«

»

AMF: Protectia la foc cu sisteme de plafoane – AMF

Share

Protectia la foc inseamna prevenirea formarii si raspandirii focului si a fumului. Si, pentru ca viata este bunul cel mai de pret, in vederea securitatii oamenilor care se afla intr-o cladire, este necesar sa fie indeplinite cerintele in ceea ce priveste durata de rezistenta si comportarea la foc a produselor de constructie, in conformitate cu diferitele clasificari instituite.

 Calitatea materialelor de constructii folosite este, deseori, decisiva, in limitarea aparitiei si extinderii unui eventual incendiu, astfel incat sa se intervina rapid si eficient. Este important sa se garanteze suficienta siguranta echipelor de stingere a focului si de salvare, pentru ca acestea sa poata evacua persoanele aflate in cladire si sa asigure eventualele bunuri de valoare.

In cazul cladirilor publice, proprietatile cailor de evacuare sunt reglementate de ordonanta teritoriala privind protectia la foc. Astfel, acestea trebuie sa ramana intacte si etanse la fum, pentru o anumita perioada de timp. Ele nu trebuie sa contina niciun fel de materiale sau amenajari combustibile si se impart in sectiuni proprii de delimitare la foc.

Prin punerea in aplicare, consecventa, a dispozitiilor si ordonantelor privind protectia la foc, din fazele de proiectare si de executie, se pot proteja vietile oamenilor si, in acelasi timp, se pot diminua pagubele materiale.

 

Protectia la foc a elementelor structurale

In cazul protectiei la foc a elementelor structurale, este clasificat la foc plafonul suspendat, impreuna cu planseul existent, precum si intreaga constructie. Plafoanele AMF – Thermatex ating, in functie de tipul de planseu, clasificari ale elementelor de constructie de F30 pana la F120.

 

Protectie autonoma la foc

Plafoanele autonome de protectie si durata de rezistenta la foc se verifica, independent de tipul de planseu care se afla deasupra acestuia.

Ele asigura o rezistenta la foc de pana la 90 minute, atat pentru directia de actiune a focului de sus, cat si de jos.

Pentru cerinte speciale, am dezvoltat plafoanele speciale de protectie la foc:

sistem F30 sub grinzi cu zabrele din lemn;

• sistem F90 sub planseu de lemn si sub planseu din tabla cutata trapezoidal;

• Ventatec F30;

• F30 uno/+ metal;

• F30 dual/+ metal;

• F90 dual/+ metal;

• F30 mono/+ metal.

In norma EN 13501-1 sunt clasificate si evaluate materialele de constructie, in functie de comportamentul acestora la foc. In acest sens, sunt impuse cerinte deosebite pentru materialele de constructii, in special pentru suprafetele elementelor de constructie, ca de exemplu: invelitorile de planseu – plafoanele suspendate, in ceea ce priveste comportamentul acestora la contactul direct cu flacarile sau radiatia termica.

Clasificarea materialelor de constructie, in combustibile sau incombustibile, nu descrie pur si simplu comportamentul materialului. Reactia la actiunea focului depinde de supra­fata, forma, liant, tehnica de prelucrare etc.

Astfel, certificarile sunt valabile numai pentru materialele de constructii sau combinatii ale acestora, care sunt verificate. De aceea, alte configuratii pot sa redea o cu totul alta imagine nefavorabila despre materialele combustibile, in ceea ce priveste comportamentul la foc.

Clasa de combustibilitate A2-s1,d0 corespunde denumirii oficiale in constructii de „incombustibil“.

Placile AMF – Thermatex sunt clasificate ca „incombustibile“, conform EN 13501-1, cu A2-s1,d0.

Clasa de combustibilitate este marcata atat pe spatele fiecarei placi, cat si pe etichetele care se lipesc pe ambalaj.

„Certificatele oficiale de verificare la foc“ se pot transmite la cerere.

Conform EN 1365-2 (solicitarea la foc „de jos“), precum si EN 1364-2 (solicitarea la foc „de sus“), in vederea obtinerii fiecarei clase de rezistenta la foc, o importanta relevanta nu o reprezinta numai plafoanele suspendate, ci si intreaga constructie, ce cuprinde planseul situat deasupra, elementele integrate, cum ar fi: lampile, difuzoarele, anemostatele etc., care trebuie suspendate separat de planseu.

