«

»

POLICOLOR: Exigentele pietei concurentiale si efectele ei

Share

Concurenta – motorul progresului unei economii, pune la grea incercare majoritatea firmelor, inclusiv pe cele de pe piata constructiilor din Romania.

Faptul ca dupa 1990 aceasta piata a fost „invadata“ de produse si tehnologii occidentale, testate din plin de-a lungul anilor in Europa si in lume, a stimulat producatorii si comerciantii din tara noastra sa faca „pasul inainte“ in ceea ce priveste implementarea unei noi mentalitati strans legate de politica manageriala, care sa-i asigure supravietuirea in conditiile exigentei sporite cerute de investitori. Cine a inteles aceste lucruri a avut si are de castigat in prezent si in viitor.

Policolor, societate bine-cunoscuta in lumea constructorilor si a beneficiarilor lucrarilor acestora, a ajuns in prezent, in urma restructurarilor din ultimii ani, o firma redutabila care s-a transformat din mers intr-una de prim rang.

Cum s-a produs acest proces si cum se incadreaza el in exigentele pietei concurentiale romanesti, vom afla din discutia avuta cu domnul director general Ivan SOKOLOV.

 

Reporter: Pentru inceput, va rugam sa comentati, succint, evolutia pietei constructiilor din Romania, precum si a celei din Bulgaria,  piete pe care se comercializeaza produsele dv.

Ivan SOKOLOV: Piata de constructii din Romania si-a pastrat si in 2007 trendul ascendent pe care l-a cunoscut in ultima perioada, trend care va fi cu sigu­ranta mentinut si in viitor.

Cat priveste piata din Bulgaria, acolo lucrurile stau putin diferit. In Bulgaria boomul a inceput acum 5-6 ani, cu renovarea caselor si a continuat cu dezvoltarea turismului, care a implicat constructia de hoteluri, dupa care a urmat  constructia a numeroase cladiri de birouri.

In ceea ce priveste produsele, calitatea acestora in ambele tari este din ce in ce mai buna. Experienta acumulata de Policolor in cei peste 40 de ani de activitate sau know-how-ul Orgachim, care a fost infiintata acum mai bine de 100 de ani, ne ajuta sa venim in intam­pinarea cerintelor pietei cu produse de calitate, adaptate tuturor nevoilor.

Fie ca vorbim de produse pentru piata de retail, produse industriale sau destinate firmelor de constructii, ne recomanda calitatea. Iar lucrul acesta este reflectat si de sloganul nostru: „cand cali­tatea conteaza“.

Din pacate, pregatirea aplicatorilor lasa de dorit, iar generatia actuala nu se aliniaza noilor exigente de pe piata constructiilor. De aceea, ne-am implicat mai serios in procesul de educatie a viitorilor specialisti, de ei depinzand rezultatele cu adevarat durabile. In acest sens, pentru a rezolva  marea problema a deficitului de forta de munca, cu sprijinul Ministerului Educatiei derulam de cativa ani proiectul „Profesionistii de maine“, care se desfasoara pe toata perioada anului scolar. Compus din 6 module, programul are ca scop consolidarea cunostintelor si abilitatilor practice ale cursantilor din segmentul liceal de inva­tamant cu profil constructii. Policolor, prin reprezentantii sai din cadrul echipei Deko Professional pune la dispozitia cursantilor informatii cu privire la tendin­tele de pe piata constructiilor, la ultimele tehnologii in materie de conservare a energiei, de aplicare a sistemelor de termoizolatie si hidroizolatie, de decorare a spatiilor interioare si exterioare etc. Deko Professional sustine activitatea didactica, oferind o serie de facilitati intre care: curs metodologic in domeniul finisajelor, al aplicarii  sistemelor de termoizolatie si hidroizolatie, lectori si tehnicieni pentru sustinerea aplicatiilor teoretice si practice, material didactic corespunzator, scule si imbracaminte de protectie etc.

Dorim ca la finalul cursurilor, elevii sa aiba o buna pregatire si sa inceapa cariera ca profesionisti, nu doar ca ucenici care urmeaza sa „fure“ meserie de la cei mai in varsta.

La sfarsitul anului scolar, organizam o competitie la nivel national care se bucura de un mare succes in randul cursantilor, iar premiile sunt pe masura asteptarilor, constand atat in produse utile in domeniul construc­tiilor, cat si obiecte care sa-i incante, avand in vedere varsta participantilor. Anul trecut, de exemplu, am oferit drept premii truse complete de scule, MP3 playere, DVD playere, telefoane mobile etc.

Un alt proiect care se desfasoara la nivel national este acela de instruire a aplicatorilor. Oricare meserias din tara poate participa la cursurile noastre de pregatire.

Trebuie sa retineti totodata ca si in Bulgaria derulam programe de educatie in acest domeniu, insa modul de desfasurare este diferit de cel din Romania. In tara vecina, pregatirea are loc pe regiuni, iar cursurile sunt destinate celor care incep sa lucreze in domeniul constructiilor fara a mai fi facut acest lucru anterior; deci, ii pregatim de la zero. Acolo, proiectul a fost initiat cu sprijinul primariilor, iar la sfarsitul perioadei de pregatire, cursantii participa la renovarea unor edificii din regiunea respectiva.

Rep.: Ce produse noi a adus Policolor in portofoliul sau anul trecut si ce ne rezerva pentru anul acesta?

I.S.:Anul trecut Policolor a inaugurat linia de productie a polistirenului, cu o capacitate de productie de 12.000 mc lunar. Polistirenul de fatada EPS 80 a venit sa completeze gama Deko Professional. EPS 80 a fost lansat ca urmare a cererii de pe piata sistemelor de termoizolare. Produsul este parte integranta a sistemului de termoizolare Dekotherm, primul sistem de acest gen certificat in Romania. Produsul poate fi insa comer­cializat si separat. Tot anul trecut, sub acelasi brand Deko Professional au fost introduse in fabricatie noi produse din cate­goria adezivi chituri, gleturi. Acum, in aceasta gama avem 10 astfel de produse de inalta calitate, cu destinatii specifice.

Anul acesta am rezervat noi surprize pentru clientii nostri. In curand, veti putea gasi in magazine produse noi, pe baza de apa, dezvoltate conform normelor europene privind emisia de compusi organici volatili.

Rep.: Ce semnificatie are pentru dvs. Construct Expo Antreprenor 2008?

I.S.:Policolor este prezent la o multime de astfel de evenimente in toata tara. Targurile si expozitiile ne ajuta sa fim mai aproape de clientii nostri. Ei ne pot testa produsele si ii pot cunoaste pe specialistii nostri. Calendarul de evenimente al Policolor este plin, iar cei interesati il pot consulta accesand site-ul nostru dedicat produselor pentru profesionistii in constructii www.deko-professional.ro. Astfel de evenimente sunt o oportunitate pentru a ne prezenta si promova noile produse.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 35 – martie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/03/29/policolor-exigentele-pietei-concurentiale-si-efectele-ei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.