«

»

Cladiri de locuit din lemn. Model de management

Share

Dezvoltarea in viitor a caselor din lemn din tara noastra necesita consideratii pentru managementul acestora. Va prezentam un model de management necesar pentru dezvoltarea  firmelor de constructii, precum si o experienta in acest domeniu din SUA.

 

Constructia locuintelor este un proces format dintr-o interactiune complexa a unor factori si oameni ce conduc la transformarea unui lot de constructie intr-o cladire din lemn finalizata. Procesul de transformare se efectueaza cu intentia de a crea o afacere profitabila pentru constructor/investitor si de a realiza un produs (cladirea de locuit din lemn) acceptat si benefic pentru societate.

Exigentele societatii (prezentate in fig. 1) sunt: piata locuintelor, controlul organelor de stat, parametrii financiari.

Piata locuintelor influenteaza constructorul / investitorul in reali­zarea cladirilor de locuinte din lemn la alegerea amplasamentului, a tipului, numarului si pretului acestora.

Parametrii financiari  sunt extrem de sensibili in zona cladirilor de locuit din lemn, din cauza dependentei de imprumuturi pentru constructii cu disponibilitatea celor ipotecare pentru potentiali cumparatori de locuinte. Imprumuturile sunt influentate de ratele dobanzilor stabilite de banci.

Raspunsul constructorului / inves­titorului este actorul principal in procesul de construire a locuintei, care, prin actiunile lui, determina modul de realizare a proiectului si executiei locuintei.

Constructorul / investitorul sunt intr-o pozitie de risc pe parcursul reali­zarii locuintei, putand lua decizii cu privire la modul de desfasurare a activitatii firmei. In cadrul organizarii interioare a firmei, constructorul / investitorul adauga relatii profesio­nale contractuale.

Functiile managementului (utili­zate in procesul de transformare a firmei) furnizeaza un cadru adecvat pentru implementarea responsabi­litatii de management.

 

Evolutia managementului in constructia de locuinte din lemn

Caracteristica manageriala pentru dezvoltarea unei firme este furnizata de un model de management (fig. 2) care presupune ca investitorul / constructorul nu este constrans la dezvoltarea firmei, de mediul exterior (exigentele societatii). In schimb, pot aparea ingradiri din cauza inabilitatii constructorului de a conduce un volum mare de lucrari.

Eficacitatea managementului implica existenta diferitelor niveluri de management I, II, III, IV (fig. 2) care difera datorita aptitudinilor, tehnicilor si presiunilor din firma.

Iesire constructii este un parametru comun (unic), care poate conduce la o clasificare a constructorilor. In modelul de management prezentat, „iesire constructii“ este un termen generic utilizat pentru a reflecta diferite niveluri de productie, putand fi aplicat tuturor constructorilor de case din lemn.

Dezvoltarea firmei este influen­tata de cresterea iesirii constructiei, in scopul de a mari profitul, firma functionand eficient din punctul de vedere al costurilor.

Cresterea in marime a iesirii constructiei este in functie de variabilele interne ale firmei:

• efortul cheltuit pentru a creste volumul de lucrari;

• eficienta manageriala.

Efortul cheltuit pentru a creste volumul de lucrari se realizeaza prin: cantitatea de munca necesara maririi numarului de case construite, utilizand metoda fortei brute, de a creste volumul si profitul lucrarilor, prin marirea numarului de ore / munca, cu mai multi muncitori sau subcontractori, sau/si mai multe zile lucratoare pe saptamana. Acest fapt conduce la o marire a presiunii in firma, la o frustrare cu crestere exponentiala.

Eficienta manageriala se manifesta printr-o munca productiva cu o crestere moderata a energiei consumate, care este limitata de capacitatea, experienta si dorinta de inovare a constructorului.

Majoritatea constructorilor sunt de parere ca experienta practica este mai necesara pentru succesul firmei decat angajarea oamenilor cu educatie specializata. Aceasta atitudine poate afecta abilitatea constructorului de a extinde cu succes si eficient operatiunile firmei in zone noi si provocatoare.

Managementul perioadelor de palier/tranzitie reprezinta domeniul de „iesiri constructii“ care pot fi reali­zate la diferite niveluri ale profitabi­litatii manageriale (fig. 2).Nivelurile (I, II, III, IV) sunt „zone de stabilitate“ unde „iesirea constructie“ cores­punde efortului exercitat, iar profi­tabilitatea managementului este indeplinita. In aceste perioade, constructorul trebuie sa planifice con­stiincios modificarile practicilor curente de management, pentru a realiza cu succes, experienta peri­oadei urmatoare de tranzitie, la alt nivel de platou.

