«

»

ISOVER: Izolarea conductelor de aer. Gama de produse Climaver

Share

Proiectele de dezvoltare din sectorul tertiar (cladiri de birouri, centre comerciale, cladiri publice) s-au multiplicat considerabil in ultimii ani. Este rar cand aceste constructii nu au nevoie si de incalzire si de conditionare a aerului, date fiind conditiile lor de exploatare specifice si climatul tarii noastre. Pentru a raspunde acestor necesitati, centralele de tratare a aerului se impun ca solutii foarte eficiente din punct de vedere energetic, economic si al impactului asupra mediului.

 

Aceste centrale sunt conectate la retele de transport si distributie a aerului tratat catre incaperile din cladire, compuse in principal din conducte sau canale, prin care circula aerul racit sau incalzit.

Este foarte important ca aceste conducte sa fie bine izolate, din cel putin trei motive:

• se reduc pierderile termice prin peretele conductei (de caldura sau de frig), ceea ce diminueaza consumul de energie al centralei de tratare a aerului si permite furnizarea aerului la temperaturi foarte apropiate in diverse incaperi;

• se impiedica formarea condensului pe peretele conductei, atunci cand prin ea circula aer racit;

• se reduce propagarea zgomotului generat de ventilatoare, circulatia aerului.

Exista actualmente doua tehnici de izolare a conductelor de aer: conductele autoportante preizolate si conductele metalice (pentru care materialul izolant se instaleaza pe santier). Dintre acestea, conductele autoportante sunt o solutie deosebit de eficienta si simplu de realizat.

 

Conducte autoportante preizolate

Conductele sunt realizate prin decuparea, fasonarea si asamblarea unor placi izolante rigide – operatiuni ce pot fi efectuate in atelier sau direct pe santier (fig. 1). Avantajele cele mai importante ale acestei solutii sunt legate de absenta peretelui metalic: greutatea redusa si costul mai scazut. Aceste caracteristici impreuna cu excelentele lor performante de izolare termica si fonica le recomanda pentru cladirile din sectorul tertiar: sali de spectacol, birouri, spatii comerciale, sau orice alta aplicatie unde nu sunt supuse la solicitari mecanice importante.

 

Oferta Saint-Gobain Isover – gama Climaver

In domeniul conductelor de aer autoportante preizolate, societatea Saint-Gobain Isover, lider mondial in domeniul producerii de materiale termoizolante, ofera gama de produse Climaver. Dupa un succes comercial de peste 40 de ani atat in SUA, cat si in Europa de Vest, aceasta gama este actualmente disponibila si in Romania. Produsele de baza ale gamei sunt placile din vata mine­rala de sticla caserate Climaver Plus R (fig. 2). Lor li se alatura un set complet de scule si accesorii pentru confectionarea si instalarea conductelor.

 

Gama Climaver – caracteristici tehnice

Placile Climaver Plus R sunt fabricate din vata mine­rala de sticla Isover, fiind caserate pe suprafata exterioara cu folie de aluminiu armata cu fibre de sticla si hartie Kraft, iar pe suprafata interioara cu folie de aluminiu si hartie Kraft. Caserajul exterior joaca rolul de etansare si de bariera impotriva difuziei vaporilor de apa si asigura o rezistenta inalta la rupere si lovire. Caserajul interior are o suprafata neteda si permite o curatare usoara. Marginile placilor sunt fasonate in vederea reali­zarii unei imbinari etanse intre doua placi succesive.

Valorile celor mai importante caracteristici tehnice sunt aratate in tabelul 1. Produsul este certificat CE, in conformitate cu standardul EN 13403.

Permeabilitatea la difuzia vaporilor de apa este de 0,013 g/(m2 mmHg zi) – valoare ce caracterizeaza caserajul exterior.

Produsele Climaver Plus R au excelente performante de izolare fonica fata de zgomotul provenit de la ventilatoare, circulatia aerului, sau din incaperi. In tabelul 2 sunt prezentate valorile coeficientului de absorbtie fonica a pentru diverse frecvente din spectrul audibil. Ele sunt net superioare fata de cele ale conductelor metalice neizolate.

Coeficientii pierderilor de presiune la curgerea aerului au fost determinati experimental de laboratorul francez CETIAT si sunt foarte apropiati de cei ai conductelor metalice (valori disponibile, la cerere).

Intretinerea retelelor de conducte poate fi realizata cu ajutorul robotilor prevazuti cu perii. Se recomanda consultarea unui specialist inainte de planificarea unei astfel de operatiuni.

Pentru instalare, se recomanda utilizarea setului de scule si accesorii Isover, a personalului calificat, precum si respectarea stricta a „Ghidului tehnic pentru realizarea sistemelor de conducte de aer autoportante“ sau a „Manualului de instalare a conductelor de aer Climaver“, disponibile la Saint-Gobain Isover Romania.

Placile Climaver Plus R sunt pastrate in cutii de carton, care la randul lor sunt grupate pe paleti. Ele pot fi stocate la interior, in localuri cu aer suficient de uscat, si nu trebuie supuse la solicitari mecanice. Produsele au o garantie de 12 ani.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa contactati Saint-Gobain Isover Romania (www.isover.ro).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007

 

Autor:
Cristian CIUCASU

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/11/09/isover-izolarea-conductelor-de-aer-gama-de-produse-climaver/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.