«

»

CAPAROL: Noutati pe piata materialelor de constructii

Share

De curand a fost lansata pe piata materialelor de constructii o noua gama de vopsele Caparol produse in Romania. Au fost promovate: sisteme termoizolante performante si solutii complementare, software de finisaj pentru proiectarea fotorealista a conceptelor decorative si instrumente tehnice pentru specialisti.

Produsele pot fi considerate revolutionare pentru ca stabilesc standarde mai ridicate ca niciodata in ceea ce priveste aspectul fatadei, rezistenta la factorii de mediu si durata de viata.

 

In primul rand este vorba despre CARBON EDITION, in cazul caruia materialul de armare, tencuiala si vopseaua au fost dezvoltate impreuna, pentru a forma un sistem superior, cu componente perfect compatibile intre ele. Caracterul robust si rezistenta ridicata a fibrelor de carbon din componenta garanteaza fatade frumoase si trainice.

Carbonul C – piatra de temelie a universului

Grafit, diamant, fibra de carbon – unul si acelasi lucru?

In esenta toate au la baza atomul de carbon – insa valoarea si proprietatile lor difera in mod esential. Un element cu multe utilizari, multivalenta oferita de cele patru legaturi ale sale.

Armare: CarboNit – Tehnica pura: protectie maxima impotriva socurilor mecanice si a fisurilor

Zona soclului si cea a intrarii intr-o cladire sunt cele mai expuse. Nicaieri altundeva nu se vad mai repede urmele uzurii.

Masa de armare CarboNit este un material bicomponent, alcatuit din CarboNit si CarboNit Powder. Acest sistem a fost dezvoltat special pentru a face fata utilizarii intensive in zonele expuse ploii, precum si solicitarilor extreme de ordin mecanic. Cu o rezistenta la impact de circa 50 Jouli, o fatada astfel protejata este asigurata impotriva oricarui act de vandalism.

Rezistenta imbatabila la lovire este datorata procentului foarte ridicat de fibre de carbon din compozitia materialului; conform criteriilor EOTA, aceasta rezistenta la impact, extrem de ridicata, nu poate fi testata pe standurile de proba existente la majoritatea institutelor. Pentru a putea efectua aceasta testare, laboratoarele autorizate trebuie sa adapteze directiva ETAG la valorile rezultate din testarea produsului. Aceste valori sunt atinse prin cresterea semnificativa a proportiei de fibre de carbon, precum si prin utilizarea expresa a diferitelor lungimi de fibra. In cazul acestor soli­citari mecanice extreme, introducerea fibrelor de carbon are o deosebita insemnatate. Prin intarirea nanocrista­lina a masei de armare, se reuseste atingerea nivelului maxim de aderenta.

Armare: CarbonSpachtel – certitudini imbatabile

Un strat de armare trebuie sa protejeze izolatia timp de decenii impotriva mingilor lovite accidental de ziduri, a bicicletelor sprijinite de pereti si, indeosebi, sa confere protectie impotriva capriciilor vremii. Uzual se utilizeaza straturi de armare de 3 mm grosime: rezistenta la impacturi de 15 Jouli confera acestui Caparol CarbonSpachtel o protectie ridicata  la solicitarile mecanice de orice tip. Scopul principal este obtinerea unui sistem cu rezistenta crescuta la solici­tarile termomecanice, cauzate de diferentele mari de temperatura zi/noapte din fatada. Datorita elasti­citatii si rezistentei extrem de ridicate la lovire, stratul de armare CarbonSpachtel permite amortizarea tensiunilor. Fibrele de carbon asigura chiar si dupa multi ani protectia eficienta si de durata, in cazul in care tencuiala de baza pierde  in timp ceva din elasticitatea sa. Capatect CarbonSpachtel este prima masa de armare special conceputa pentru sistemele termo­izolante puternic solicitate.

Combinatia de elasticitate si rezistenta extrema a fibrei de carbon face din CarbonSpachtel un unicat.

Tencuiala: CarboPor – efect garantat

Datorita fibrei de carbon, intemperiile si variatiile extreme ale tempe­raturii nu afecteaza tencuiala CarboPor. In cazul tencuielilor, dupa circa 10-15 ani, adevarata calitate isi spune cuvantul. Apar in mod evident dife­rentele calitative intre o tencuiala superioara si una obisnuita. In cazul unor grosimi mai mari ale straturilor termoizolante si, in consecinta, al soli­citarilor termomecanice mult mai ridicate, aceasta perioada este semnificativ redusa.

