Daca ar fi sa-i creionam o istorie si o evolutie in timp, caminul, am zice, a fost dintotdeauna locul in jurul caruia oamenii se adunau sa manance, sa se odihneasca, sa se adaposteasca de frigul de afara, sau a fost locul de tihna si reculegere. El era folosit ca loc de pregatit bucatele, dar si ca mijloc de incalzire, de cele mai multe ori, a unicei incaperi care forma locuinta familiei. Cu timpul, acest camin a evoluat, functia de element de baza al bucatariei fiind separata de cea de sistem de incalzire, fiecare dezvoltandu-se separat si, evident, luand forme tot mai perfectionate.
Notiunea de semineu a fost preluata de la constructorii francezi, cei care au stiut sa confere acestuia nu numai calitati superioare ca sursa de caldura, dar si valente artistice deosebite. Utilizand materiale ca piatra, marmura sau granitul, dar mai ales ceramica modelata manual, arhitectii secolelor XVII-XIX au stiut sa creeze adevarate opere de arta din acele simple obiecte de incalzit care pot fi vazute si azi in multe din castelele medievale din Franta, dar si in cele din Anglia sau Germania. Preluand in mare parte formele, dar si principiile de functionare ale vechilor constructii, realizatorii de azi ai semineelor, multi dintre acestia avand in spate o traditie de peste 150 ani, au reusit sa dezvolte adevarate echipamente de incalzit moderne, cu randamente termice care depasesc 70%, inglobate in constructii cu arhitecturi deosebite, care constituie de cele mai multe ori centrul de atractie al unei case.
Firma franceza Deville, unul dintre cei mai vechi constructori europeni de seminee, ale carei inceputuri dateaza in 1848, a reusit, printr-un efort sustinut de dezvoltare continua a produselor sale, sa-si pastreze pozitia de promotor in domeniu. Cu o gama foarte larga de produse, adresandu-se atat celor bogati dar si celorlalti, a ramas consecventa ideii ca semineul constituie o adevarata sursa de caldura ieftina, dar si un obiect casnic cu reale valente decorative.
Din pacate, in mare parte din cauza revolutiei tehnice si tehnologice pe care o inregistreaza in ultimii ani echipamentele de incalzire centrala, functia de echipament de incalzire a semineului a fost estompata, pastrandu-se numai rolul sau decorativ, fapt total gresit. Chiar dispunand de o instalatie ultraperformanta de incalzire centrala, in afara functiei decorative, semineul poate constitui o alternativa de nadejde atunci cand alimentarea cu gaze sau electricitate va lasa in pana. Experienta noastra in domeniu ne-a dovedit ca aceasta alternativa nu trebuie deloc neglijata.
O conditie esentiala pentru ca un semineu sa fie functional o constituie sectiunea utila a cosului de fum. Intrucat fumul se deplaseaza in interiorul cosului „in fuior“, descriind o miscare circulara combinata cu o deplasare in sus, este recomandabil ca sectiunea cosului sa aiba forma circulara. Diametrul cosului trebuie sa fie de cel putin 300 mm pentru un semineu cu foc deschis si 180 mm pentru un semineu cu foc inchis. In cazul in care sectiunea este rectangulara dimensiunile se majoreaza cu cca 20%. Inaltimea cosului trebuie sa fie de minimum 5 m, acesta trebuind sa depaseasca cu cel putin 50 cm punctul cel mai inalt al acoperisului.
Desi noi construim si comercializam atat seminee cu foc deschis cat si cu foc inchis, recomandam sustinut semineele cu foc inchis din motive lesne de inteles:
• semineul cu foc deschis reclama un cos de fum mult superior dimensional;
• semineul cu foc deschis nu produce caldura decat in imediata apropiere a focului, in timp ce cel cu foc inchis constituie o adevarata sursa de caldura cu eficienta deosebita;
• semineul cu foc inchis inlatura total riscul de incendiu, procesul de ardere avand loc intr-o incinta complet inchisa;
• separarea totala a celor doua circuite, al aerului de combustie si cel al aerului ca agent schimbator de caldura, elimina complet posibilitatea de emanatie a monoxidului de carbon in mediul ambiant, cu consecintele nefaste ale acestuia.
Trebuie precizat ca, in cazul unui semineu cu foc inchis, arderea are loc in mod controlat, incinta fiind etansa. Alura arderii este data de utilizator, prin deschiderea sau inchiderea fantei de admisie a aerului necesar combustiei, asigurand astfel un randament termic de peste 70%.
Utilizand lemne uscate de esenta tare, sub forma de busteni de pana la 20 cm diametru, cu lungime de 60 cm, se poate asigura o ardere continua de peste 10 ore.
Realizarea unui semineu cu foc inchis se face pornind de la un insert/foaier, dimensionat in functie de volumul de incalzit. In general, gama de inserturi se situeaza intre 9 si 15 kW, ceea ce inseamna un volum incalzit de 300 pana la 800 mc. Evident, alegerea sa este conditionata si de forma si modul de finisare si decorare a acestuia. Firma noastra ofera o larga varietate de inserturi, de la cele mai simple, cu o singura fata cu geam termorezistent de forma plana, la cele cu doua sau trei fete plane, cu fete semirotunde, semihexagonale, cu simpla sau dubla deschidere.
In general, aspectul semineului este dat de modul de „imbracare“ a insertului si de materialele utilizate.In functie de stilul de constructie si decorare a incaperii in care este amplasat, semineul poate fi realizat intr-un stil rustic, clasic sau modernist, utilizand materiale adecvate ca piatra, lemnul, marmura sau granitul.
Incepandu-si activitatea in acest domeniu in anul 1993, Aerotrade International, impreuna cu arhitecti cu renume, a creat si dezvoltat un gust al semineelor, construind peste o mie de bucati, atat in Bucuresti cat si in intreaga tara.Calitatea superioara a furniturii externe, dar si atentia deosebita cu care tratam fiecare lucrare in parte au facut ca cei mai eficienti promotori ai produselor noastre sa fie chiar clientii nostri, care ne recomanda calduros in cercul lor de relatii.
Pentru a face cea mai buna alegere, adecvata propriei locuinte, clientii au la dispozitie cataloage prezentand sute de modele, care pot fi executate ca atare, sau pot fi dezvoltate si adaptate conditiilor specifice locului, sau pot apela la propriii arhitecti.
Stocul permanent de care dispunem ne permite ca orice comanda sa poata fi onorata cu promptitudine, in cele mai bune conditii, urmarind deplina satisfactie a beneficiarilor. Livrarea si executarea semineelor noastre dureaza in medie 4-5 zile, indiferent de locul de amplasare, garantia acordata fiind de 5 ani de la predarea lucrarii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns