«

»

MAPEI ROMANIA: Chituri de rosturi pentru placi ceramice, placi din piatra naturala si placi din piatra recompusa

Share

O componenta aparent lipsita de importanta la un placaj ceramic o constituie rosturile. Spatiile dintre placile ceramice, rezultate prin alaturarea si lipirea placilor pe stratul suport, pe verticala si orizontala, se numesc rosturi rigide.

Este de amintit ca, in functie de marimea si tipul placilor ceramice, rosturile trebuie sa aiba o anumita latime minima si deseori acest lucru este ignorat.

In functie de specificul lucrarilor, spre exemplu, pentru placarile exterioare exista un normativ romanesc in vigoare, care sugereaza si recomanda care sunt dimensiunile minime ale rosturilor rigide raportate la suprafata placilor. De asemenea, in functie de tipul si caracteristicile placilor pe care le ofera producatorul/furnizorul, poate indica care este latimea minima a rosturilor, tinand cont de deformarile care se produc din cauza dilatarilor/contractiilor placilor ceramice.

In acest articol ne propunem sa va prezentam importanta respectarii rosturilor rigide, care sunt materialele de chituire si cum se pot alege corect.

 

Motivele pentru care se impune respectarea rosturilor ar fi urmatoarele:

• rosturile absorb miscarile de dilatare/ contractie a placilor prevenind dislocarea lor din stratul adeziv, mai ales in cazul placilor de mari dimensiuni;

• rosturile compenseaza eventualele diferente de calibru ale placilor si fac mai putin sesizabila alinierea placilor fata de stratul suport;

• rosturile largi se pot chitui corect, compactand mai bine mortarul de chituire in rost, marind astfel etan­seitatea placajului;

• suprafata unui rost mai lat se curata mai usor;

• datorita varietatii de culori a chiturilor, rostul devine si un element decorativ; astfel rosturile pot fi chituite cu o culoare asemanatoare placilor sau in contrast cu acestea.

Asadar rostul este un element structural si decorativ foarte important!

Tinand cont ca rosturile, odata cu placajul, vin in contact direct cu diferiti factori agresivi (apa, detergenti, caldura, cicluri de inghet-dezghet, abraziune si compresiune etc.), se chituiesc cu chituri speciale. La alegerea materialului de chituire se va tine seama de urmatoarele elemente:

• cerintele de exploatare la care trebuie sa reziste placajul (agresivitate chimica a mediului);

• tipul si natura placilor;

• latimea minima a rosturilor in functie de tipul si dimensiunea placilor;

• de tipul de trafic si incarcatura, respectiv rezistenta mecanica la abraziune;

• de conditiile de clima sau temperatura la momentul de aplicare.

 

Pe baza unor cercetari avansate, folosind o tehnologie de varf, MAPEI a dezvoltat o linie completa de produse ce cuprinde: chituri colorate pe baza de ciment sau pe baza de rasini epoxidice pentru rosturile rigide, etansanti elastomerici pentru rosturi elastice si produse complementare, precum si scule pentru o corecta si usoara aplicare. Mortarele de chituire intrunesc cerintele reglementate de Norma Europeana EN 13888.

 

Gama de mortare pentru chituirea rosturilor rigide cuprinde urmatoarele tipuri de materiale:

 

• Ultracolor Plus, mortar pe baza de ciment, de inalta performanta, modificat cu polimeri, cu priza si uscare ultrarapida, ce nu creeaza eflorescente, hidrofobizat cu DropEffect® si actiune impotriva mucegaiului prin tehnologia BioBlock®, pentru rosturi cu latime de la 2-20 mm. Disponibil in 26 de culori. Domeniul de aplicare: la interior / exterior, pe pardoseli / pereti / fatade / terase / piscine etc., pentru toate tipurile de placi ceramice cum ar fi: faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, mozaic de sticla etc., placi din roci naturale de culoare alba precum marmura, pentru granit, ardezie, travertin, mozaic sau dale din piatra naturala si pentru placi din piatra recompusa ce au ca liant rasina poliesterica sau cimentul.

 

• Keracolor FF, mortar pe baza de ciment, de inalta performanta, modi­ficat cu polimeri, cu timp mare de lucrabilitate, hidrofobizat cu DropEffect®, pentru rosturi cu latime de pana la 6 mm. Disponibil in 18 culori. Domeniul de aplicare: la interior / exterior, pe pardoseli / pereti / fatade / piscine, pentru toate tipurile de placi ceramice cum ar fi: faianta, gresie glazurata, gresie portela­nata, klinker, mozaic de sticla etc., placi din roci naturale, granit, travertin, mozaic din piatra naturala si pentru placi din piatra recompusa ce au ca liant rasina poliesterica sau cimentul.

 

• Keracolor GG, mortar pe baza de ciment, de inalta performanta, cu timp mare de lucrabi­litate pentru rosturi cu latime de la 4-15 mm. Disponibil in 18 culori. Domeniul de aplicare: la interior / exterior, pe pardoseli / pereti / fatade / piscine, pentru toate tipurile de placi ceramice cum ar fi: faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, mozaic de sticla etc., placi din roci naturale, granit, travertin, mozaic din piatra naturala si pentru placi din piatra recompusa ce au ca liant rasina poliesterica sau cimentul.

 

• Fugolastic, aditiv polimeric lichid pentru imbuna­tatirea chiturilor Keracolor FF si GG. Domeniul de aplicare: aditiv ce inlocuieste total sau partial apa de preparare pentru mortarele de chituire Keracolor, avand ca rezultat obtinerea unor mortare imbunatatite, cu aderenta si rezistenta mecanica sporita, cu porozitate si absorbtie de apa redusa.

 

• Kerapoxy, mortar epoxidic bicomponent, rezistent la agresivitatea chimica produsa de acizi, baze, saruri, ule­iuri si grasimi, pentru rosturi cu latimea de minim 3 mm. Se spala si se finiseaza cu apa! Disponibil in 26 de culori. Domeniul de aplicare: la interior / exterior, pe pardoseli / pereti, in industria alimen­tara si chimica, fast food-uri, service-uri, placari supuse la spalari dese si intense cu detergenti puternici si agresivi, piscine cu apa termala sau cu apa sarata, pentru placi ceramice cum ar fi: faianta, gresie glazurata, gresie portelanata, klinker, placi din roci naturale, marmura, granit, travertin, mozaic din piatra naturala si pentru placi din piatra recompusa ce au ca liant rasina poliesterica sau cimentul.

 

• Keranet, detergent acid sub forma de praf (concen­tratie 100%) sau in solutie (concentratie 15%). Domeniul de aplicare: interior/ exterior, pardoseli/ pereti, foarte eficace pentru indepartarea eflorescentelor si a sarurilor de calcar, a resturilor de chituri sau adezivi pe baza de ciment utilizati la montarea placilor. Se preteaza pentru spalari periodice. Nu se utilizeaza pentru placi ceramice nerezistente chimic sau pentru placi din roci naturale calcaroase (marmura, calcar, travertin etc.).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/11/09/mapei-romania-chituri-de-rosturi-pentru-placi-ceramice-placi-din-piatra-naturala-si-placi-din-piatra-recompusa/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.