Odata aparute primele fisuri, procesul ulterior de imbatranire al fatadei se accelereaza din cauza suprafetei de actiune tot mai mari. Fatada sufera un proces de deteriorare constructiv-functionala, dar si estetica: din cauza suprafetei fisurate, culorile devin mate si opace. Fibra de carbon din tencuiala CarboPor prelungeste durata de viata a fatadei in mod semnificativ, impiedica aparitia fisurilor si pastreaza prospeti­mea culorii in timp.

Vopsea: CarboSol – fibra de carbon confera forta fatadei

CarboSol convinge datorita intaritorului sau unic pe baza de fibre de carbon, care reuseste acoperirea si mascarea de durata a fisurilor fine din stratul suport. Vopseaua de fatada CarboSol este recomandata ca strat final pentru toate tencuielile minerale, cele pe baza de rasini sintetice, finisate sau nefinisate, vopselele silicatice vechi, vopselele de dispersie mate si sistemele de termoizolatie intacte. Noua generatie de vopsele de fatada se evidentiaza prin caracteristici fizico-constructive optime, cum ar fi o protectie ridicata impotriva intemperiilor, concomitent cu o permisivitate ridicata la vaporii de apa. Indeosebi la variatii mari ale temperaturii, intaritorul din fibra de carbon confera un maximum de stabilitate.

Absorbtia de apa si uscarea: chiar si in conditii meteo extreme, capacitatea vopselei de eliminare a vaporilor de apa este de doua ori mai mare decat capacitatea sa de a absorbi umiditatea din aer.

 

Polistirenul Dalmatina

Inovatie de la Caparol: placile de polistiren expandat Dalmatina®, o combinatie intre perle albe si perle grafitate, imbinand termoizolarea superioara a placilor grafitate cu avantajele termodinamice ale placilor albe de polistiren.

Argumente tehnice:

• putere ridicata de termoizolare: cu un coeficient de transfer termic de 0,034W/m2K, placile Dalmatina® realizeaza o termoizolare superioara cu cca 15% fata de polistirenul alb expandat, pentru aceeasi grosime si densitate a placii;

• placile Dalmatina® confera sigu­ranta din punct de vedere termomecanic, putand fi depozitate si montate fara probleme in soare.

Expuse la soare, placile Dalmatina® se dilata in mod uniform, pe cand o placa de polistiren complet gri se incovoaie daca este expusa la soare sau montata pe o fatada in cadrul unui sistem termo aflat in bataia soarelui, gene­rand astfel tensiuni mecanice ridicate in interiorul sistemului termoizolant, tensiuni ce cresc odata cu densitatea placii de polistiren gri;

• aspect optic unic, facilitand controlul calitativ al sistemului;

• rosturile intre placi, la montare, sunt mai usor de observat in cazul polistirenului Dalmatina® decat in cazul polistirenului alb, care radiaza lumina si impiedica vederea, creand efectul de „orbire“.

 

Adezivul ArmaReno 700: mai multe produse, intr-unul singur!

ArmaReno 700 este o masa de spaclu multivalenta, putand fi utilizata in locul multor alte produse.

Argumente tehnice:

• reparatii ale suprafetelor deteriorate, umplerea fisurilor, gaurilor, acoperire a zonelor cu defecte la interior sau exterior;

• armare superioara cu fibre, ce ii confera coeziune ridicata si rezistenta imbunatatita la incarcari mecanice (pana la 5-6 Jouli), precum si un caracter neproblematic la oscilatiile de temperatura pe fatada;

• lipire a polistirenului pe suporturi dificile;

• strat de armare, alaturi de plasa din fibra de sticla;

• strat final structurat, cu aspect de travertin, fiind nevoie de o vopsire cu Thermosan (dupa 7 zile) sau cu Sylitol Fassadenfarbe (dupa 5 zile);

• poate fi nuantat cu pigmenti Caparol Vollton, dupa care se protejeaza cu Sylitol Antik Lazur, Deco Lazur matt sau glanzend, sau cu Disbon 450 Fassadenschutz;

• renovare sau gletuire – spacluire a suprafetelor vechi;

• suporta incarcari de 3-7 mm;

• prelucrabilitate usoara datorita compozitiei bogate in calcar;

• posibilitate de modelare la interior si exterior.

 

Spectrum 3.0 – lider inovator in domeniul simularii computerizate de culori

Cunoscutul mijloc de configurare Caparol Spectrum a fost dezvoltat de specialistii in coloristica de la FarbDesignStudio din Germania incepand cu anul 2002. Intre timp, Caparol a scos pe piata editia cu nr. 3, care este acum disponibila si in limba romana. Beneficiarii acestui software de finisaj pentru proiectare fotorealista sunt persoanele din domeniul constructiilor, proiectanti, arhitecti si designeri.

