«

»

Alarma energetica! Ce sunt energiile neconventionale?

Share

Energia din surse regenerabile numita si energie curata are ca surse: vantul, apa, soarele, pamantul.

Pentru producerea energiei curate nu se folosesc combustibilii fosili: carbunele, gazele naturale si deri­vatele lor.

Iata cateva motive care justifica de ce se vorbeste asa de mult despre sursele regenerabile de energie:

• unul este legat de securitatea energetica periclitata de epuizarea combustibililor fosili, prognozata a se intampla in cca 50 de ani pentru hidrocarburi si mai mult de 150 de ani pentru carbune;

• un alt motiv priveste schimbarile climatice din ultimii ani care ameninta chiar viata pe planeta.

Celebrul raport Stern, adus la cunostinta intregii lumi, a ingrijorat atat mediile stiintifice, cat si cele economice de afaceri. Raportul concluzioneaza ca efectele incalzirii planetei nu vor mai putea fi controlate daca nu se iau acum masuri ferme la scara globala. Mai mult, raportul arata ca, in cel mult 10 ani, economia mondiala va suferi nu numai stocare, dar si descrestere, daca in urmatorii 10-15 ani nu se vor investi cca 2% din produsul brut pentru dezvoltarea de noi tehnologii care sa permita, pe de o parte, arderea mai eficienta a combustibililor fosili si in special a carbunelui, iar pe de alta parte sa promoveze tehnologii pentru folosirea surselor regenerabile de energie (carbune, fotovoltaice, solar-termo, pompe de caldura, biocombustibil, biomasa).

Care este situatia folosirii surselor regenerabile de energie in Europa?

Tarile europene (Germania, Spania, Danemarca, Suedia) sunt lideri mondiali in dezvoltarea tehnologiilor pentru energie curata. De exemplu energia eoliana in Europa depaseste de cinci ori intreaga putere instalata a Romaniei. Turbinele eoliene au ajuns de la 50 kW acum 20 de ani la 5 MW astazi, concomitent cu o reducere a costurilor investitionabile cu mai mult de 50%.

Puterea instalata a ajuns la peste 40 GW in Europa, ceea ce repre­zinta 75% din intreaga energie eoliana pe plan mondial. De asemenea, energia fotovoltaica a atins pe plan mondial puterea instalata de 2.000 MW fata de mai putin de 1.000 MW in 2006. In Europa puterea instalata a crescut de peste 35 ori in 10 ani cu rata medie anuala de 10%, concomitent cu scaderea pretului mediu de la 5 la 3 euro/W.

Care este potentialul surselor regenerabile de energie in Romania?

Tara noastra are un potential rela­tiv mare de surse regenerabile de energie. Cateva exemple:

• potentialul hidroenergetic, economic amenajabil, este estimat la 8.000 MW (cam tot atata cat este puterea totala instalata si exploatata in Romania, nivelul de valorificare a atins cca 80%;

• potentialul eolian, tehnic amenajabil, este estimat la 3.000 MW (varianta pesimista) si la 9.000 MW (varianta optimista);

• potentialul energetic al surselor termale este estimat la cca 1,5 mili­oane tep/an, adica cca 1/3 din cat petrol mai extragem noi astazi in Romania;

• potentialul energetic al biomasei este estimat la cca 8 milioane tep/an aproape de doua ori mai mare decat petrolul pe care-l extragem, din care 22% lemn de foc, rumegus, rest de lemn, 63% deseuri agricole, 15% deseuri menajere si biogaz.

Ce se face azi in Romania pentru valorificarea acestui potential?

In primul rand, s-a creat un cadru legislativ menit sa asigure atingerea unor obiective de valorificare a acestora, care inseamna: punerea in functiune pana in 2010 a unor capacitati noi de producere a ener­giei din surse regenerabile, insumand 442 MW (energie electrica) si 3,3 milioane tep (energie termica).

In perioada 2011-2015, legislatia prevede instalarea unei puteri totale de 789 MW (energie electrica) si 3,5 milioane tep (energie termica).

Odata cu schimbarea politicii energetice in materie, respectiv dupa aparitia noii politici a UE, din primavara acestui an, legislatia romaneasca ar trebui revizuita.

In primul rand, vor trebui acordate investitorilor stimulente mai substantiale, care ar putea lua defi­nitiv forme cum ar fi: acordarea a trei certificate  verzi pentru 1 MW fotovoltaic instalat, doua certificate verzi pentru 1 MW eolian instalat, reduce­rea impozitului pe profit reinvestit in dezvoltarea tehnologiilor etc.

De fapt, punctul nostru de vedere este ca n-ar mai trebui sa inventam apa calda si ar trebui sa vedem ce au facut tari ca: Germania, Spania, Danemarca, Suedia, care sunt lideri in domeniu.

Ce a facut ICEMENERG?

Ca cel mai mare organism de cercetare in domeniul eficientei energetice si al dezvoltarii tehnologiilor de utilizare a surselor regenerabile de energie, ICEMENERG a elaborat o harta a potentialului solar si eolian al Romaniei.

• ICEMENERG a intocmit un numar considerabil de studii de feza­bilitate pentru instalatiile romanesti si straine.

• In ultimul an, ICEMENERG efectueaza masuratori in situ cu doua instalatii performante de evaluare a capacitatii unui anumit loc de a fi folosit pentru producerea energiei eoliene, datele obtinute fiind parte din dosarele de obtinere a creditelor.

• ICEMENERG are, la sediul sau din Bdul Energeticienilor nr. 8, montate patru instalatii demonstrative specifice:

– pompa de caldura de 400 kW;

– instalatie solara termala pentru 1.000 l apa calda menajera;

– instalatie fotovoltaica de 20 kW (cu care in doua luni s-au obtinut aproape 5.000 kW/h);

– instalatie eoliana de 5 kW.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 31 – octombrie 2007

 

Autor:
Gheorghe OLTEANU – director general ICEMENERG

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/10/09/alarma-energetica-ce-sunt-energiile-neconventionale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.