Perioada de tranzitie are ca rezultat o experienta neconfortabila pentru membrii firmei, ceea ce gene­reaza conflicte interpersonale, din cauza noilor asteptari si a eficientelor anticipate mai mari. Membrii firmei sunt solicitati sa iasa din „zonele de confort“ personal si sa se confrunte cu noi provocari.

In cadrul modelului de management, se vor prezenta caracteristicile nivelurilor (I, II, III, IV) prezentate in fig. 2. Tehnicile de management evo­lueaza de la un proces rudimentar si nestructurat (palier I) la un set complex de principii de management (palier IV).

Nivelul I se caracterizeaza la cladirile de locuit din lemn prin definirea afacerii. In cazul planificarii pietei, nu exista o analiza, cu definirea scopurilor si obiectivelor. Planificarea pe termen lung, planul pe 5 ani si pe un an nu exista. Profiturile nu sunt cunoscute decat dupa realizarea produsului final.

Constructorul, la acest nivel, poate fi un mestesugar, om fara sau cu putina experienta in domeniul managementului constructiei de locuinte. Firma este o extensie a acestuia. Functiile managementului sunt centralizate si au o natura autoritara.

Nivelul II – afacerea este definita verbal. In cazul planificarii pietei, exista o analiza informala, iar in firma nu sunt strategii. In firma nu sunt inventariate problemele majore, nici cele minore. Obiectivele firmei sunt definite verbal. Planificarea pe termen lung si planul pe 5 ani sunt inexistente. Planurile anuale ale firmei sunt dezvoltate, iar profiturile sunt revizuite anual. Firma continua sa reflecte personalitatea constructorului. Controlul este autoritar mai putin centralizat datorita cresterii iesirii constructiei. Sunt constientizate necesitatea utilizarii sistemelor de management implementate manual. Exemplu: contabilitatea + impozitele inregistrate manual in registrul contabil.

Nivelul III – afacerea este definita clar in scris, planificarea pietei este realizata printr-o analiza formala, fiind stabilite punctele tari si slabe ale firmei, obiectivele acesteia si dezvoltarea strategiilor. Exista o planificare a afacerilor pe termen lung, planuri pe 5 ani, cele nepro­fitabile sunt revizuite si aduse la zi anual, iar planurile anuale sunt revizuite trimestrial. Profilul firmei este monitorizat trimestrial. La acest nivel apare o contabilitate a costurilor si o estimare a acestora.

Firma a evoluat intr-un grup definit de specialisti in domenii ca: planificarea, contabilitatea, monito­rizarea constructiei. Constructorul reduce controlul de rutina si se ocupa cu planificarea pe termen lung. Se foloseste extensiv  sistemul structurat al informatiei.

Nivelul IV – definire clara si scrisa a afacerii. In cadrul planificarii pietei se realizeaza o analiza completa, sunt inventariate calitatile si defectele firmei, iar obiectivele acesteia sunt bine definite si evaluate. Exista o planificare clara pe termen lung, planurile de dezvoltare pe 5 ani si un an sunt profitabile. Profiturile firmei sunt monitorizate lunar. Constructorul nu isi concentreaza atentia asupra operatiilor zilnice ale firmei. Acestea trec in responsabilitatea subordonatilor. Personalul este angajat pe baza abilitatilor si a experientei specifice.

Planificarea afacerilor reprezentata grafic va permite constructorilor sa pozitioneze in timp etapa de realizare a constructiei, imbunatatirea performantei, modul de dezvoltare in viitor si utilizarea sistemelor curente de management.

Detaliile nivelelor (I, II, III, IV) vor transmite informatii despre siste­mele de management al constructiilor, care sunt curent la nivelul maxim de profitabilitate manageriala.

Se anticipeaza ca aceasta analiza in profunzime va permite constructorului intelegerea modului de a conduce cu succes firmele, obtinand beneficiu propriu, al angajatilor, dar si al cumparatorilor de locuinte din lemn.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 35 – martie 2008

 

Autori:
Al. CIORNEI,
D. COSTINESCU – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/03/29/cladiri-de-locuit-din-lemn-model-de-management/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.