«

»

DOKA: Framax Xlife – un sistem de cofrare care stabileste noi dimensiuni

Share

Dupa ce sistemul Framax si-a dovedit flexibilitatea si fiabilitatea in mari proiecte internationale si dupa acumularea unei vaste experiente, Doka a lansat o varianta optimizata a acestuia – FRAMAX Xlife.

Framax Xlife prezinta un nou concept de panou, care, datorita structurii sale, are o durata de viata de trei ori mai mare decat predecesorul sau.

Elementul de inovatie care dife­rentiaza acest panou este placa de cofrare: placajul de calitate superioara din lemn de mesteacan al panourilor Xlife este acoperit pe ambele fete cu un invelis din material sintetic special.

Constructia deosebita a supra­fe­telor panourilor confera suprafetelor din beton o uniformitate si finete de exceptie, utilizare dupa utilizare si nu numai la prima betonare!

Un alt avantaj conferit de acoperirea cu material sintetic este rezistenta la actiunile specifice muncii pe santier. Astfel, spre exemplu, in situatiile in care sunt folosite cuie pentru fixarea diverselor elemente inglobate in cofraj, suprafata activa a panoului nu se exfoliaza in zonele penetrate de acesta.

Datorita structurii deosebit de compacte si netede a asterelii, se pot indeparta fara efort resturile de beton. Se pot de asemenea repara rapid si profesional chiar si deteriorarile mecanice ale acesteia.

Gradul de impermeabilizare al placii cofrante este foarte ridicat, cali­tatile materialului pastrandu-se aproape neschimbate pe toata durata de viata a cofrajului.

Sistemul Framax Xlife vine cu o dimensionare ideala a elementelor, ceea ce asigura o cofrare econo­mica si flexibila. Cofrarile cu elemente mari de pana la 8 mp (2, 40 x 3,30 m) economisesc mult timp in cazul peretilor cu suprafete mari.

Acest panou permite o turnare continua pe toata inaltimea in conditii de calitate si siguranta deosebite. Prin cuplarea pe verticala, se pot realiza usor elemente structurale cu inaltimi ce ating 6,60 m.

O noutate absoluta propusa de compania Doka, odata cu sistemele de cofraj Framax si Framax Xlife, este panoul de colt cu facilitate de decofrare. Panoul de colt a fost special proiectat pentru realizarea elementelor structurale cu un contur inchis.

Mecanismul simplu al acestui panou permite detensionarea cofrajului si decofrarea in spatii de contur inchis, fara utilizarea penelor de decofrare. Manipularea mecanis­mului se realizeaza cu efort minim si fara scule speciale.

Noul panou de colt este recomandat la realizarea caselor de lift si a caminelor de vizitare, unde se pot executa unitati de cofraj interioare complete. Aceste unitati pot fi montate si transportate extrem de usor, realizand economii considerabile de timp si resurse.

Elementele structurale realizate cu acest tip de cofraj se remarca prin acuratetea geometriei, calitatea suprafetelor turnate, utilizarea facila, posibilitatea de curatare si reparare optimizata.

De peste doi ani, acest sistem de cofrare este utilizat cu succes in importante proiecte de dezvoltare imobiliara din Romania, fiind pus la dispozitia partenerilor sai direct de compania Doka.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 33 – decembrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/12/09/doka-framax-xlife-un-sistem-de-cofrare-care-stabileste-noi-dimensiuni/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.