Plafonul suspendat si planseul trebuie sa evite, pe cat posibil de mult, propagarea focului si a temperaturilor ridicate. Aceasta perioada de timp este denumita durata de rezistenta la foc, ca de exemplu >30 minute.

Conform normei EN 1363-1, prin respectarea criteriilor de verificare, aceasta durata de rezistenta la foc este definita in clasele de rezistenta la foc.

 

Sistem F30 sub grinzi cu zabrele din lemn

Odata cu dezvoltarea continua si reverificarea sistemului, deja consacrat, F30 sub grinzi cu zabrele din lemn, cu placi avand canturile drepte sau semiingropate, am obtinut nu numai un avantaj tehnic decisiv pe piata de desfacere, ci si o serie de efecte benefice de rationalizare.

Astfel, se profita din toate punctele de vedere!

AMF a verificat si introdus sistemul „C“ cu structura vizi­bila pentru F30 sub grinzi cu zabrele din lemn, in en-gross-uri si supermarketuri, constructii de hale sau fabrici s.a.m.d.

 

Sistem F90 sub Lemn/Trapez

Plafonul suspendat – AMF-F90 sub planseu din lemn sau tabla cutata trapezoidal este indicat, in aceeasi masura, atat pentru montajul in constructiile vechi, cat si in halele industriale moderne, in special la renovarea cladirilor vechi cu planseu din lemn, unde, in mod frecvent, se pune problema unei cerinte ridicate de protectie la foc.

Cu ajutorul plafonului F90 sub lemn, obtineti clasa de rezistenta la foc F90 si in cazul constructiilor vechi, astfel incat nu mai este necesara o placare a grinzilor din lemn. Dar si pentru un montaj sub un acoperis din tabla cutata trapezoidal, cum este cazul utilizarii acestora in constructiile industriale moderne, se potriveste perfect acest plafon.

Sistemele de plafoane cu protectie autonoma la foc sunt, de exemplu, „plafoane suspendate usoare“, care indeplinesc atat cerintele privind solicitarea la foc a spatiului dintre plafonul suspendat si planseu, cat si a spatiului de sub plafonul suspendat.

Elementele integrate in plafon, cum ar fi: corpurile de iluminat, trapele de verificare (pentru revizie), difuzoare, pictograme etc., cat si toate racordarile (de exemplu racordarile la peretii despartitori usori, canale si compartimentari verticale etc.) trebuie, de asemenea, sa fie verificate la foc si clasificate ca atare.

In cazul unui incendiu (foc) dinspre spatiul de deasupra plafonului – plenum (aceasta situatie fiind cea mai frecventa solicitare la foc) sunt protejate caile de evacuare, care se afla sub plafonul suspendat, pentru 30-90 minute.

Aceste plafoane autonome de protectie la foc sunt clasificate si incadrate ca „etanse la fum“.

 

Sistem Ventatec F30

Plafonul functional – AMF Ventatec F30 este primul plafon cu protectie la foc, din fibra minerala, verificat conform normei – EURO EN 1364-2 „cu efect de fereastra“, care se poate deschide prin rabatarea pe verticala si culisarea orizontala a placilor, in vederea efectuarii unor revizii ale instalatiilor pozitionate deasupra plafonului. Elementele de plafon, care sunt rabatabile pe lungime, ofera o eficienta maxima in ceea ce priveste aceste lucrari de revizie. Plafonul Ventatec F30 de la AMF ofera protectie atat de sus, cat si de jos si, in consecinta, o siguranta maxima.

Plafonul este verificat impreuna cu gurile integrate de ventilatie pentru acces si evacuare a aerului. Atat pentru montaj, cat si pentru demontaj nu sunt necesare niciun fel de scule speciale!

 

Sistem F30 uno/+metal

Avantajul major al sistemului F30 uno consta in faptul ca asigura protectia la foc de sus si de jos.

Daca focul se declanseaza de sus, dinspre spatiul dintre plafonul suspendat si planseu, raman intacte spatiile vitale de evacuare si salvare a oamenilor, deci fara propagarea fumului si a caldurii.

Daca focul se propaga de jos, instalatiile din plenum raman protejate.