CD-ROM-ul cuprinde toate siste­mele cromatice de la Caparol, prezinta produsele relevante pentru configurare si ofera in domeniul „creatiei“ posibilitatea de vizualizare a proiectelor cromatice individuale pe baza fatadelor si interioarelor proprii.

Obiectivele prezentate fotorealist pot fi aranjate in culori variate si pot fi finisate cu structuri existente in colectiile din baza de date, sau create individual de utilizator. Fotografiile proprii, in format digital, pregatite anterior, dar si imaginile din arhiva, se prelucreaza separat, individua­lizat in programul de design.

Punctul forte al CD-ROM-ului il constituie crearea si prezentarea unor concepte de amenajare individua­lizate, destinate suprafetelor de fatada si spatiilor de interior.

Reunite sub termenul de Studio, utilizatorul gaseste toate functiile necesare pentru lucrarea sa de proiectare:

• Creativstudio: finisare (amenajare) cu colectii de culoare, suprafete si structuri individualizate, introdu­cerea de imagini proprii, arhiva cu 80 fatade si spatii de interior fotorealiste;

• Strukturstudio: crearea unor structuri individualizate ale suprafetelor;

• Bildstudio: prelucreaza imagi­nile proprii in functie de designul dorit;

• Materialstudio: gama de materiale Caparol pentru decorarea inca­perilor (tapete, tencuieli, structuri etc.) care permite crearea de structuri individualizate prin combinarea materialelor Caparol.

Utilizatorului Spectrum 3.0 ii stau la dispozitie toate structurile de confi­gurare importante: vopsele, lacuri, tencuieli, tapete si alte suprafete putand fi incluse in imagine in perspectiva scalata.

Utilizatorul are la dispozitie biblio­teca de imagini existenta in baza de date sau cea proprie, creata cu ajutorul Bildstudio sau Bildservice. Pentru o utilizare ulterioara, Creativstudio permite exportul proiectelor in diverse formate de imagine.

Suprafetele dorite si configurarea cromatica pentru case individuale si case cu mai multe apartamente/blocuri pot fi gasite, in felul acesta, usor pe ecran. Acelasi lucru este posibil si pentru confi­gurarea interioarelor cum ar fi: camerele de zi, dormitoarele, camerele copiilor, baile si bucatariile, precum si casa scarilor si coridoare.

Bildstudio si Bildservice: posi­bi­li­tatea simpla de a configura imagini proprii.

Alaturi de oferta existenta, Spectrum 3.0 ofera acum posibilitatea includerii in configurare a propriilor obiecte.

Pentru acest lucru, este necesara procesarea unei fotografii digitale sau a uneia scanate in studioul Bildstudio. Apoi, fotografia pregatita poate fi deschisa simplu in Creativstudio, pentru a o putea configura in mod indivi­dual in functie de designul dorit.

Strukturstudio: configurarea digitala a suprafetelor dupa propriile dorinte

O alta noutate: cu Spectrum 3.0 sunt create digital suprafete indivi­duale. Sub titlul Strukturstudio se gasesc in banca de date structuri de tencuieli, tapete si alte grunduri care se pot combina cu diverse materiale ca lacuri, vopsele si tehnici creative pentru pereti. Utilizatorii au posibilitatea fie sa utilizeze structurile create in programul de colorare Creativstudio, fie sa le memoreze. Astfel, ei pot tipari suprafetele individuale pentru colaje sau sa le includa in respectivele software standard (z.B. Photoshop, CorelDraw, QuarkXPress, InDesign, Freehand, CAD Nemetschek).

In rubrica Produkte, utilizatorul gaseste detalii cu privire la materialele Caparol utilizate in Creativstudio.

Aici se gaseste o diversitate de materiale Caparol din domeniul tehnicii decorative pentru peretii interioarelor: lacuri, lazuri, vopsele si tencuieli, materiale pentru protectia cladirilor, precum si tehnici pentru fatade si pentru termoizolatie. Pe baza unor exemple de utilizare, acestea sunt prezentate sub forma unor suprafete mari cu modele, reunite intr-o colectie.

Utilizatorii au la dispozitie colectia de culori Farbtonkollektionen. Paletarele de culori CaparolFarbsysteme 3D-System plus, 3D-Concept si CaparolColor sunt prezentate aici.

 

Buntstift – instrument Hi Tech de identificare a culorilor

Instrumentul Buntstift utilizeaza tehnologia LED-Senzor pentru a indica nominal culoarea prezentata drept mostra; destinat specialistilor din domeniul constructiilor, instrumentul permite economisirea de timp si bani prin efectuarea de masuratori exacte, simplu si in conditii de mobilitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 31 – octombrie 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/10/09/caparol-noutati-pe-piata-materialelor-de-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.