«

»

SIGURA: Forta unei picaturi de apa – sistemele de stingere a incendiilor cu ceata de apa

Share

Dintotdeauna, apa a fost considerata cel mai eficient agent de stingere a incendiilor. Daca la inceput apa era carata cu sacaua si galeata, mai tarziu era imprastiata cu furtunurile de pompieri, iar mai recent este difuzata de sisteme ingineresti din ce in ce mai sofisticate – apa a ramas agentul de stingere preferat al proiectantilor, datorita disponibilitatii sale constante la un pret rezonabil. Ceea ce face insa diferenta de eficienta intre diversele metode de stingere cu apa  este diametrul picaturii de apa sub care apa este imprastiata asupra focarului.

 

Micsorarea diametrului picaturii de apa pana la 0,01 mm face ca apa sa fie pulverizata sub forma de ceata de apa, iar sistemele care utilizeaza aceasta tehnologie au fost denumite „sisteme de stingere a incendiilor cu ceata de apa“. Inventat de finlandezii de la Marioff, dar indiferent de producator si presiunea de lucru, sistemul are aceleasi principii de functionare.

Micsorarea continua a diametrului picaturii de apa este cheia cresterii eficientei stingerii cu apa. Intrucat absorbtia de caldura este direct proportionala cu suprafata de absorbtie, calculele arata ca – daca la un diametru de 1 mm al picaturii de apa (in cazul sprinklerelor) suprafata de reactie (de absorbtie a caldurii) este de 2 mp/un litru de apa – in cazul micsorarii diametrului picaturii de apa de 100 ori (pana la 0,01 mm), aceasta suprafata creste de 100 de ori, ajungand la 200 mp. Rezulta, asadar, ca absorbtia de caldura este – in al doilea caz – si ea de 100 de ori mai mare, conducand la o racire extrem de puternica si rapida a focarului si, implicit, la stingerea incendiului.

Trebuie mentionat, de asemenea, si efectul de racire al elementelor incandescente metalice din zona focarului, care – intr-un proces natural de racire – ar putea dura ore sau chiar zile intregi. In acest caz, racirea lor este extrem de rapida, iar posibilitatea de reaprindere a incendiului este eliminata.

In sfarsit, trebuie subliniat si faptul ca micile picaturi de apa absorb gazele solubile si fumul care se dezvolta firesc pe durata incendiului, imbunatatind astfel posibilitatile de respirare si supravietuire ale oamenilor aflati in zona de incendiu. Sistemele de stingere cu ceata de apa fac sa fie eliminate din zona de incendiu particulele de fum, iar gazele acide de combustie sa fie evacuate rapid dupa intrarea lor in contact cu particulele fine de apa suspendate in aer.

Daca se mai adauga si faptul ca apa este un agent perfect ecologic si ca sistemul de ceata cu apa utilizeaza – pentru acelasi efect de stingere – o cantitate de cca 100 de ori mai mica decat in cazul sprinklerelor – avantajele sistemului sunt indiscutabile. In zone unde nu exista apa suficienta sau unde utilizarea acesteia in cantitati mari este imposibila (din cauza caracteristicilor materialelor stocate sau din motive de evacuare a apei), utilizarea sistemului de stingere cu ceata de apa devine aproape obligatorie.

In sfarsit, cateva detalii tehnice pentru proiectanti:

• pentru sistemele mari – apa poate proveni dintr-o sursa continua curata (in acest caz se utilizeaza un grup de pompare). In cazul sistemelor mici, apa poate fi stocata in cilindri asezati in structuri modulate (skid-uri) si presurizati cu azot;

• duzele de pulverizare sunt din otel, prevazute cu filtre, cu finisaje diferite. Aceste duze pot fi cu bulb de sticla sau deschise, ceea ce inseamna ca sistemul poate functiona atat ca sistem de sprinklere (pornire termica duza cu duza), dar si ca sistem de drencere (cu pornire manuala sau automata, pe sectoare).

Sistemul poate fi utilizat cu succes in cele mai variate aplicatii: in marina (spatiile motoarelor, cabine, coridoare etc.), aplicatii civile (depozite, birouri, spatii cu echipamente electronice sau de telefonie, hoteluri, muzee, biblio­teci, librarii, spitale etc.), bucatarii, platforme marine, petrochimie, turbine cu gaz, hangare, metrouri, trenuri si tunele pe autostrazi s.a.m.d.

Urmarind trendurile mondiale in domeniu si fidela principiilor sale de aducere pe piata romaneasca a celor mai noi sisteme de stingere a incendiilor, firma Sigura Total Fire & Building Engineering srl asigura proiecte „la cheie“ pentru aceste sisteme de stingere a incendiilor, in baza echipamentelor Aquatech furnizate de firma italiana Tema Sistemi. Sistemul are certificare CE si poate fi folosit in Romania, fara alte aprobari suplimentare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 32 – noiembrie 2007

 

Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU – director general Sigura Total Fire & Building Engineering SRL

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/11/09/sigura-forta-unei-picaturi-de-apa-sistemele-de-stingere-a-incendiilor-cu-ceata-de-apa/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.