«

»

Mortarele uscate Baumit – prezent… cu viitor! Mortare de tencuiala (II)

Share

Mortarele de tencuiala – partea de “soft“ a unei case

In numarul din decembrie al Revistei Constructiilor am facut o prezentare gene­rala a mortarelor uscate pe care Baumit Romania le produce in fabricile sale de la Bucuresti si Teius, insistand mai in detaliu asupra mortarelor de zidarie Baumit.

Continuam in acest numar cu morta­rele de tencuiala.

Daca mortarele de zidarie sunt mai apropiate de partea de „hard“ a unei case ce satisface exigentele de rezistenta si stabilitate, mortarele de tencuiala pot fi considerate mai curand din zona de „soft“, ele avand implicatii in reali­zarea exigentelor de igiena si sanatate. Astfel, pe langa rezistenta la compresiune, prin care ne-am obisnuit sa le definim in general, la mortarele de tencuiala, sunt foarte importante multe alte proprietati, cum ar fi: sa adere foarte bine la suport, sa fie deformabile, („elastice“) sa nu fisureze in conditiile variatiilor de temperatura si umiditate, sa fie dupa caz impermeabile la apa , dar permeabile la vapori (sa lase peretele sa respire), daca se poate si termoizolante si, nu in ultimul rand, sa asigure un suport perfect pentru finisajele care urmeaza.

In plus, trebuie sa fie ecologice si „prietenoase“ la preparare si punere in opera, sa poata fi aplicate manual si mecanizat si, bineinteles, sa fie cat mai ieftine posibil.

Deci sunt produse „complicate“ si sensibile, care se fabrica dupa retete elaborate, avand in compozitie pe langa ciment/ipsos, var, nisip, adaosuri si multi aditivi, cu ajutorul carora se obtin efec­tele preconizate, atat in stare proaspata, dar, mai ales, in stare intarita, pe timp indelungat.

 

Mortare de tencuiala Baumit

Mortarele de tencuiala Baumit sunt produse in conformitate cu SR EN 998-1/2004 (norma europeana armonizata) „Specificatie a mortarelor pentru zidarie Partea 1: Mortare pentru tencuire si gletuire“.

Gama de mortare Baumit, oferita pietei din Romania, cuprinde, practic, mortare din toate grupele prevazute in standard.

Mortarele care se produc in prezent in Romania se incadreaza, in principal, in categoriile:

GP – mortare de uz general pentru tencuire/gletuire;

LW – mortar usor pentru tencuire/ gletuire;

T– mortare pentru izolare termica.

Dupa „destinatie“, mortarele se pot clasifica in:

• mortare pentru tencuieli interioare;

• mortare pentru tencuieli exterioare.

Dupa modul de punere in lucrare, se disting grupele:

• mortare cu aplicare manuala;

• mortare cu aplicare mecanizata: tencuieli mecanizate.

Si fiindca vorbim de prezent cu… viitor, vom insista in cele ce urmeaza pe tencuielile mecanizate Baumit.

 

Tencuieli mecanizate

In limba germana, se utilizeaza in multe cazuri acelasi cuvant pentru materialul inainte de a fi pus in opera, cat si pentru elementul obtinut dupa aplicare.

Este si cazul denumirii „Putz“ careinseamna atat mortarul de tencuiala, cat si tencuiala propriu-zisa, de aceea, cand vorbim de tencuieli mecanizate, trebuie sa avem in minte atat mortarele care se pun in opera mecanizat cu pompe speciale, cat si tencuielile realizate prin aceasta tehnologie.

Baumit Romania – lider de piata

Piata tencuielilor mecanizate este relativ noua, dar foarte dinamica in Romania, iar Baumit am putea spune ca este promotorul principal al acestei tehnologii, in special in varianta cu livrarea mortarelor in santier la siloz.

De fapt, Baumit Romania este lider de piata in cazul tencuielilor mecanizate de var-ciment, vanzarile din 2007 inre­gistrand o crestere de peste 50%, fata de 2006.

 

Mortare Baumit pentru tencuieli mecanizate

Principalele tipuri de mortare de tencuiala Baumit, special create pentru aplicarea mecanizata, sunt prezentate in tabelul 1.

