«

»

Ameliorarea eficientei energetice a sistemelor de instalatii. Puncte de vedere

Share

Imbunatatirea eficientei termo-energetice a cladirilor si instalatiilor aferente deschide un camp larg de dezbateri, in scopul clarificarii intrebarilor firesti: DE CE? CUM? CÂND?

Desigur, la fiecare dintre aceste intrebari se pot oferi raspunsuri multiple mai mult sau mai putin argumentate.

Spre exemplificare, voi incerca sa supun atentiei variante personale, cu referire directa la aspecte care privesc instalatiile pentru constructii.

 

De ce imbunatatirea eficientei energetice a instalatiilor functionale?

In mod logic, pentru ca, in raport cu cerintele, rezultatele sunt nesatisfacatoare, iar in raport cu performantele posibile, exista rezerve inca nevalorificate.

• Solutiile tehnice aplicate, uzura fizica si morala a materialelor si echipamentelor utilizate, precum si conditiile de exploatare reprezinta principalele cauze ale risipei de energie si, in consecinta, ale unor randamente globale inferioare in instalatiile existente.

In majoritatea situatiilor, consumul de resurse primare si impactul de mediu inregistreaza valori inaccep­tabile, afectand, pe termen lung, conditiile dezvoltarii durabile.

Aspectul, caracteristic pentru instalatiile de incalzire, se regaseste in masura mai mare sau mai mica si la celelalte categorii de instalatii func­tionale – tehnico-sanitare, electrice si de ventilare-conditionare.

Daca pentru fondul construit inainte de 1990, situatia poate fi explicata cu argumente credibile, pentru obiectivele construite ulterior, nu pot fi admise justificari.

Piata libera a materialelor si echipamentelor pentru instalatii ofera o gama variata de produse si echipamente de calitate ridicata, capabile sa raspunda exigentelor functionale si energetice si totusi…

Situatia este generata de atitudini:

ignoranta beneficiarilor, care nu realizeaza importanta problemei si consecintele socio-economice;

indiferenta organelor administrative, care accepta drept criteriu de eligibilitate „pretul cel mai mic“, in detri­­­mentul performantei;

incompetenta „proiectantilor” care aplica solutii, nu intotdeauna in depli­na cunostinta de cauza;

neglijenta in actiunile de elaborare si promovare a proiectelor;

insuficienta resurselor pentru sustinerea efortului initial de investitie necesar pentru reabilitarea sau moder­­­nizarea instalatiilor.

Pentru toate aceste fenomene, exista solutii care pot fi discutate si, mai ales, aplicate.

 

Cum se poate imbunatati eficienta energetica a instalatiilor?

Prin folosirea rezervelor nevalori­ficate din punct de vedere tehnic, rezerve care se regasesc in solutiile conceptuale, in performanta materialelor si echipamentelor utilizate si in modul de exploatare a instalatiilor.

Producerea energiei termice si electrice in cogenerare repre­zinta solutia cea mai economica, favorabila modernizarii si dezvoltarii sistemelor centralizate de alimentare cu caldura.

• Aceasta solutie sustinuta si promovata consecvent in tarile UE este pe cale de a fi abandonata in tara noastra, in favoarea sistemelor locale.

Utilizarea surselor regenerabile – energia solara in special – in sisteme pasive si in sisteme active pentru conversie termica sau fotovoltaica, repre­zinta o solutie alternativa fezabila si eficienta pe teritoriul tarii noastre, in special pentru consumatorii mici si mijlocii.

Aplicarea nerationala a tehnologiei inainte de 1990 se pare a fi compromis o idee care trebuie reactivata.

Dotarea sistemelor de instalatii cu mijloacele necesare pentru reglare si contorizare poate asigura rationalizarea consumurilor de energie si reprezinta o solutie accesibila.

In aceasta categorie se incadreaza introducerea buclelor de reglaj in sistemele de distributie, utilizarea pompelor cu turatie variabila si folosirea armaturilor termostatate.

Valorificarea intensiva a resur­selor energetice disponibile prin recuperarea caldurii reziduale din gazele de ardere in cazane cu condensatie sau in recuperatoare termice, folosirea pompelor de caldura, redu­cerea pierderilor de energie la transportul agentilor de lucru prin utilizarea unor materiale cu caracteristici termo­fizice si hidraulice favorabile, folosirea pompelor de caldura in sistemele de conditionare a aerului.

• Gestiunea monitorizata a sis­temelor de instalatii, care sa permita reglarea automata a parametrilor functionali corespunzator exigen­telor de confort si de eficienta energetica si economica.

Desigur, lista solutiilor potentiale ramane deschisa si la indemana celor interesati in aplicarea efectiva a masurilor de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor si instalatiilor aferente.

 

Cand aplicam masurile de imbu­na­tatire a eficientei energetice?

Pentru orice specialist in domeniu, imbunatatirea eficientei energetice ar trebui sa reprezinte un comandament permanent.

Aplicarea masurilor tehnice trebuie facuta in mod obligatoriu din faza de conceptie a solutiilor.

Pe parcursul existentei constructiilor, la orice interventie functionala sau constructiva se impun si analiza posibi­litatilor de ameliorare a performan­telor energetice si promovarea tuturor masurilor capabile sa asigure in termeni economici sporirea eficientei globale.

In contextul aplicarii strategiei nationale in domeniul eficientei energetice, obiectivele majore pe termen lung raman:

• reducerea intensitatii energetice;

• utilizarea rationala a resurselor energetice primare disponibile;

• promovarea formelor de energie regenerabila;

• protectia mediului.

Toate actiunile intreprinse in domeniu trebuie sa fie subordonate acestor cerinte.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008

 

Autor:
prof. univ. dr. ing. Theodor MATEESCU – Universitatea Tehnica „Gh.Asachi“ IasiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/ameliorarea-eficientei-energetice-a-sistemelor-de-instalatii-puncte-de-vedere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.