«

»

Rigidizarea cladirilor din lemn

Share

Lucrarea analizeaza rigidizarea unei cladiri cu schelet din lemn, in prezent in faza de executie.

Conceptia sistemului structural al cladirii din lemn – prototip – are planseul cu rigiditate sporita si a fost descrisa partial in Revista Constructiilor din iunie 2005 (fig. 1).

Confectionarea si montajul acestei cladiri din lemn au condus la o analiza privind structura de rezistenta care va prelua in conditii favo­rabile incarcarile orizontale, in special cele din vant.

Fundatia si pardoseala cladirii prezentate in detaliu in Revista Constructiilor din august 2006 au fost realizate din beton armat monolit, izolat termic cu polistiren extrudat, ceea ce a condus la ridicarea cotei de fundare deasupra adancimii de inghet. In acest element din beton armat, s-au introdus – sub elementele portante verticale – suruburi metalice de ancoraj, care au fost fixate de talpa inferioara a scheletului peretilor din lemn.

Ancorajele metalice vor transmite elementului de beton armat (fundatii legate cu placa de pardoseala) sarcina orizontala totala, in special cea din vant.

Scheletul peretilor portanti este alcatuit dintr-o talpa superioara legata, prin montanti rigidizati, cu elemente orizontale, care micso­reaza lungimea de flambaj a montantilor, iar la colturi rigidizarea se completeaza cu contravantuiri oblice (fig. 2).

La imbinarea acestor elemente structurale din lemn, se utilizeaza piese metalice spatiale, confectionate din tabla indoita cu/fara rigidizari.

Imbinarile prin intermediul pieselor metalice au avantajul unui montaj simplu, usor, rational, nesla­bind sectiunea de imbinare si garantand o siguranta sporita in exploatare.

In cadrul scheletului peretilor, golurile de usi si ferestre s-au reali­zat din buiandrugi, pozati dupa momentul de inertie maxim si rezemati pe montanti dublati (fig. 2 si 3).

Planseele sunt alcatuite din dulapi din lemn, fixati pe talpa de rezemare, care este pozata la randul ei pe talpa superioara a panourilor peretilor portanti si solidarizata cu piese metalice.

Pentru o buna conlucrare a structurii de rezistenta a celor doua niveluri ale cladirii, prinderea celor doua talpi se realizeaza prin intermediul unor suruburi metalice, care vor mari capacitatea portanta a centurii in forma de „C“ a planseului cu rigiditate sporita.

Grinzile planseului au fost rigidizate cu elemente orizontale, oblice, pentru micsorarea deformatiei in lungul grinzilor.

Completarea rigidizarii de ansamblu a cladirii, in special la sarcini orizontale din vant, se reali­zeaza prin placare structurala (la exterior si la interiorul peretilor) si la partea superioara si inferioara a planseului (fig. 4).

Exteriorul cladirii se placheaza cu placi cu fibre orientate – OSB. Aceste placi au straturi laminate din fibre de lemn incrucisate, presate. Fibrele au fost prelevate de la arbori cu diametre mici si cu rata mare de crestere.

Interiorul cladirii (pereti, planseu) se va placa cu placi din ipsos carton rezistente la foc.

Conceptia cladirilor cu schelet din lemn conduce la o siguranta de ansamblu a constructiei, avand o comportare buna in exploatare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007

 

Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
drd. ing. Lucian AVRAM – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ Iasi

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/11/09/rigidizarea-cladirilor-din-lemn/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>