«

»

IRIDEX: Materiale speciale pentru impermeabilizari

Share

In urma inundatiilor care au afectat serios unele zone ale tarii prin  cresterea cantitatilor de precipitatii, a reaparut in atentia multor proprietari de cladiri o problema extrem de sensibila: hidroizolatia, si aici ne referim, in mod special, la subsoluri, pivnite etc. Daca in cazul constructiilor ce urmeaza a fi ridicate problema pare mai simpla, in cazul celor existente metodele clasice se pot dovedi ineficiente. Trebuie sa mentionam ca, atat la constructiile subterane, cat si la acoperisuri, e necesar sa fie asigurata o intretinere permanenta pentru o buna functionare a hidroizolatiei. Din pacate, in destul de multe cazuri avem de-a face cu o executie defectuoasa sau cu utilizarea materialelor neperformante.

Pornind de la cauzele enumerate, va oferim solutii de hidroizolare alternative, folosind materiale de constructie produse de catre Fosroc Ltd. si comercializate de SC Iridex Group Plastic.

 

O etapa foarte importanta in realizarea hidroizolatiilor este pregatirea substratului. Astfel, pentru reparatii sau colmatari rapide ale elementelor din beton, refacerea integritatii peretilor din caramida sau beton la tunele, subsoluri si pivnite, fundatii, conducte din beton, camine de vizitare sau mine se foloseste mortarul cu intarire rapida pentru reparatii si colmatari, Renderoc Plug. Disponibil in doua variante, cu intarire la un minut sau la 20 de minute, mortarul Renderoc Plug este monocomponent, preambalat pentru a evita variatiile in sarja, nu contine cloruri si prezinta o aderenta superioara la substrat. Se aplica cu mistria sau manual, asigurand un contact maxim cu suprafata ce urmeaza a fi reparata inainte ca mortarul sa faca priza.

In continuare, se poate trece la efectuarea unei noi hidroizolatii. Pentru aceasta, putem folosi mortarul de impermeabilizare Integra. Dintre utilizarile sale, putem enumera: fundatii, pereti de retentie a apei, camine de vizitare sau conducte. Integra este un sistem cristalin hidroizolant al capilarelor din beton, continand un amestec de cimenturi Portland, agregate cuar­toase si substante chimice speciale. In prezenta umezelii, compusii chimici activi din Integra penetreaza betonul si reactioneaza chimic cu oxidul de calciu liber pentru a produce cristale insolubile. Cresterea cantitatii de cristale reduce porozitatea betonului, blocand capilarele si acoperind microfisurile non-structurale. Mortarul reprezinta un tratament hidroizolant real pentru conditii hidrostatice, fiind usor de aplicat pe suprafetele de beton noi si vechi si putand fi utilizat la suprafata sau subteran.

O alta gama de produse de hidroizolatie moderne este repre­zen­tata de membranele lichide. Mulseal DP este o emulsie bitum/ latex gata preparata, incorporarea cauciucului latex conferind elasticitate membranei uscate.

Domeniile de utilizare ale Mulseal DP includ folosirea acesteia ca membrana hidroizolanta pentru ziduri de sprijin, bariera de vapori pentru panouri prefabricate sau poate fi utilizata pentru repararea fisurilor fine de pe suprafetele de asfalt.

Emulsia Mulseal DP este rezistenta la sulfatii si sarurile din sol, poate fi aplicata pe betonul proaspat sau pe suprafete umede si prezinta o aderenta excelenta la majoritatea materialelor de constructii.

Inainte de aplicarea Mulseal DP,suprafata suport trebuie curatata de urmele de gheata, ulei, unsori, praf sau muschi si trebuie indepartata apa care balteste. Pe beton sau pe zidaria din caramida, se va aplica un strat de amorsa constand dintr-un amestec 1:1 de Mulseal DP si apa. Emulsia se aplica in doua straturi uniforme, cu bidineaua sau racleta.

Pentru edificare, va prezentam un studiu de caz pentru un subsol din Bucuresti. Pe radier (aflat la cota – 1,50 m) a fost ridicat un perete din zidarie de caramida (de doua caramizi), hidroizolatia fiind realizata prin intermediul cartonului bitumat, protejat cu un strat de zidarie de protectie. Din cauza aplicarii defectuoase a cartonului bitumat, subsolul nu a fost corect etanseizat, aparand infiltratiile. Pentru a remedia aceasta problema intr-un mod eficient, atat tehnic cat si financiar, au fost luate in calcul mai multe scenarii. Dintre acestea, a fost ales si apoi aplicat cel mai eficient din punct de vedere tehnic si, totodata, accesibil din punct de vedere financiar. Practic, in cazul de fata s-au parcurs urmatoarele etape: dupa decopertarea si realizarea sapaturii (in „tabla de sah“) si curatarea peretelui de protectie, s-a trecut la aplicarea direct pe zidarie a emulsiei Mulseal DP. Dupa atingerea maturitatii membranei, s-a trecut la protejarea acesteia prin tencuirea cu un mortar de ciment, pe care a fost apoi aplicat un strat de Integra. Unul dintre avantajele acestei proceduri consta in aplicarea facila si rapida a Mulseal DP (se aplica la rece si nu necesita mana de lucru calificata, ca in cazul aplicarii la cald a altor membrane hidroizolante). Rezultatul obtinut: o hidroizolatie de calitate, care, dato­rita dublei protectii (Mulseal DP si Integra), a dus la transformarea subsolului, altadata de nefolosit, intr-o zona sigura si ferita de intemperii.

SC Iridex Group Plastic SRL va sta la dispozitie, oferindu-va si alte solutii dintr-o gama larga de materiale si tehnologii speciale pentru constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 34 – ianuarie-februarie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/02/28/iridex-materiale-speciale-pentru-impermeabilizari/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.