Expansiune internationala
Factorul cheie in acest demers este concentrarea asupra beneficiului clientului. Doka are un obiectiv clar, acela de a oferi antreprenorilor cofraje si servicii de cea mai inalta calitate, pentru ca acestia sa poata construi cat mai rapid, mai bine si mai economic. Fie ca este vorba de cea mai inalta cladire din lume, de cel mai adanc tunel subteran sau cel mai intins pod suspendat – companiile de constructii din toata lumea se bazeaza pe competenta, experienta si know-how-ul Doka.
Inovatie
Mizand pe faptul ca succesul de durata este rezultatul satisfactiei clientului, motorul planului de expansiune Doka il constituie inovatiile, perfectionarea continua pentru a indeplini cele mai ridicate cerinte privind produsele si serviciile. Expertii companiei doresc sa reduca cat mai mult posibil munca pe santier si, prin urmare, costurile si durata de realizare a proiectului de constructie – toate acestea in conditii de maxima securitate. Astfel, la editia Bauma, 2004, Doka a prezentat inovatii ce au revolutionat tehnica de cofrare: grinda H20 top, singura cu tampon incorporat, sistemul Framax Xlife dotat cu o foaie cofranta cu durata de viata foarte ridicata. De asemenea, in 2007 standul Doka la Bauma a concentrat intreaga putere inovatoare a organizatiei Doka: cofrajul catarator Xclimb 60, Staxo 100, sistemul ascensor TLS, rama de sustinere Universal F, sistemul XS, cofrajul catarator automat SKE 50 plus, sistemul de platforme Xsafe.
Sistemul TLS
Noul sistem ascensor TLS (table lifting sistem) de la Doka impune noi standarde pentru manevrarea verticala a meselor Dokamatic, fiind folosit pentru manevrarea fara macara a componentelor complexe de cofrare la nivelul de inaltime dorit – cu o viteza de 10 m/min. Timpul valoros economisit, in care ar fi fost necesara utilizarea macaralei, poate fi destinat altor operatiuni pe santier, accelerand intregul proces de constructie. Pozitionarea orizontala poate fi de asemenea realizata fara macara, folosindu-se un carucior de transfer telescopic sau un carucior motor.
Masa Dokamatic este conceputa pentru cofrarea foarte rapida a planseelor, fiind un modul premontat din cadrul sistemului Dokaflex 1-2-4. Serviciul de prefabricare Doka livreaza orice model de executie „la gata” direct pe santier, economisind astfel timpul si costurile de manopera ale firmei de constructii. Datorita riglelor metalice cu care este prevazut, sistemului i se pot atasa elemente auxiliare pentru securitatea muncii: elemente de compensare, adaptari de margine de planseu, platforme de lucru de pana la 1,50 m latime. Sistemul utilizeaza popi Eco si Eurex cu o portanta de 20, respectiv 30 kN, omologati conform EN 1065. Constructia compacta a meselor permite un transport eficient, pana la 6 niveluri de stivuire pe verticala si pana la 18 mese pe un camion – deci costuri reduse de transport.
Sistemul TLS permite manevrarea pe verticala printr-o simpla apasare de buton a meselor cofrante, fiind aplicat cu succes in numeroase tari, iar pentru Romania reprezinta o premiera absoluta – neexistand nimic similar pe santierele din tara noastra.
Material, timp si costuri economisite
Sistemul TLS prezentat in cadrul Bauma i-a convins repede pe seful de santier si pe inginerii de la compania Hochtief AG, care l-au aplicat pentru proiectul MIRA München.
MIRA este un nou centru comercial in nordul orasului München, cu legatura directa la metrou, totalizand 16.000 mp suprafata utila. S-au utilizat circa 8.000 mp de mese Dokamatic si peste 1.000 mp de cofraje Dokaflex pentru suprafetele de egalizare. Pentru nivelurile cu inaltimi cuprinse intre 3 m si 5,50 m cu grosimi ale planseului intre 30 si 50 cm, marginile de planseu avand sau nu grinzi de coronament, mesele Dokamatic de 5 m lungime si 2,50 m latime s-au dovedit a fi optime.
Mesele de format mare au fost rapid amplasate si inglobate, securitatea fiind garantata si la marginile de planseu, deoarece mesele integrate se pot foarte usor atasa datorita riglelor metalice longitudinale. In acest fel, s-au economisit cel putin 200 metri liniari de platforme. Sistemul ascensor TLS, care permite repozitionarea fara macara a meselor, a fost utilizat de Hochtief AG pentru a compensa macaralele in zonele critice cu capacitati reduse de manipulare a lor. In afara de aceasta, este foarte dificila mutarea unei macarale, contrar sistemului TLS, ce poate fi montat in functie de necesitati si in alte sectoare ale santierului. Prinderea se executa pe marginea planseului: amplasarea ulterioara se realizeaza fara eforturi sau planificare preliminara. Datorita sistemului de prindere prin suspendare, suprafata de amplasare ramane libera.
Mesele cofrante se deplaseaza in sus sau in jos, printr-o simpla apasare de buton, putand fi manevrate foarte usor si in siguranta.
Imediat dupa primele experiente, firma Hochtief s-a decis sa inchirieze un al doilea TLS. Acesta a facilitat, prin suprafata sa de 2,70 x 5 m si capacitatea portanta de 2,5 t, transportul rapid al materialelor la fiecare dintre etaje.
„Colaborarea foarte buna si manevrarea usoara a meselor m-au impresionat. Datorita coordonarii perfecte intre sistemele de cofrare si manevrarea verticala a meselor Doka fara macara, am reusit sa respectam termenul convenit de predare a constructiei la rosu“, marturiseste emotionat seful de echipa Dierk Hill.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 34 – ianuarie-februarie 2008
Informatii suplimentare:
www.doka.ro
www.doka.com
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns