«

»

TEKA: Centrale moderne pentru prepararea betoanelor

Share

Cerintele actuale din domeniul prepararii betoanelor au condus, inevitabil, la o anumita structurare a ofertei producatorilor de instalatii si echipamente pentru prepararea si punerea in opera a betoanelor, atat din punct de vedere tehnologic, cat si al valorii adaugate prin „pachetele“ de oferte si/sau servicii.

Prin intermediul materialului de fata, voi incerca sa prezint cititorilor „Revistei Constructiilor“ experienta firmei Teka (Germania).

 

Teka are o experienta de aproximativ 45 de ani in proiectarea si fabri­catia statiilor si malaxoarelor pentru prepararea betoanelor, fiind o prezenta consacrata, dar si activa in peste 44 de tari de pe 5 continente, cu referinte de vanzari de ordinul zecilor de mii de unitati.

Pornind de la aceasta experienta deosebita, specialistii firmei Teka au structurat portofoliul de produse dupa mai multe criterii obiective.

Primul criteriu a fost cel al produsului finit, rezultand astfel trei game principale de malaxoare, fiecare din ele cu multiple variante dimensionale si de echipare:

• malaxorul tip „farfurie“ – la care bratele purtatoare ale sapelor amestecatoare sunt antrenate direct din rotorul central, cu posibilitatea reglarii acestora pe verticala si orizontala. Acest tip de malaxor este destinat in principal prepararii betonului transportabil si industriei fabricarii sticlei, dar si altor aplicatii diverse. Prin introducerea (optio­nala) a unui agitator mecanic sau electro-hidraulic, numarul aplicatiilor posibile devine foarte mare, si poate fi folosit inclusiv la cele mai pretentioase operatiuni de preparare a elementelor prefabricate;

• malaxoarele cu axe planetare in contracurent sunt dezvoltate special pentru aplicatiile din industria prefabricatelor din beton, capitol la care firma Teka exceleaza, fara a neglija si celelalte produse finite;

• malaxoarele cu dublu ax orizontal sunt proiectate pentru aplicatiile de malaxare in regim de mare uzura, cum ar fi betoanele rutiere. In aceste retete intra de obicei multa piatra concasata, ceea ce sporeste foarte mult gradul de uzura la celelalte tipuri de malaxoare, determinand inlocuirea inainte de termen a elementelor de uzura (captuseala malaxorului, bratele, sapele).

In fine, al doilea criteriu important este cel al valorii investitiei pentru clientul final. Conform acestuia, pentru fiecare nivel de productivitate exista variante considerate „de lux“, dar si variante „economice“. Ele difera atat structural, structura „grea“ cu 2 etaje sau structura „usoara“ pe un etaj, cat si prin nivelul dotarilor, fiind insa posibile si destule variante intermediare.

Modul de alimentare cu agregate are o influenta semnificativa asupra pretului unei centrale, variantele cu draglina fiind in general mai ieftine decat cele cu buncar liniar si banda predozatoare.

Indiferent insa de varianta tipo-dimensionala, toate centralele Teka sunt de cel mai inalt nivel tehnologic, automatizate si complet ecologice.

Teka este lider al nivelului tehnologic din domeniu, stapanind, de multi ani cu succes de necontestat, tehnologii precum determinarea consistentei betonului la fiecare sarja sau a umiditatii atat in agregate, cat si in malaxor, prin metoda conductiva sau prin cea cu microunde, elemente esentiale in prepararea prefabricatelor din beton. Aceste procese, alaturi de controlul temperaturii si al culorii, sunt esentiale pentru satisfacerea cerin­telor moderne la standardele actuale.

Diferitele niveluri de echipare a sistemelor de comanda nu inseamna niveluri diferite de automatizare, ci un numar diferit de procese controlate de computer sau, dupa caz, facilitati suplimentare de vizualizare sinoptica, de evidenta a santierelor si clientilor, de gestiune si facturare/ contabilitate.

De altfel, toate sistemele de comanda au incorporate modemuri pentru diagnosticare on-line, precum si pentru asistenta service software.

Centralele Teka sunt complet ecologice, fiindca oferim pachete de echipare a silozurilor de ciment care previn deversarile de orice fel in atmosfera; iar pentru reciclarea apelor uzate, recomandam sistemele Bibko in doua trepte, cu recuperarea apei uzate si a nisipului si reintroducerea lor in reteta pentru o preparare a betonului perfect ecologica.

Adevarata masura a nivelului tehnologic al firmei Teka este data insa de referintele deosebite in aplicatiile pentru beton prefabricat, unde tehnologia este mult mai pretentioasa, procedeele sunt mai anevoioase si solicita masuratori mult mai exacte. In acest domeniu, Teka exceleaza, dupa cum se poate constata si din proiectele realizate pentru firma Elpreco, Craiova. Aceste proiecte constau in linii complet automate pentru fabricarea pavelelor, executate in parteneriat cu firma Zenith din Germania, si pentru fabri­carea tevilor din beton si a caminelor cu firma Pedershaab din Danemarca.

Gama dimensionala a centralelor de beton Teka cu un singur malaxor porneste de la 26 mc/ora si merge pana la 120 mc/ora, capacitati mai mari fiind de asemenea posibile prin combinatii de cate doua malaxoare.

Nu in ultimul rand, solutiile propuse de firma Teka sunt flexibile, croite dupa necesitatile obiective ale clientului si conforme particula­ritatilor fiecarui proiect in parte, iar asistenta postgarantie, inclusiv furnizarea pieselor de schimb, se face la preturi mai mici decat media pietei, pentru ca noi ne consideram clientii adevarati membri ai marii familii Teka.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 31 – octombrie 2007

 

Autor:
Valeriu Deciu –  director general TEKA ROMANIA

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/10/09/teka-centrale-moderne-pentru-prepararea-betoanelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.