«

»

Consolidarea – restaurarea Muzeului Unirii – Iasi

Share

ANTREPRENOR GENERAL: IASICON SA, Iasi

BENEFICIAR: Complexul National Muzeal „Moldova“, Iasi

PROIECTANT: Genesis SRL, Iasi

 

Caracteristici tehnice Si functionale

Cladirea situata in plin centrul Iasilor, cunoscuta de localnici drept „Palatul Cuza“, este un monument arhitectonic, fiind  construita in stil neoclasic la inceputul secolului XIX.

• Structura de rezistenta este din zidarie de caramida plina cu mortar–var–ciment. Peretii au grosimi de 30-90 cm, planseul peste parter este din bolti de caramida, beton armat si lemn, iar planseul peste etaj este din lemn. Acoperisul este de tip sar­panta din lemn si invelitoare din tabla.

• Lucrarile de consolidare au constat in: realizarea de stalpisori, buiandrugi si centuri din beton armat; suprabetonare planseu peste parter; injectarea fisurilor; marirea suprafetei de fundare prin subzidirea fundatiilor existente pe contur cu latimi de 30 cm si inaltimi de 40 cm; repararea sarpantei si a invelitorii.

• Pentru eliminarea posibilitatii de umezire a terenului de fundare, s-a realizat un ecran etans din argila in exteriorul cladirii si un dren la distanta de 3 m, pe 3 dintre laturile constructiei.

• Finisajele interioare s-au facut prin restaurari, tinand seama de proiectul initial, dupa desenele gasite in arhiva:

– pardoselile pe holuri sunt din granit cu desen, iar in celelalte incaperi parchet din stejar;

– peretii sunt zugraviti cu var cu adaos de oxizi pentru realizarea culorilor, iar elementele ornamentale sunt realizate din ipsos pe care a fost aplicata foita de aur;

– tamplaria a fost in parte restaurata, iar in alte situatii s-a realizat dupa desene si fotografii (de exemplu usa de la intrare din stejar masiv);

– scara de acces spre etaj a fost placata cu lemn de stejar pe trepte si lambriuri laterale;

– a fost realizat vitraliul de la intrarea principala, iar stalpii de la casa scarii sunt finisati cu stuc de marmura.

• Beneficiarul a apreciat calitatea lucrarilor executate si profesionalismul specialistilor firmei Iasicon SA Iasi, considerandu-le lucrari de refe­rinta pentru ceea ce inseamna a restaura un monument istoric.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 31 – octombrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/10/09/consolidarea-restaurarea-muzeului-unirii-iasi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.