«

»

Consolidarea planseelor din lemn si metalice cu boltisoare de caramida

Share

Consolidarea planseelor in general si a planseelor din lemn, sau cu profile metalice si boltisoare de caramida in special, se impune la cresterea sarcinilor utile a unor modificari de ziduri sau a unor noi compartimentari etc.

 

Pentru preluarea unor sarcini utile mai mari, consolidarea planseelor din lemn se face fie prin dublarea grinzilor, fie prin cresterea momentului de inertie a acestor grinzi.

Pentru preluarea unor sarcini utile mai mari, consolidarea planseelor cu profile metalice cu boltisoare de cara­mida se face prin cresterea momentului de inertie a profilelor metalice.

 

Solutie noua de consolidare a celor doua variante de planseu

La podurile cu mai multe grinzi, prin legarea lor cu trei antretoaze – doua la capete si una la mijloc – se asigura conlucrarea tuturor acestor grinzi. Astfel, aplicand o sarcina concentrata, de exemplu pe una dintre grinzi, toate grinzile longitudinale iau parte la preluarea acestei sarcini.

Plecand de la aceasta constatare, am aplicat aceasta solutie la consolidarea planseelor din lemn si a planseelor cu profile metalice cu boltisoare de caramida.

 

Consolidarea planseelor din lemn

In figura 1 este aratat un planseu din lemn din care rezulta:

• distanta dintre grinzile de lemn;

• profilele I 12 care leaga in 3 locuri grinzile din lemn (la capete si la mijloc);

• prinderea grinzilor din lemn de zidarie;

• prinderea calcanului de doua grinzi din lemn;

• doua sectiuni cu legarea grinzii din lemn de profilul metalic.

La cele aratate mai sus si din figurile 1 si 2, rezulta ca legarea grinzilor de lemn cu cele 3 grinzi me­talice trebuie sa fie sigura. Din aceasta cauza, se va atasa profilelor I 12 un cornier 50 x 50 x 5 care sa permita o prindere mai sigura.

Toate imbinarile se vor face cu suruburi din lemn si buloane (intre I 12 si L 50 x 50 x 5) si se va evita sudura sau alte operatiuni cu flacara.

 

Consolidarea planseelor cu profile metalice si boltisoare de caramida

In figura 2 este prezentata o sectiune prin planseul metalic cu bolti­soare de caramida din care rezulta urmatoarele date:

• distanta dintre profilele metalice I 24 este de circa 1,0 m – boltisoarele de caramida 12 cm;

• grinzile metalice care leaga profilele metalice I 12;

• pentru o legare mai buna intre profilele I 24 si grinzile de legatura – 2 la margini si una la mijloc – se poate atasa un cornier pentru o prindere suplimentara.

In concluzie, legaturile intre profilele I 24 si I 12 se vor face cu buloane. Nu este indicata sudura care poate declansa un incendiu.

Concluzii

Solutiile de consolidare prezentate au fost aplicate cu rezultate foarte bune.

 

Consolidarea unui planSeu circular cu grinzi radiale

Rezolvarea unui astfel de planseu ridica unele probleme practice greu de rezolvat. Din figura 3 (1a) se poate observa ca in centrul placii, unde se intersecteaza cele 3 grinzi radiale, aglomerarea de armaturi este foarte mare. Tinand cont si de faptul ca, in aceasta zona, momentul incovoietor este maxim la grinzile noastre radiale, se impune o solutie noua pentru rezolvarea situatiei mai sus mentionate.

In figura 3 (2a) se arata noua solutie propusa.

Astfel, in centrul planseului circular se asaza un disc metalic circular. De acest disc metalic se sudeaza armaturile inferioare de rezistenta.

Armaturile de montaj (f10, f12) se opresc, iar in centrul discului metalic, la partea superioara pe toata lun­gimea acestuia, se dispune o retea f12 la 17 cm. Pentru preluarea fortei taie­toare, care in zona centrala este minima, se dispun in caz de necesitate armaturi inclinate. Grosimea discului metalic din centru, incarcat radial, se poate calcula folosind teoria elasticitatii.

Se vor lua toate masurile pentru evitarea unui posibil incendiu.

Concluzii

Solutia propusa pentru rezolvarea planseelor circulare cu grinzi radiale a fost folosita cu rezultate foarte bune.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007

 

Autor:
dr. ing. Ioan-Mircea ROZVAN – Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/11/09/consolidarea-planseelor-din-lemn-si-metalice-cu-boltisoare-de-caramida/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.