 

Sistem F 30 dual/+metal

Sistem F 90 dual/+metal

Sistemele de plafoane de protectie autonoma la foc – AMF – Sistem F30 dual si respectiv Sistem F90 dual indeplinesc toate cerintele impuse privind clasificarea elementelor de constructie, conform DIN 4102 si EN 1364-2, atat pentru spatiul dintre planseu si plafonul suspendat, la actiunea focului de sus, cat si, in cazul declansarii focului de jos, din spatiul de sub plafonul suspendat.

Astfel, se ia in considerare pericolul izbucnirii unui foc, deseori neglijat, provocat de existenta, in spatiul dintre plafonul suspendat si planseu, a materialelor usor inflamabile, cum ar fi: cabluri electrice, tevi si cabluri de date.

Datorita sistemului produs din fabrica pentru un montaj finit, se realizeaza economii importante, atat in ceea ce priveste timpul, cat si costurile ridicate de montaj. Prin intermediul profilelor perimetrale speciale in trepte si a elementelor–raster, se monteaza rapid si fara probleme de peretii masivi sau de peretii de constructie usoara – chiar si in cazul unor deschideri foarte mari intre pereti. Integrarea unor sisteme de iluminat, verificate si rezistente la foc, reprezinta o conditie de baza si este rezolvata in cadrul detaliilor de echipare ale sistemului.

 

Sistem F30 mono/+metal

Plafonul autonom de protectie la foc – AMF – Sistem F30 mono – ofera, ca o unitate de sistem independenta, un optim, in ceea ce priveste siguranta la foc si eficienta economica. Astfel, in cazul unui incendiu ce se propaga dinspre spatiul de deasupra plafonului suspendat, plafonul autonom de protectie la foc – Sistem F30 mono asigura posibilitatea evacuarii si salvarii personalului existent in cladire, iar, invers, in cazul unui incendiu de jos in sus, ofera protectia la foc a utilitatilor si a diverselor conducte de alimentare, care se gasesc in spatiul dintre planseu si plafonul suspendat.

 

Caseta de protectie la foc pentru corpuri de iluminat Si elemente integrate in plafonul suspendat – F30/F90

Nu se poate vorbi despre o protectie la foc fara preve­derea din faza de proiectare sau in faza de montaj a casetelor de protectie atat pentru corpurile de iluminat, cat si pentru toate celelalte elemente combustibile, integrate in plafonul suspendat. Aceste casete speciale sunt confectionate din fabrica dintr-un material incombustibil – Thermacor S (placi din fibra minerala bazaltica de densitate foarte ridicata), pe formate diferite, in functie de rasterul plafonului, pentru tipurile de lampi sau corpuri de iluminat, care se monteaza direct pe structura metalica a plafonului.

Toate sistemele de plafoane AMF sunt testate si verificate la foc, prin prevederea si montarea acestor casete speciale, deoarece, in practica, nu exista niciun plafon casetat sau continuu (din gips-carton) in cadrul caruia sa nu se monteze diverse elemente combustibile, cum ar fi: corpuri de iluminat, spoturi, difuzoare etc., pe unde flacarile ar patrunde, in mod inevitabil, intr-un interval de timp foarte scurt.

In situatia in care elementele combustibile montate in plafonul suspendat sunt de dimensiuni atipice sau speciale, casetele de protectie la foc se pot realiza direct pe santier, la dimensiunile necesare, din materialul – Thermacor S, mentionat mai sus.

Toate elementele componente ale acestor casete de protectie la foc se lipesc intre ele cu masa de ipsos, iar caseta, realizata astfel, se fixeaza, tot cu ipsos, pe partea de deasupra plafonului, in zona unde trebuie prevazuta.

Avand o experienta bogata, de mai multe decenii, Knauf AMF – Germania produce diferite sisteme de plafoane cu protectie la foc – speciale si verificate.

AMF ofera suport si servicii prin tehnicienii si specialistii sai, atat in cazul lucrarilor de constructii cu cerinte de protectie la foc, cat si in fazele de proiectare si de executie.

Pentru orice solicitare in acest sens, echipa AMF din Romania va sta cu placere la dispozitie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 33 – decembrie 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/12/09/amf-protectia-la-foc-cu-sisteme-de-plafoane-amf/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.