ANTREPRENOR GENERAL: IASICON SA, Iasi
BENEFICIAR: Complexul National Muzeal „Moldova“, Iasi
PROIECTANT: Genesis SRL, Iasi
Caracteristici tehnice Si functionale
• Cladirea situata in plin centrul Iasilor, cunoscuta de localnici drept „Palatul Cuza“, este un monument arhitectonic, fiind construita in stil neoclasic la inceputul secolului XIX.
• Structura de rezistenta este din zidarie de caramida plina cu mortar–var–ciment. Peretii au grosimi de 30-90 cm, planseul peste parter este din bolti de caramida, beton armat si lemn, iar planseul peste etaj este din lemn. Acoperisul este de tip sarpanta din lemn si invelitoare din tabla.
• Lucrarile de consolidare au constat in: realizarea de stalpisori, buiandrugi si centuri din beton armat; suprabetonare planseu peste parter; injectarea fisurilor; marirea suprafetei de fundare prin subzidirea fundatiilor existente pe contur cu latimi de 30 cm si inaltimi de 40 cm; repararea sarpantei si a invelitorii.
• Pentru eliminarea posibilitatii de umezire a terenului de fundare, s-a realizat un ecran etans din argila in exteriorul cladirii si un dren la distanta de 3 m, pe 3 dintre laturile constructiei.
• Finisajele interioare s-au facut prin restaurari, tinand seama de proiectul initial, dupa desenele gasite in arhiva:
– pardoselile pe holuri sunt din granit cu desen, iar in celelalte incaperi parchet din stejar;
– peretii sunt zugraviti cu var cu adaos de oxizi pentru realizarea culorilor, iar elementele ornamentale sunt realizate din ipsos pe care a fost aplicata foita de aur;
– tamplaria a fost in parte restaurata, iar in alte situatii s-a realizat dupa desene si fotografii (de exemplu usa de la intrare din stejar masiv);
– scara de acces spre etaj a fost placata cu lemn de stejar pe trepte si lambriuri laterale;
– a fost realizat vitraliul de la intrarea principala, iar stalpii de la casa scarii sunt finisati cu stuc de marmura.
• Beneficiarul a apreciat calitatea lucrarilor executate si profesionalismul specialistilor firmei Iasicon SA Iasi, considerandu-le lucrari de referinta pentru ceea ce inseamna a restaura un monument istoric.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 31 – octombrie 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns