«

»

Reabilitarea si extinderea colectorului I – Brasov

Share

ANTREPRENOR: Joint Venture Hidroconstructia SA & Vatech Wabag

BENEFICIAR: Compania „Apa“, Brasov

PROIECTANT: PROED SA, Bucuresti

SUBANTREPRENOR: PROMOCOM SA, Brasov

 

Caracteristici tehnice Si functionale

Colectorul „I“ este un colector de centura al orasului Brasov, amplasat la limitele de est si nord ale orasului, care are rolul de a prelua si tranzita apele uzate din localitatile Sacele, Sanpetru si Harman si din zona adiacenta Timis–Triaj, catre statia de epurare a Brasovului. Lungimea totala a colectorului este de cca 5.500 ml.

• O parte a colectorului (1.592 ml) a fost executata in perioada 1982-1987, in solutie constructiva radier monolit si bolta prefabricata. Lucrarea a fost abandonata si a suferit degradari, fisuri ale boltii, prabusiri si colmatari. Reabilitarea pe aceasta portiune a constat in curatirea si matarea fisurilor, supra-armarea sectiunilor radierului si boltii cu bare de otel beton si aplicarea unui strat de rezistenta de 10-15 cm din torcret de beton.

• In zona de subtraversare a celor patru linii CFR: Brasov–Triaj si Brasov–Ciceu, pe o lungime de cca 660 ml, colectorul a fost executat cu ajutorul unui „scut semimecanizat“; dupa excavatia din interiorul acestuia s-au montat prefabricate tip „Metrou“ de sustinere definitiva, cu injectarea concomitenta a interspa­tiilor dintre boltari si teren.

• Pe circa 2.850 ml au fost executate lucrari clasice de canalizare, cu sapaturi la zi si montajul unor conducte din tuburi de poliester armat cu fibra de sticla tip HOBAS, cu diametre cuprinse intre 800 mm si 2.200 mm si lungime de 6,50 m, pozate pe un pat de nisip de egalizare.

• A fost realizata o camera de descarcare in paraul Timisul Sec, pentru evacuarea volumului excedentar produs de precipitatiile abundente, prin lucrari de amenajare si calibrare a albiei pe 600 ml.

• Statia de pompare din zona Timis–Triaj a fost realizata ca un cheson dreptunghiular. Accesul in statie al apelor uzate se face prin conducte cu diametrul de  500 mm, iar evacuarea se face cu ajutorul a 3 pompe de 45 kw, ce pot evacua 1.800 mc/h.

• Conducta de refulare este din polietilena cu diametrul de 400 mm, imbinata prin sudura cap la cap, cu lungimea totala de 1.790 m. Conducta asigura transportarea apelor uzate de la statia de pompare Timis-Triaj pana la colectorul „I“, la cca 100 m in aval de camera de descarcare. Pe traseul conductei de refulare au fost realizate camine de aerisire echipate cu vane tip ERHARDT si camine pentru vane de golire.

• Calitatea lucrarilor realizate de Hidroconstructia SA prin conceperea si utilizarea unor tehnologii deosebite a fost apreciata atat de beneficiar, cat si de proiectant.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 33 – decembrie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/12/09/reabilitarea-si-extinderea-colectorului-i-brasov/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.