siplast concentreaza in prezent intreaga activitate de cercetare si dezvoltare a acestuia.

In Romania, Siplast este prezent inca din 1995 cand a furnizat materiale pentru modernizarea Hotelului Athenee Palace Hilton. De atunci si pana in prezent, au urmat numeroase realizari in domeniul construc­tiilor halelor metalice, hotelurilor si mall-urilor. De remarcat este faptul ca principala asteptare a clientilor societatii este longevitatea si fiabilitatea sistemelor Siplast, acestea fiind garantate 10 ani de catre firma de asigurari Axa si avand o durata de viata confirmata cuprinsa intre 30 si 40 de ani.

 

Sistemul Parafor Solo GFX JS – o solutie constructiva moderna pentru hidroizolarea acoperisurilor terasa ale halelor metalice

Sistemul Parafor Solo GFX JS este un sistem monostrat destinat hidroizolarii acoperisurilor terasa prevazute cu termoizolatie din perlita expandata si polistiren expandat pe suport de tabla cutata.

Sistemul se compune din:

1. Suport si bariera de vapori

Suportul este constituit din tabla cutata peste care se asaza o bariera de vapori numai in cazul in care activitatea desfasurata in hala res­pectiva degaja o cantitate semnificativa de vapori de apa, de exemplu spalatorii industriale, piscine, vopsitorii etc. In cazul unor constructii meta­lice ce urmeaza sa adaposteasca procese tehnologice fara degajare importanta de vapori sau destinate unor activitati comerciale normale, montarea unor folii cu rolul de bariere de vapori nu mai este necesara, tabla cutata reprezentand ea insasi o bariera eficienta in cazul incaperilor cu higro­metrie scazuta sau medie.

2. Termoizolatie

Termoizolatia este constituita dintr-un prim strat de Fesco C-DO – panouri de perlita expandata de 40 cm grosime cu nut si feder. Perlita este o roca de origine vulcanica incombus­­tibila, realizandu-se astfel o bariera in calea focului in caz de incendiu.

Al doilea strat se compune din polistiren expandat de 20 Kg/m3 densitate si 60 cm grosime, asezat peste panourile de perlita expan­data, rosturile fiind decalate. Sandwich-ul mai sus descris se fixeaza de tabla cutata cu cel putin o fixatie mecanica cu saiba dreptunghiulara sau ovala pe metru patrat (fig. 1).

Fata de solutia clasica ce consta in utilizarea vatei minerale, complexul de termoizolatie descris mai sus prezinta urmatoarele avantaje la un coeficient l echivalent:

• o mai mare rigiditate a termoizolatiei, perlita si polistirenul expandat prezentandu-se in placi rigide, evitandu-se in acest fel producerea de adancituri cauzate de circulatia personalului de executie pe peri­oada lucrarilor de montaj ale termo si hidroizolatiei;

• un pret scazut fata de solutia traditionala cu vata minerala, datorita in mod deosebit faptului ca poli­sti­renul expandat se produce local, astfel reducandu-se semnificativ costul transportului termoizolatiei de la locul de productie pana in santier;

• o greutate de trei ori mai mica fata de solutia traditionala cu vata minerala (fig. 2).

3. Hidroizolatie

Hidroizolatia este constituita dintr-o membrana monostrat cu fixare mecanica Parafor Solo GFX JS. Membrana este realizata din bitum modificat cu SBS (Styren-Butadien-Styren) care ii confera proprietati elastomerice, facand-o ideala pentru hidroizolarea acoperisurilor terasa ale halelor metalice intr-un climat cu amplitudini termice insemnate, asa cum este cel al Romaniei.

Membrana Parafor Solo GFX JS are o grosime de 4,8 mm si este acoperita pe partea superioara cu ardezie sau granule minerale. Armatura este constituita din netesut de poliester de 150 g/m2. Partea destinata suprapunerilor are o grosime de 4 mm si prezinta repere din 12,5 cm in 12,5 cm, pentru stabilirea ampla­sarii fixatiilor mecanice a caror densitate se stabileste in functie de zona clima­tica unde este amplasata cladirea.

Particularitatea membranei Parafor Solo GFX JS o constituie prezenta pe fata inferioara a partii destinate suprapunerii a unei benzi adezive de 1 cm latime, destinate realizarii unei bariere la focul arzatorului, evitandu-se astfel arderea placii de polistiren expandat aflate sub membrana.

Aticele se trateaza ca si in cazul celorlalte sisteme de hidroizolatie Siplast cu doua componente din bitum SBS:

• membrana de ranforsare Parequere, care se prezinta sub forma unor benzi de 250 mm latime si se termosudeaza in parte pe atic si in parte pe membrana Parafor Solo GFX JS, aflata in plan orizontal;

• membrana Paradial S, cu foita de aluminiu gofrat, care este destinata inchiderii aticelor si se termosudeaza peste membrana Paraquere, cel putin 15 cm in plan orizontal si vertical.

Procedeul Parafor Solo GFX JS a fost montat in premiera in Romania pe hala metalica de 22 000 m2 a carei destinatie va fi supermarketul Auchan din Pitesti.

Produsele si procedeul beneficiaza de o garantie de 10 ani emisa deopotriva de Siplast si Axa asi­gu­rari din Franta. Durata de viata estimata a complexului de termo si hidroizolatie este cuprinsa intre 30 si 40 de ani.

Pentru mai multe detalii puteti contacta Icopal Romania SRL, dl Sergiu Oana, rosoa@icopal.com.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 30 – septembrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/09/09/icopal-hidroizolarea-acoperisurilor-terasa-ale-halelor-metalice/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.