In luna octombrie a.c., in prezenta unor numerosi participanti, a fost lansata Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC). Initiativa constituirii acestei organizatii a apartinut Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) si Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), asociatii cunoscute in lumea constructorilor din tara noastra.
Federatia acopera mai bine intreaga filiera de activitati pornind de la conceptie-proiectare, consultanta, executie pe santier, producerea si desfacerea materialelor de constructii, elemente, prefabricate, scule, dispozitive si utilaje pentru santierele de constructii.
Unul dintre fondatori, Patronatul Societatilor din Constructii, s-a nascut plecand de la adevarul ca instituirea unei vieti economice normale si a unei piete concurentiale in tara noastra poate fi considerata iluzorie in afara unor institutii patronale stabile si puternice.
Devenita dupa 2004 Patronatul Societatilor din Constructii, noua structura patronala a mentinut intreaga problematica din domeniul constructii: proiectare, executie si producerea sau desfacerea materialelor necesare pe santiere.
Noul patronat s-a afiliat la UGIR, pe care il reprezinta in comisiile tripartite la mai multe ministere. In prezent, patronatul reprezinta o structura elitista deschisa de firme si personalitati din toate domeniile legate de constructii, in care sunt cuprinsi membri ai Academiei de Stiinte Tehnice, profesori si conferentiari universitari, doctori in stiinte, arhitecti, ingineri proiectanti, cercetatori si firme cu realizari deosebite, care prin lucrarile lor marcheaza perioada contemporana.
Din 2005, PSC a devenit membru activ al Uniunii Europene a Producatorilor din Constructii (UEPC), asociatie patronala internationala cu sediul la Bruxelles.
Al doilea membru al noii federatii, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, a fost constituit in decembrie 2002 si reprezinta o organizatie cu peste 140 de firme ce ocupa o pozitie importanta la nivel national atat din punctul de vedere al calitatii produselor pe care le-a oferit pietei, cat si din punctul de vedere al gradului de satisfacere a pietei de profil pe care o acopera la un nivel de 70%.
Patronatul grupeaza firme furnizoare de tamplarie termoizolanta din sisteme de profile din PVC (65%), aluminiu (31%) si lemn stratificat (4%), firme furnizoare de materii prime, geamuri, producatori de ferestre, pereti cortina, cu o buna reputatie pe piata, dotate tehnic care asigura un montaj de calitate al produselor.
Noua calitate a tarii noastre ca stat membru al Uniunii Europene cere ca activitatea in constructii sa se desfasoare la noi nivele de exigenta calitativa, mentalitate si seriozitate organizationala solicitate mai ales noilor state membre.
Perioada de tranzitie pe care o traverseaza Romania in acesti ani si in viitor trebuie sa fie cat mai scurta si la obiect, pentru ca alinierea la normativele si exigentele calitatii europene sa se indeplineasca pe toate planurile.
Consideram ca reglementarea situatiei actuale cu care se confrunta constructorii zi de zi revine, in primul rand, patronatelor, care trebuie sa intervina pentru a intari pozitia pe piata a firmelor din constructii. Si interventia nu poate fi decat asocierea firmelor in patronate si federatii patronale care, potrivit adagiului „unirea face puterea“, pot negocia cu mai mult succes cu administratia si partenerii in afaceri.
Printre problemele care trebuie solutionate, se numara:
• nevoia de demonstrare a capacitatii tehnico-organizatorice si manageriale a firmelor si grupurilor de firme cu capital romanesc sau international lansate in competitie pe piata, recunoasterea competentei profesionale certificate;
• asigurarea prin reglementari judicios aliniate la exigentele europene a conditiilor de acces la necesarul fortei de munca la toate nivelele, mai ales in noile profesii tehnice, inclusiv formarea acesteia in tara. Participarea la actiunile intreprinse pentru diminuarea presiunii produse de criza lipsei fortei de munca, de reintoarcere in tara a celor plecati, salarii decente, productivitati ridicate;
• imbunatatirea calitatii managementului firmelor si acordarea de sprijin pentru implementarea noilor tehnologii informatice de conducere si gestiune a proceselor;
• stimularea participarii calificate a firmelor la elaborarea reglementarilor tehnice si financiar-economice cu impact in activitatea de constructii prin participarea la lucrarile comitetelor tehnice de specialitate si in comisiile tripartite organizate la nivelul ministerului, la care reprezentam UGIR;
• sustinerea de catre federatia patronala a firmelor si acordarea de sprijin si consultanta tehnica si economico-juridica la solicitarea firmelor partenere;
• stimularea firmelor producatoare de materiale si produse pentru constructii de a se alinia la cerintele de certificare a productiei in conformitate cu reglementarile nationale si europene;
• izolarea si eliminarea din piata a concurentei ilegale, a firmelor de garsoniera si a muncii la negru.
Este usor de inteles ca aceste probleme au sanse infinit mai mari de a fi negociate si rezolvate in cazul sustinerii lor de personal specializat la nivelul unui patronat sau, mai bine, al unei federatii patronale decat prin sustinerea lor de fiecare firma interesata, pe cont propriu.
De aici si oportunitatea intaririi miscarii patronale acum, intr-o perioada de avant in constructii, mai ales in tara noastra, cand pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei prin investitii-constructii se conjuga importante fonduri structurale europene, cu sume importante din capitalul privat intern sau de la buget.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007
Autor:
dr. arh. Gheorghe POLIZU
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns