«

»

RUUKKI: Tehnologie noua – Ruukki Cor-Ten®

Share

Din punct de vedere arhitectural, otelul Cor-Ten® este un material interesant, dar in acelasi timp inovator. Cladirile la care a fost folosit acest material pentru placarile fatadelor sunt considerate ca fiind reprezentative, creatii ale unor arhitecti foarte cunoscuti.

Compozitia otelului Cor-Ten® rezistent la coroziune a fost elaborata in Statele Unite ale Americii la inceputul secolului al XX-lea. Au fost studiate diferite oteluri in aliaj cu alte metale. S-a descoperit ca otelul cu un aport de cupru are o rezistenta semnificativ mai mare la coroziune. Acest tip de otel a fost creat si patentat in 1933 sub denumirea de Cor-Ten®. Compozitia chimica originala contine un amestec de siliciu, cupru, nichel, crom si fosfor.

Acest otel a fost folosit pentru prima data la fabricarea vagoanelor pentru transportul carbunilor. Cu timpul, aria lui de utilizare s-a largit, azi fiind folosit in constructia de poduri, instalatii industriale chimice si petrochimice, dar mai ales pentru producerea de containere pentru liniile maritime avand costuri de intretinere de patru ori mai mici, rezer­voare si cisterne de apa, remorci, cosuri (hornuri) etc. In ultimii ani, s-a inceput folosirea pe scara din ce in ce mai larga ca placaj de tabla pentru fatade sub forma de casete sau profile ondulate.

 

Caracteristici

Otelul carbonic este un material ce reactioneaza la umezeala si la oxigenul din atmosfera. Reactiile care au loc pe suprafata materialului se numesc coroziune, iar in urma acestui proces otelul se acopera cu o patina (rugina). Cand atmosfera se umezeste, materialul este din nou supus coroziunii si, in timp, rugina va sapa adanc in material afectand structura otelului.

In cazul otelului Cor-Ten® acest proces se desfasoara diferit. Printr-o uscare rapida a produsului coroziunii, acesta se acopera cu oxid de fier care impiedica sau chiar incetineste procesul de coroziune. Pentru exemplificare: un otel obisnuit carbonic pierde in 10 ani 200 mm din grosime, in timp ce Cor-Ten® numai 30-75 mm. Aceasta pierdere de material in cazul otelului Cor-Ten® se inregistreaza in primii 2 ani. Dupa aceea procesul de coroziune se opreste, in condi­t­iile in care se asigura uscarea elementelor de la suprafata, astfel incat acestea sa nu se afle tot timpul intr-o stare de umezeala. Otelul va capata o culoare caracteristica ce se poate schimba in timp de la rosu-brun spre rosu-purpuriu (in functie de conditiile atmosferice).

 

Cerinte in constructii

Otelul tip Cor-Ten® poate fi folosit in producerea casetelor sau a profilelor ondulate de fatada. Tinand cont de desfasurarea procesului de coroziune in primii 2 ani si posibilitatea de „spalare“ a unor produse de pe suprafata, se considera necesara montarea de accesorii care sa aiba rolul de a directiona apa din precipitatii de pe fatada. In acelasi timp cu otelul Cor-Ten® pot fi folosite materiale de pe care se poate indeparta cu usurinta rugina rezultata in urma umezelii: aluminiu anodic, otel inoxidabil, neopren, placi ceramice, sticla. Folosirea betonului, a otelului neprotejat cu sistem de protectie, a tiglei ceramice, pietrei si a lemnului este problematica. O mare atentie trebuie acordata etansarii intre diverse materiale, pentru ca unele materiale pot absorbi apa si pot provoca coro­ziune la contactul cu otelul Cor-Ten®. De asemenea, este important ca procesul de coroziune sa se desfasoare concomitent pentru intreg ansamblul de materiale, si atunci nu exista dife­renta de culoare intre elemente diferite. De aceea, e bine ca suprafetele inclinate placate cu acest otel sa respecte toate acelasi unghi. Este recomandabil sa se utilizeze indeosebi pereti verticali.

Din aceleasi cauze, elementele care urmeaza sa fie montate trebuie depozitate in aceleasi conditii si in acelasi loc, chiar asezate in aceeasi directie. In timpul montajului, se folosesc unelte curate, deoarece orice impuritate poate afecta culoarea fatadei. Partile inferioare ale profilelor din sistemul de sustinere a placarii trebuie montate la o anumita inaltime ca sa nu atinga pamantul.

Otelul Cor-Ten® este un material cu suprafata mata ce reduce reflexia luminii, caracteristica pentru alte tipuri de materiale pe baza de otel. Acest tip de otel este 100% ecologic deoarece poate fi reciclat. In urma acestui proces nu rezulta substante nocive pentru mediul inconjurator – deoarece lipsesc aditivii de vopsire si alti compusi chimici din compozitia acestuia.

Ruukki activeaza in Romania din anul 2001 ca repre­zentanta a grupului finlandez Rautaruukki, in prezent cel mai mare furnizor de otel si produse din otel din Europa de Nord, inclusiv Tarile Baltice. Cu o experienta de peste patruzeci de ani pe piata mondiala de profil, Ruukki este apreciat ca un partener de incredere si un important furnizor de solutii metalice complete in domeniul constructiilor civile, industriale si infrastructura.

Ruukki isi desfasoara activitatea in 23 de tari si are un numar de 14.500 de angajati. Actiunile companiei sunt cotate la Bursa din Helsinki (corporatia Rautaruukki: RTRKS). Rautaruukki Corporation activeaza din anul 1960. Din anul 2004, numele de marketing al corporatiei este Ruukki.

 

www.ruukki.com

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 30 – septembrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/09/09/ruukki-tehnologie-noua-ruukki-cor-ten/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.