«

»

IRIDEX: Mortare de reparatii

Share

Cresterea demografica si progresul stiintei si tehnicii actuale duc la dezvoltarea in ritm accelerat a uneia dintre cele mai vechi activitati tehnice ale omului, ramura constructiilor, care cuprinde atat industria constructiilor, cat si pe cea a materialelor de constructie.

 

Cele mai utilizate materiale de constructii sunt betonul si otelul, uneori completandu-se reciproc, iar alteori concurand. In cazul in care avem de-a face cu o structura reali­zata din beton, este important ca aceasta sa asigure functiunile cerute si, in particular, o rezistenta impusa pentru o durata de timp cat mai indelungata. Astfel, se poate trage concluzia ca betonul trebuie sa fie capabil sa reziste proceselor de degradare la care se presupune ca poate fi expus, adica sa fie durabil. Atunci cand durabilitatea betonului nu este corespunzatoare, are loc degradarea acestuia, care se poate datora atat unor factori externi, cat si unor cauze interne.

Principalele tipuri de degradari ale unui element din beton sunt:

segregari sau goluri de profunzime;

• fisuri;

• zone degradate din cauza agresivitatilor chimice, inghetului sau incendiilor;

• betoane poroase;

• rosturi de turnare prost realizate.

Cauzele care conduc la degrada­rea elementelor din beton armat pot fi generate de mai multi factori, cum ar fi:

• proiectarea (stabilirea incorecta a incarcarilor, dimensionarea gresita, materiale necorespunzatoare etc.);

• executia (nerespectarea regu­lilor tehnice si a tehnologiei de executie, folosirea de materiale necorespunzatoare, nerespectarea proiectului etc.);

• exploatarea (depasirea valorilor incarcarilor stabilite in proiect, schimbarea destinatiei constructiei, incarcari exceptionale datorate seismelor, incendiilor, tasarile etc.);

• uzura normala.

Stabilirea cu acuratete a diagnos­ticului, determinarea cauzelor si a efectelor degradarilor reprezinta primul pas catre o reparatie de succes.

SC Iridex Group Plastic SRL prin intermediul Departamentului Materiale Speciale pentru Constructii comercia­lizeaza gama de mortare de reparatii Renderoc. Pentru a pune in opera aceasta gama de mortare este suficienta respectarea urmatorilor cinci pasi:

Pasul intai: dupa ce zona care trebuie sa fie reparata a fost identificata urmeaza pregatirea substratului. Asigurati-va ca suprafata este curata si fara contaminari. Unde nu este necesara decopertarea, buciardati suprafata si inlaturati laptirile prin cioplire blanda sau prin sablare cu alice. In cazul in care armatura a fost degradata, decopertati betonul din jurul armaturii corodate si indepartati stratul corodat. Otelul trebuie curatat pana se obtine o suprafata lucioasa, acordand o deosebita atentie partii din spate a barelor. Pentru acest proces se recomanda sablarea cu alice. Acolo unde coroziunea se datoreaza prezentei clorurilor, otelul trebuie spalat cu un jet de apa curata sub presiune, imediat dupa sablare.

Daca este necesar, se va proteja armatura expusa prin aplicarea unui strat de Nitoprime Zinchrich, o peli­cula monocomponenta pe baza de zinc si rasini epoxidice care combate coroziunea prin mijloace electrochi­mice, creata pentru a fi utilizata impreuna cu produsele pentru reparatii Renderoc.

Pasul al doilea: saturati substratul cu apa curata si, daca este cazul, aplicati un strat de amorsa.

Pasul al treilea: preparati mortarul predozat urmand instructiunile de amestecare din fisele tehnice ale produselor, fiind recomandata mixarea fortata.

Pasul al patrulea: aplicati mortarul de reparatie Renderoc conform fiselor tehnice.

Pasul al cincilea: finisati supra­fata reparata.

SC Iridex Group Plastic SRL comercializeaza o gama larga de mortare special create pentru repararea betonului armat deteriorat. Aceasta include mortare aplicate manual sau prin sprayere, micro-betoane fluide sau mortare epoxi­dice rezistente la atacuri chimice.

In continuare, ne vom opri atentia asupra a patru produse predozate din gama de mortare Renderoc. Unul dintre avantajele acestor mortare il reprezinta faptul ca necesita doar adaugarea de apa curata in procesul de amestecare, preintampinand astfel variatiile de sarja si fiind usor de preparat in situ.

Renderoc GP: un mortar de reparatii mono-component cu utilizare generala care poate fi folosit atat pentru reparatii prin tencuire, cat si pentru toate tipurile de reparatii prin umplere. Renderoc GP este de natura alcalina si protejeaza armatura din metal incorporata, dezvoltand o rezistenta la compresiune de 28 N/mm2 la 28 de zile. Mortarul este potrivit acolo unde sunt necesare rezistente mari la cloruri si dioxid de carbon.

Renderoc LA: ideal pentru reparatii la sectiuni groase structurale de beton, cat si la spatiile mici cu acces limitat sau cu armatura deasa, unde nu sunt indicate morta­rele aplicabile manual sau cu mistria. Se autocompacteaza eliminand nece­sitatea vibrarii si, datorita sistemului de expansiune duala, sunt compensate contractiile in starile plastica si intarita. Se aplica in straturi pana la 150 mm grosime, dezvoltand o rezis­tenta la compresiune de 60 N/mm2 la 28 de zile.

Renderoc HB40: folosit pentru reparatii la stalpi, coloane, grinzi. Avand o densitate scazuta, este pretabil pentru lucrari la plafoane si suprafete verticale inalte. Mortarul se aplica in straturi de pana la 30 mm grosime la plafoane si pana la 40 mm grosime la suprafete verticale, in functie de starea substratului si gradul de acoperire al armaturii, dezvoltand o rezistenta la compresiune de 40 N/mm2 la 28 de zile.

Renderoc FC: realizat pentru aplicarea in strat subtire, obtinandu-se o suprafata neteda a betonului sau zidariei care urmeaza sa fie acoperite cu un strat protector/decorativ.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 35 – martie 2008



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/03/29/iridex-mortare-de-reparatii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.