Echipamentele electrice de incalzit au la baza doua principii de functionare, radiatia si convectia, acestea dand si denumirea echipamentului, respectiv radiatoare si convectoare.
In cazul radiatoarelor, elementul incalzitor il constituie o placa realizata din aliaj de aluminiu, titan si manganita care asigura un transfer termic cat mai bun catre aerul de incalzit. Aceasta placa radianta este prelucrata astfel incat, la dimensiuni date, suprafata de transfer a caldurii sa fie maxima, asigurandu-se o eficienta maxima la o temperatura de lucru a placii de cca 80 0C.
In cazul convectoarelor, elementul incalzitor, care se incalzeste la cca 450 0C, are forma conceputa astfel incat sa se asigure o dispersie instantanee si uniforma a caldurii in toata masa acestui element. Si in acest caz, materialul folosit este acelasi aliaj de inalta conductivitate termica.
In ambele cazuri, proprietatea intelectuala asupra elementelor incalzitoare apartine producatorului, respectiv firma Noirot – Franta.
Controlul functionarii pentru ambele echipamente este realizat de un termostat electronic a carui precizie este de 0,1 0C, fapt care asigura atat o temperatura stabila in spatiul de incalzit, cat si o eficienta sporita fata de oricare alt tip de termostat (cu bulb, bimetal etc.) cu o precizie de 1 0C, in cel mai bun caz.
O alta caracteristica importanta a ambelor tipuri de echipamente este posibilitatea de a fi programate pe zile si ore, cu un ciclu de 7 zile. Echipamentele programabile sunt echipate cu un sistem de selectare a unuia dintre cele trei regimuri de functionare, respectiv confort, economic si protectie la inghet.
In regim confort, utilizat atunci cand incaperea respectiva este locuita, echipamentul asigura temperatura stabilita prin intermediul butonului de reglaj. Comutarea de pe pozitia confort pe pozitia economic asigura in incapere o temperatura mai mica cu 6 grade fata de cea in regim confort, fara a se deregla butonul termostatului. Se realizeaza astfel, pe perioadele scurte in care incaperea nu este locuita, o economie substantiala de energie, fara a permite insa racirea incaperii.
In sfarsit, pe pozitia protectie la inghet, echipamentul asigura in incapere o temperatura de 6 0C, suficienta, pentru a proteja de inghet instalatiile sanitare, plantele decorative etc.
Comutarea regimului de functionare se poate face fie manual, fie prin intermediul unui modul de programare care poate coordona pana la 20 de echipamente.
Sistemul de programare este ideal pentru casele de vacanta, unde locatarul isi poate programa regimul de functionare zilnic pe parcursul intregii saptamani, dar si in cazul spatiilor de birou, magazine, ateliere etc., asigurandu-se o incalzire optima pe perioada programului de lucru si o economie importanta de energie in afara acestuia.
In situatiile in care nu este necesara variatia regimului de incalzire, se recomanda utilizarea unor echipamente simple, identice din punct de vedere mecanic, electric, energetic, dar fara sistemul de programare, costul acestora fiind cu cca 25% mai mic.
Avand in vedere simplitatea echipamentelor si robustetea executiei, fiabilitatea lor este deosebita, iar gradul de izolatie – II – permite instalarea lor in orice incapere, inclusiv in baie, desi pentru camerele de baie constructorul a creat echipamente dedicate, dotate cu sisteme de uscat prosoape, halate si alte accesorii.
De precizat ca gama tipodimensionala a produselor firmei Noirot este foarte larga, acoperind atat produse de uz casnic, cat si de uz industrial. Avand in vedere specificitatea pietei locale, au fost alese spre a fi importate in special acele produse care, la performante deosebite, aveau un pret accesibil masei largi de potentiali cumparatori. In aceste conditii, incalzirea electrica a devenit alternativa ideala pentru cei care se deconecteaza de la sistemul centralizat de termoficare sau pentru cei care isi construiesc locuinte noi.
Avantajele incalzirii electrice sunt multiple si vom mentiona doar cateva:
• este total ecologica si lipsita de orice pericol comparativ cu instalatiile pe gaze, sau chiar sobele cu lemne;
• nu necesita niciun fel de aprobare pentru instalare, consumurile situandu-se in limitele admise si aprobate in cazul locuintelor la bloc sau al constructiilor de marime medie; in cazul unor imobile cu spatii mai mari decat cele uzuale, bransamentele vor trebui dimensionate corespunzator;
• constituie sursa ideala de incalzire in spatii publice si colectivitati cum sunt scolile, gradinitele de copii, biserici, spitale, sedii de societati sau institutii publice;
• instalarea se face usor, ingropata in pereti, in cazul in care imobilul este in constructie sau renovare, sau prin canale de cablu in cazul unor spatii existente, fara a se intrerupe activitatea sau afecta spatiile respective. Costurile de instalare sunt minime, intrucat nu necesita altceva decat conductori si acele canale de cablu din material plastic;
• costurile de functionare sunt comparabile cu ale oricarui alt sistem bazat pe gaze naturale la preturile de azi ale energiei electrice si gazelor, iar investitia initiala reprezinta cca 30% din pretul unei instalatii pe gaze, fara a mai pune la socoteala manopera aferenta;
• se elimina inconvenientele generate de executarea unei instalatii de calorifere si durata acesteia;
• dimensiunile reduse permit instalarea echipamentelor in orice zona disponibila din incapere fara a afecta decorarea sau mobilarea acesteia.
De precizat ca echipamentele pentru baie dispun de doua sisteme de incalzire: unul pe baza de convectie, destinat incalzirii incaperii, controlat de un termostat, si un al doilea, bazat pe un element radiant si o turbina care sufla aerul fierbinte catre prosoape, comandat de un mecanism de ceasornic avand sarcina sa decupleze sistemul dupa scurgerea timpului stabilit de utilizator.
Pentru orice detalii suplimentare, va rugam sa ne contactati la unul din telefoanele 0722-222073; 021-312 03 99; fax: 021-311 24 27; sau e-mail: aeroti@dial.kappa.ro.
Puteti de asemenea accesa pagina noastra web: www.aerotrade.ro.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 35 – martie 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns