A trecut deja un an de cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene. Prevedeam inainte de ianuarie 2007 ca acest eveniment ne va impune „canoane“ europene care ne vor obliga la strategii si tactici cu totul noi, pentru a putea face fata pe o piata unde concurenta joaca rolul decisiv, iar regulile ce vor guverna competitia vor fi aceleasi pentru orice firma, indiferent de tara de origine.
TIAB este una dintre societatile cu traditie in domeniul instalatiilor din Romania, care, in ciuda perioadei dificile de tranzitie a economiei, a trecut pragul aderarii cu o structura la fel de inchegata, reusind sa gestioneze, corect, experienta acumulata in cei 58 de ani de existenta, atat din punctul de vedere al capacitatii tehnice, cat si manageriale. Din pacate, realitatile perioadei de tranzitie si problemele ridicate de alinierea la normele europene nu au permis intarirea intreprinderilor romanesti, mari si foarte mari, in ceea ce priveste capacitatea de a face fata singure competitiei cu firme de renume care se lupta pentru castigarea segmentului de piata din Romania. Din acest motiv, strategia TIAB a fost aceea de a cauta o alianta cu un partener european puternic, alianta care sa permita, pe langa o fortificare a pozitiei pe piata, si o modernizare a societatii prin importul de cunostinte de la o firma cu experienta, consacrata pe plan european.
Vara anului 2007 a marcat pentru TIAB un moment de referinta prin preluarea de catre Grupul Vinci Energies lider european in domeniu, a unui pachet de 51% din actiunile companiei. Acum, interesele celor doua parti converg catre acelasi punct strategic, pentru ca firmele au acelasi specific si organizare similara.
Pentru TIAB, cointeresarea intr-o asemenea fuziune a pornit de la faptul ca:
• se va alipi unui grup international din acelasi domeniu;
• va beneficia de experienta si notorietatea tehnica a firmei Vinci Energies;
• se va intari vizavi de clientii sai nationali si internationali;
• va avea schimburi tehnice si comerciale cu alte companii ale Vinci Energies;
• isi va pastra identitatea culturala si autonomia.
La randul sau, pentru Vinci Energies aceasta fuziune reprezinta instalarea de durata in Romania, gratie unei societati romanesti de prim rang, TIAB, avand drept clienti mari societati romanesti si internationale.
In ceea ce priveste armonizarea cu reglementarile si standardele europene, TIAB a demarat un amplu proces de aliniere a procedurilor proprii din sistemul integrat de management al calitatii la noile cerinte. Certificarile ISO 9001:2000, ISO 14001/2004 si OHSAS 18001/1999 arata ca Tiab si-a asumat, pe deplin, raspunderea in ceea ce priveste respectarea normelor de calitate, sanatate si protectia mediului la nivelul noilor exigente impuse.
Totodata, prin calitatea de lider in domeniul instalatiilor in Romania, specialistii ce activeaza in cadrul companiei au inteles ca este momentul sa lanseze o serie de actiuni care sa conduca la insusirea si aplicarea corecta a standardelor europene in domeniul instalatiilor.
Astfel TIAB, prin calitatea de membru in comitetele ASRO (CT346 – Protectie impotriva trasnetului: CT9 – Aparate electrice de joasa tensiune: CT136 – Instalatii electrice in constructii; CT137 – Aparate electrice pentru atmosfera antiexploziva) si, impreuna cu ASRO si UPB, a intocmit un cod de buna practica lucrare care se adreseaza, in primul rand, instalatorilor electricieni. Codul de buna practica aduna, intr-un singur volum, principalele prescriptii referitoare la instalatiile electrice de iluminat din mediile normale si din mediile cu pericole de explozie. Prescriptiile sunt elaborate strict in concordanta cu standardele europene in vigoare la aceasta data, eliminand, astfel, dezavantajul consultarii separate a volumului mare de standarde preluate direct in limba engleza sau franceza.
Alaturi de Grupul Vinci Energies, TIAB va parcurge, in urmatorii trei ani, o etapa de remodelare si modernizare a companiei in toate structurile sale, prin implementarea unui nou sistem de management al afacerii care sa permita o eficientizare a activitatii si o aducere a acesteia la parametrii unei companii puternice, capabile sa lupte de la egal la egal cu orice mare competitor european. Investitiile prevazute a se realiza in acest sens vor permite dezvoltarea TIAB atat din punctul de vedere al specializarii personalului, prin angajarea si formarea tinerilor absolventi de profil, cat si din punctul de vedere al diversificarii ofertei de servicii.
Programele de dezvoltare si modernizare lansate de Grupul Vinci Energies au, totodata, ca scop compatibilizarea sistemelor de lucru ale celor doua companii si crearea unei culturi organizatorice noi, astfel incat, in scurt timp, TIAB sa poata avea acces, cu adevarat egal, pe piata de instalatii din tarile Uniunii Europene, consolidandu-si, in acelasi timp, pozitia de lider in domeniul instalatiilor din Romania. In acest sens, TIAB si-a creat un compartiment identic, din punct de vedere organizatoric si functional, cu al celorlalti membri ai Grupului, beneficiind de aceeasi importanta carte de vizita in relatiile cu partenerii de afaceri.
Apartenenta TIAB la Grupul Vinci Energies reprezinta confirmarea faptului ca societatea, prin analiza atenta a tuturor tendintelor si implicatiilor generate de integrarea in Uniunea Europeana, poate reusi continuarea traditiei sale si mentinerea in topul firmelor prestigioase din domeniul instalatiilor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 35 – martie 2008
Autor:
ing. Cristian CAZAN, director marketing – SC TIAB SA
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns