«

»

ALUPROF: Sisteme din aluminiu pentru fatade

Share

Pentru realizarea unor obiective moderne, cu suprafete vitrate de mari dimensiuni, specialistii din domeniul constructiilor, recomanda, in general, sistemele din aluminiu, mai exact sistemele din aluminiu pentru fatade. Ele sunt utilizate la construirea elevatiilor si anveloparilor din sticla pentru diverse lucrari: banci, hoteluri, oficii, birouri, saloane automobilistice, sali sportive etc. In acelasi timp, sunt un instrument excelent pentru arhitectura moderna si pentru realizarea ideilor novatoare ale proiectantilor. Pe langa faptul ca ofera siguranta in exploatare si durabilitate in timp a constructiei, aceste sisteme asigura o iluminare naturala corespunzatoare in interiorul cladirilor si creeaza un mediu climatic confortabil pentru utilizatori.

Sistemele de profile din aluminiu Aluprof includ multiple posibilitati de rezolvare a cerintelor arhitecturale actuale. Libertatea alegerii, armonia, extravaganta si, in acelasi timp, simplitatea si eleganta pot fi exprimate si realizate prin intermediul solutiilor oferite de compania Aluprof System Romania.

 

Numeroase lucrari din Bucuresti, cu fatade de tip structural sau semistructural, sunt executate sau in curs de executie cu sisteme din aluminiu pentru fatade Aluprof: MB-SR 50, MB-SR 50 Efekt, MB-SG 50, sau cu solutii individuale MB-SR 80, MB-SR 100, MB-SG 60.

Una dintre aceste lucrari, aflata in curs de executie cu sisteme Aluprof, este Centrul de afaceri Twin Tower Pipera II, avand perete cortina combinat, cu elemente de tip clasic si structural, suprafata totala cumulata a lucrarii fiind de peste 17.000 mp. Executia acestui obiectiv presupune prelucrarea sistemelor din aluminiu tip MB-SR50, MB-SR50 PL, MB-60 si MB-78EI.

Solutiile pentru fatade se bazeaza pe sistemul rigla-montant MB-SR50. Alegerea acestuia rezolva cerintele legate de izolatia termica a constructiei si raspunde totodata asteptarilor referitoare la estetica lucrarii executate. Sistemul MB-SR50 permite realizarea constructiilor in diferite variante: cea de baza, sau variatii ale acesteia, ca de exemplu linia verticala sau orizontala MB-SR50PL, fatada „semi-structurala“ MB-SR50 Efekt, varianta „Industrial“ sau sistemul cu eclise MB-SR50A, care se utilizeaza la constructiile portante din lemn sau din profile de otel. Elementul care rigidizeaza constructia poate fi o placa de sticla de o anumita grosime – pe aceasta idee se bazeaza solutia MB-SR 50A „montant de sticla“.

Utilizand sistemul MB-SR50, pentru elementele care se deschid (usi si ferestre), pot fi gasite mai multe solutii, cum sunt ferestrele cu deschidere catre exterior, precum si ferestrele foarte estetice si functionale pentru acoperis. Sistemul rigla-montant este de asemenea baza constructiilor anti-efractie, permitand totodata dezvoltarea unor forme noi, proiectate individual pentru plinte sau stalpi.

Pentru a conferi cladirilor un carac­ter reprezentativ si un aspect deosebit, poate fi utilizata varianta de fatada semistructurala MB-SG50 SEMI.

Oferta noastra include si solutii individuale pentru realizarea fatadelor obiectivelor, adica sisteme pro­iec­tate conform unor criterii ferme, in colaborare cu proiectantii cladirilor. Intotdeauna aceste sisteme trebuie sa indeplineasca anumite cerinte specifice proiectului respectiv, legate de parametrii tehnici si estetica.

Sistemul MB-SR50 este destinat pentru construirea si realizarea peretilor usori de protectie – de forma plata, de tip montabil sau de umplere, precum si a acoperisurilor, luminatoarelor etc.

Forma stalpilor si a riglelor permite construirea unor fatade estetice cu linii zvelte de separare, vizibile, care asigura in acelasi timp rezistenta si durabilitatea lucrarii. Aditional, profilele au colturile exterioare rotunjite, ceea ce ofera posibilitatea crearii efectului „soft-line“.

Numarul mare de stalpi si rigle disponibile in sistem garanteaza consumul optim de material. Cresterea rezistentei stalpilor, in cazul solici­tarilor foarte mari, se poate efectua prin intarirea acestora la interior cu profile din aluminiu. Prelucrarea foarte usoara a profilelor micsoreaza timpul de pregatire, eliminand orice fel de taieturi in suprafetele laterale ale stalpilor.

Prin utilizarea barierei termice continue, precum si a garniturilor profilate adiacente sticlei geamurilor, poate fi realizata o foarte buna izolare termica pentru partile transpa­rente, de o anumita clasa, conform DIN 4108.

Datorita constructiei stratificate a zonelor de parapet de sub ferestre, in care nu s-au utilizat materiale inflamabile, ci vata minerala sau placi din gips-carton, produsul a primit calificativul de protectie la foc in functie de constructie F0,25 (EI15) NRO, F0,5 (EI45) NRO.

Pentru realizarea peretelui indoit in plan orizontal si vertical, s-au prevazut profile speciale si anumite plinte pentru apasare si mascare, ceea ce conduce la lipsa limitelor de deformare a corpului cladirii si elimina necesitatea de utilizare a unor stalpi unghiulari.

Accesoriile livrate impreuna cu sistemul, consolele si elementele de imbinare din aluminiu, care fixeaza peretele pe constructia cladirii, sunt realizate din aliaj de aluminiu AlMgSi0, 5F22.

In cazul fatadelor bazate pe MB-SR50, pot fi utilizate plinte de mascare de diferite forme. O variatie foarte estetica a fatadei este asa-zisa linie verticala si orizontala, care subliniaza impartirea – verticala sau orizontala. Acest sistem sta de asemenea la baza altor solutii: peretele „semi-structural“ MB-SR50 Efekt, fatada de tip „Industrial“, constructiile utilizate pentru aplicarea pe un schelet de sustinere din lemn sau otel (MB-SR50 A) si fatadele unde se utilizeaza placi de sticla cu rol de elemente de rigidizare a constructiei. Pentru toate aceste variante de fatade, in afara elementelor care se deschid la modul standard, pot fi utilizate si ferestrele de mansarda sau cele rabatabile care se bazeaza pe sistemul de perete structural MB-SG50.

Toate solutiile de sisteme din aluminiu propuse de compania Aluprof System Romania permit realizarea celor mai indraznete idei in domeniul constructiilor, raspunzand totodata cerintelor arhitecturale moderne.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 35 – martie 2008

 

Autor:
ing. Carmen Pascu – Aluprof System
RomaniaDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/03/29/aluprof-sisteme-din-aluminiu-pentru-fatade/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.