Nici nu am inceput bine 2008 si firmele serioase, cu pretentii in ceea ce priveste managementul performantei, au debutat cu preocupari pe masura, ca urmare a valorificarii unui proiect derulat din fondurile PHARE.
De unde si concluzia ca, atunci cand vrei sa faci fata pietei concurentiale, aceasta te indeamna sa folosesti orice posibilitate pentru a realiza produse si servicii competitive. Mai toata lumea, deci si cea a constructorilor, este convinsa ca reusita si eficienta in afaceri nu mai merg dupa… ureche, dupa folclor. Intr-o asemenea competitie nu exista azi decat invinsi si invingatori, ultimii punandu-si in evidenta valorificarea superioara a potentialului lor tehnic, tehnologic, logistic si managerial.
Intr-o asemenea postura se afla SC Anticorosiv, cunoscuta firma producatoare de materiale de constructii solicitate pe mai toate santierele, firma care si-a pus la punct, pe baza unei finantari PHARE nerambursabile, un sistem modern privind managementul performantei. Pentru a sti si dvs. cum s-a putut implini un asemenea deziderat, va prezentam succint datele furnizate cu altruism de domnul Doru OHOTA, director general SC Anticorosiv, cu speranta ca va intereseaza si, totodata, va indeamna sa-i urmati exemplul.
Proiectul Strategia Calitatii – Program de dezvoltare a personalului, managementului si performantei, in valoare de 65. 000 de euro, a fost finantat prin Contractul de finantare nerambursabila PHARE 2004/016-772.04.02.02.01.01.804, in cadrul schemei de finantare nerambursabila PHARE 2004 Ces Dru in proportie de 75% (49.000 de euro).
Durata proiectului finalizat deja a fost de 12 luni si s-a axat pe cresterea competitivitatii angajatilor, dar a raspuns mai multor probleme generale:
• angrenarea in procesul invatarii pe tot parcursul vietii a tuturor categoriilor de angajati:
• intelegerea si asumarea principiilor si standardelor de calitate;
• inrolarea si aderarea la conceptul de imbunatatire continua.
Pe tot parcursul implementarii proiectului, Anticorosiv SA a primit asistenta din partea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse prin Organismul Intermediar Pos Dru Regiunea Bucuresti Ilfov.
In mod concret, activitatile realizate in cadrul acestui proiect au fost urmatoarele:
• instruirea a 12% din personal in domeniul managementului strategic, marketing, resurse umane, financiar, productie si calitate;
• instruirea a 90% din personalul operational in principii si generalitati de management, resurse umane, marketing, financiar, productie si calitate;
• introducerea unui sistem modern de management participativ in societate, numit Balanced Scorecard. Acest sistem dezvoltat in anul 1992 urmareste performantele unei companii din 4 perspective (financiar, piata – clienti, productie – calitate, innoire – dezvoltare organizationala). Sistemul pune accent pe dezvoltarea si valorificarea potentialului uman din societate si de aceea asigura transparenta si participare la stabilirea obiectivelor strategice, avand ca rezultat cresterea gradului de delegare, implicare si responsabilizare in societate;
• instruirea a 50 de persoane in utilizarea softului Siveco Balanced Scorecard;
• asigurarea sustenabilitatii proiectului prin introducerea rezultatelor proiectului in documentele si procedurile organizatiei: revizuirea planului de instruire (care sa reflecte mai bine nevoile reale ale angajatilor), actualizarea regulamentului de organizare si functionare, actualizarea fiselor de post, revizuirea planului de management vizual si a planului de imbunatatiri.
Partener in acest proiect este Smart Sigma care a contribuit cu expertiza de instruire, consultanta si asistenta in domeniul managementului strategic, al dezvoltarii organizationale, managementului productiei, resurselor umane si financiare. Expertii acestui partener au adus know-how de ultima ora. Asistenta oferita de Smart Sigma nu s-a redus la pregatirea si livrarea de cursuri, ci a cuprins implicarea directa in obtinerea rezultatelor si atingerea obiectivelor propuse in proiect.
In cadrul aceluiasi proiect: Strategia Calitatii, prin colaborarea cu Siveco SA, am dezvoltat si implementat softul Siveco Balanced Scorecard si am instruit 50 de angajati in operarea cu acest sistem informatic. Pentru Siveco SA acest proiect a constituit o provocare, fiind prima transpunere pe piata romaneasca a conceptelor Balanced Scorecard intr-un sistem informatic.
Chiar daca Proiectul s-a incheiat, procesul de invatare continua se va mentine, deoarece Anticorosiv aloca anual un buget de aproximativ 1% din cifra de afaceri pentru pregatirea personalului.
De asemenea, formularea unei strategii care implica angajatii in stabilirea si asumarea obiectivelor confera durabilitate rezultatelor proiectului.
In mod formal, rezultatele proiectului s-au concretizat in revizuirea planului de instruire, a regulamentului de organizare si functionare, a procedurilor (din documentatia ISO), a fiselor de post, a planului de dezvoltare si imbunatatire.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 34 – ianuarie-februarie 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns