Baumit Romania – producator important de mortare uscate
Daca Schmidt Industrie Holding – SIH din Austria este unul dintre cei mai mari producatori de mortare uscate din Europa, la randul sau, Baumit Romania, care face parte din SIH, se numara printre cei mai mari producatori de mortare uscate din Romania.
„Mortarele uscate“ – dupa cum le defineste standardul SR EN 998, sunt mortare de tip industrial – mortare dozate si amestecate in fabrica, gata pregatite, care, pentru utilizare, se amesteca direct cu apa. Mortarele uscate pot fi livrate la saci sau la siloz.
Baumit Romania produce in prezent, in fabricile sale de la Bucuresti si Teius, urmatoarele grupe principale de mortare uscate:
• mortare de zidarie;
• mortare de tencuiala;
• mortare pentru sape;
• adezivi pentru placi termoizolante;
• adezivi pentru placaje.
Piata mortarelor de zidarie
Statisticile spun ca, in anul 2006, s-au produs cca 4 milioane de metri cubi de blocuri ceramice si BCA. Pentru zidirea lor, se apreciaza ca a fost necesar un volum de peste 500 mii de metri cubi de mortar, adica peste un milion de tone. Din acest milion, partea de mortare uscate de zidarie este apreciata, dupa unele studii, la cca 20 mii de tone, ceea ce inseamna foarte, foarte putin. Restul il reprezinta in cea mai mare parte mortarele „umede“ preparate la fata locului, completate cu mortarele preamestecate de var-nisip, livrate de statiile de betoane.
In anul 2010, se previzioneaza un volum de cca 6 milioane metri cubi de blocuri de zidarie (ceramice si BCA), iar cantitatea de mortare uscate de zidarie la doar cca 40-50 mii de metri cubi.
In realitate, luand in considerare evolutia spectaculoasa a vanzarilor de mortare de zidarie Baumit in 2007 fata de 2006, cresterea va fi mult mai mare, fiindca, pe de o parte, producatorii de mortare uscate de zidarie vor reusi sa convinga utilizatorii de avantajele acestora, iar pe de alta parte, data fiind scumpirea manoperei, utilizatorii insisi se vor convinge de avantajele folosirii mortarelor uscate de zidarie.
Mortarele de zidarie „Baumit“
Tipuri de mortare
Mortarele de zidarie Baumit sunt prezentate in tabelul 1.
Conform SR EN 998-2, ele sunt definite ca:
• mortare performante (toate);
• mortare pentru utilizare generala (G):
– MauerMörtel 25;
– MauerMörtel 50;
– MauerMörtel 100;
• mortare pentru straturi subtiri (T): PorenBetonkleber;
• mortar usor (L): Thermomörtel 50.
Dat fiind faptul ca Baumit Romania le-a declarat mortare de performanta si nu mortare de reteta, inseamna ca, in conformitate cu reglementarile legale, mortarele de zidarie Baumit se incadreaza in sistemul de atestare a conformitatii 2+, aceasta insemnand certificarea sistemului de control al productiei in fabrica de catre un Organism notificat la Comisia Europeana.
Alegerea tipului de mortar de zidarie – marca/clasa mortarului se face de catre Proiectant si este mentionata pe plan sau in Specificatiile tehnice/Caiet de sarcini. Intrucat mortarele de zidarie sunt in tranzitie de la Instructiunile C17-82, la SR EN 998-2/2003, este bine de stiut de catre toti „actorii“ implicati in actul de creatie a unei „case“ – Proiectanti, Executanti, Producatori de mortare etc., care este echivalenta tipurilor de mortare.
Avantaje generale
• Garantia calitatii – asigurarea nivelului de calitate si constanta calitatii, prin:
– productie intr-un sistem de management al calitatii ISO 9001 implementat si certificat la cele doua fabrici – Bucuresti si Teius;
– certificarea Planului de control al productiei in fabrica: Bucuresti si Teius;
– control permanent efectuat prin laboratoarele proprii.
• Reducerea costurilor totale
Chiar daca costul cu materialul este mai mare, o analiza detaliata a costurilor totale – material + manopera + utilaj arata, in final, costuri mai mici decat in varianta traditionala, ajungand pana la cca 75%, in cazul zidirii blocurilor din BCA cu mortar in strat subtire.
• Reducerea spatiilor de depozitare
Atat in cazul livrarii la sac, cat si la siloz, spatiile de depozitare sunt mult mai mici, reducand cheltuielile cu organizarea de santier.
• Economii prin reducerea pierderilor si risipei
Mortarele uscate permit o mai buna gospodarire, manipulare si gestionare, decat in cazul in care materialele componente sunt depozitate si manipulate separat.
• Protectia mediului inconjurator
Si, nu in ultimul rand, ba poate chiar in primul, mortarele uscate reprezinta solutia pentru rezolvarea nenumaratelor probleme privind protectia mediului, mai ales in cazul obiectivelor situate in orase.
Prezent… cu viitor!
Mortarele uscate de zidarie Baumit, produse in fabricile din Bucuresti si Teius, intr-o gama care acopera necesitatile practicii executarii zidariilor, sunt mortare la nivel european, respectiv indeplinesc toate cerintele din standardul SR EN 998-2.
Avantajele tehnico-economice ale utilizarii lor le recomanda ca o solutie… cu viitor pentru rezolvarea nenumaratelor probleme de pe santiere. Baumit Romania, in calitate de partener profesionist recunoscut, asigura pe toti constructorii – arhitecti, ingineri, firme si meseriasi – de intreaga disponibilitate pentru o colaborare de durata si in acest domeniu.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 33 – decembrie 2007
Autori:
ing. Cristian MARINESCU,
ing. Mihalache PAUN – Baumit Romania
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns