«

»

DOKA: Cofraje cataratoare

Share

Constructiile moderne din marile centre urbane se evidentiaza prin elemente arhitectonice indraznete, avangardiste, cu inaltimi din ce in ce mai mari.

Aceste caracteristici ale constructiilor din beton armat au determinat evolutia tehnologiilor de cofrare conform conditiilor specifice acestui gen de lucrari. Specialistii in echipamente au conceput sisteme auto-portante care transmit constructiei deja executate sarcinile provenite de la cofraj si cele aferente operatiunilor de armare si betonare.

Doka ofera doua asemenea sisteme de cofrare, care se deosebesc prin modul de preluare si transmitere a sarcinii rezultate din cofraj, res­pectiv prin procedeele de cofrare-decofrare si de mutare a cofrajului: cofrajele cataratoare si cofrajele auto-cataratoare.

Asemenea sisteme de cofrare sunt indicate pentru urmatoarele cate­gorii de constructii: cosuri de fum, castele de apa, silozuri, samburi centrali pentru cladiri inalte, baraje, pile inalte de poduri, turnuri de televiziune, turnuri de racire s.a.m.d.

Clasificarea sistemelor de cofrare in cele doua tipuri mentionate se realizeaza dupa modul in care se face mutarea ansamblului cofraj-platforma de lucru:

cofraje cataratoare – mutarea se face cu macaraua;

cofraje auto-cataratoare – mutarea se face utilizand dispozitive proprii (electrohidraulice sau electromecanice).

Cofrajele cataratoare sunt destinate constructiilor inalte, putand fi de asemenea folosite ca elemente cofrante pe o singura fata, pentru cladiri cu elemente verticale (plansee, grinzi, scari etc.) si pentru betoane masive (baraje).

Remarcam faptul ca, pentru constructiile la care se adopta solutii de consolidare a peretilor prin executia unei camasuieli cu beton armat pe una sau doua fete, cofrajele cataratoare constituie o solutie deosebit de interesanta. In Bucuresti si in alte zone seismice din Romania, aceasta solutie tehnica devine deosebit de utila.

In cazul cofrajelor cataratoare, deplasarea pe verticala a acestora se realizeaza de regula cu o cadenta determinata de pasii pentru montarea-mutarea cofrajului, montarea armaturii, turnarea si intarirea betonului s.a.m.d.

In timp ce la cofrajul catarator, elementele componente sunt formate din subansamblul cofrare-decofrare, console cataratoare, podina de lucru, precum si ancore de betonare – in cazul cofrajului auto-catarator, se adauga elementele hidraulice suplimentare si accesoriile acestora.

La sistemul de cofraj catarator, este necesara proiectarea detaliata a sistemului, incluzand toate componentele si tinand seama de caracte­risticile constructiei (fete cofrate verticale sau inclinate, inclinare verticala, piese inglobate, goluri etc.), de elementele de cofraj, precum si de elementele de constructie (mutare cu macaraua sau cofraj auto-catarator). Se va acorda in mod special atentie inglobarii corecte in beton a ancorajelor, dar si actiunii vantului. Avandu-se in vedere ca acest sistem de cofraje se foloseste la inaltimi mari, de pana la 150 m sau chiar mai mult, masurile, dispozitivele si echipamentele care asigura securitatea muncii trebuie sa fie selectate, instalate si utilizate cu deosebita atentie.

Doka ofera sisteme de cofrare si solutii complete, ce cuprind toate echipamentele aferente necesare (ancoraje, platforme de lucru, sisteme de securitate a muncii etc.), proiectare detaliata, asistenta tehnica si manuale de instructiuni pentru utilizatori.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/11/09/doka-cofraje-cataratoare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.