Asa dupa cum se cunoaste, morta­rele de tencuiala se incadreaza in sistemul 4 de atestare a conformitatii, adica responsabilitatea privind conformitatea cu prevederile standardului revine in intregime producatorului.

Baumit Romania a efectuat testele initiale in laboratoare independente, specializate.

Incercarile curente de verificare a productiei se efectueaza prin laboratorul propriu, conform cu „Planul de control al productiei in fabrica“.

In consecinta, produsele au pe saci marcajul CE, iar livrarile sunt insotite de Declaratia de conformitate CE.

 

Avantajele tencuielilor mecanizate

Mortarele de tencuiala se aplica mecanizat, cu masina de tencuit. Livrarea se face fie la sac, fie la siloz, situatie in care Baumit pune la dispozitia aplicatorilor utilajele necesare. Pentru transportul materialului in stare uscata, de la siloz la masina de tencuit, este utilizata o instalatie de transport pneumatic ce poarta numele de „silomat“. Aceasta instalatie transporta materialul pe distante de pana la 100 m pe orizontala si pana la 40 m pe verticala.

 

Avantajele principale ale utilizarii sistemului sunt urmatoarele:

• productivitatea la punerea in opera este de 5-6 ori mai mare atunci cand apli­carea se face mecanizat cu materialul livrat la siloz, fata de varianta aplicarii traditionale: astfel, o echipa de 4 muncitori poate aplica mecanizat aproximativ 150–200 mp in 8 ore;

• eliminarea substantiala a pierde­rilor tehnologice (de la cca 14% pierderi la aplicarea mortarului preparat traditio­nal se poate ajunge la cca 4% in cazul utilizarii mortarului predozat);

• reducerea consumului de material pe metru patrat, ca urmare a reducerii grosimii tencuielilor fata de varianta traditionala:

– la interior: de la 1,5 la 1 cm;

– la exterior: de la 2,5 cm la 1,5 cm – reducerea timpilor de uscare, de la cca 14 zile la cca 10 zile/cm.

Livrarea la siloz

Baumit Romania este prima companie producatoare de mortare uscate care a introdus, inca din 2005 in Romania, conceptul de livrare la siloz – sistem modern de transport, depozitare si alimentare in lantul de utilaje necesar punerii in opera a mortarelor uscate de zidarie si de tencuiala.

In cele ce urmeaza, sunt mentionate o serie de avantaje pe care le confera utilizarea acestui sistem:

• livrarea rapida a mortarelor de la fabrica de mortare uscate pana la  santier;

• reducerea pierderilor de material la transport si preparare;

• spatiile de depozitare se reduc de aproximativ 5 ori fata de depozitarea materiilor prime pentru prepararea mortarului traditional (ciment + nisip + var);

• materialele la siloz sunt protejate impotriva intemperiilor si a furtului;

• se reduc costurile de transport, manipulare si depozitare comparativ cu aprovizionarea pe santier a cimentului, nisipului si varului;

• se asigura protectia mediului si o curatenie impecabila pe santier, cerinte care, daca nu sunt respectate, se soldeaza tot mai des cu amenzi.

 

Invitatie la Baumit!

Acest articol este doar un semnal!

Daca am reusit sa va retinem atentia si daca… sunteti:

• investitor/dezvoltator si sunteti inte­resat de cele mai bune solutii din punct de vedere tehnico-economic (cost total minim), pentru proiecte mari sau/si in conditii deosebite;

• antreprenor general, si sunteti presat de timp si de bani;

• firma de consultanta;

• firma de constructii specializata in finisaje;

• firma/echipa specializata in tencuieli mecanizate;

• intreprinzator care doreste sa puna bazele unei firme/echipe de tencuieli mecanizate,

Va invitam cu placere la Baumit Romania, in prezentul imediat, la o intalnire pe tema „Tencuieli mecanizate“ pentru o prezentare completa si in detaliu, pentru consultanta privind cele mai bune solutii, in cazul unor proiecte de anvergura si/sau speciale, pentru posibile demonstratii, seminarii si instruiri ale echipelor de lucru pe santiere – pentru un viitor apropiat impreuna!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 34 – ianuarie-februarie 2008

 

Autori:
ing. Cristian MARINESCU,
ing. Mihalache PAUN – Baumit Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/02/28/mortarele-uscate-baumit-prezent-cu-viitor-mortare-de-tencuiala-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>