«

»

CARMEUSE HOLDING: Varul – solutia naturala pentru mortare/tencuieli. Studiu istoric al mortarelor

Share

Varul este o componenta importanta a mortarului din vremurile stravechi. Caracteristicile varului hidratat asigura avantaje unice la utilizarile in mortarele de zidarie si tencuiala, care fac diferenta intre mortarele cu var de alte materiale pentru zidarie.

Cea mai veche intrebuintare atestata a varului ca material in constructii a fost in jurul anului 4000 i.Hr., cand era utilizat de egipteni pentru a tencui piramidele.

Aspectele cu privire la inceputurile utilizarii varului nu sunt clare; cu toate acestea, un arhitect roman, pe nume Vitruvius, care a scris „De Architectura“ in  jurul anului 25 i.Hr., ne-a lasat cateva linii informative cu privire la amestecurile din mortar de var.

 

De ce ar trebui sa utilizezi varul in mortare, tencuieli?

1. Var – Lucrabilitate maxima

• Mortarul proaspat sau umed trebuie sa fie corespunzator pe mistrie. Combinatia dintre curgere si capacitatea adeziva este cunoscuta sub denu­mirea de lucrabilitate, iar mortarul trebuie sa pastreze aceste proprietati pentru un interval de timp corespunzator dupa amestec.

• Varul are avantajul ca faciliteaza capacitatea de prelucrare a mortarului in stare umeda si reduce nevoia de adaugare a plastifiantilor. Varul este un plastifiant natural.

2. Var – Retinere ridicata de apa

• Nivelul ridicat de retinere a apei este necesar pentru a impiedica rigidizarea mortarului inainte de asezarea urmatoarei caramizi, pentru a permite mortarului sa retina suficienta apa pentru hidratarea cimentului. Trebuie, de asemenea, sa impiedice scurgerea apei din mortar ceea ce confera cresterea volumului.

• Varul are capacitati excelente de retinere a apei si o rezistenta ridicata la imbinare.

3. Var – Soliditatea rezistentei la imbinare

• Rezistenta imbinarii la intindere este probabil cea mai importanta proprietate a mortarului intarit.

Mortarul trebuie sa dezvolte o imbinare suficienta pentru a rezista la fortele de intindere cauzate de schimbarile structurale ale pamantului si ale fortelor eoliene, la dilatarea caramizilor de argila, contractarea unitatilor de zidarie din beton sau a mortarului, si la schimbari de temperatura.

• Varul in mortar imbunatateste imbinarea.

4. Var – Rezistenta la compresie echilibrata, elasticitate si schimbarea volumului

• Mortarul de var este mai moale si mai slab decat piatra sau alte elemente de zidarie si, in consecinta, poate sa reziste la un anumit volum de miscari (fara sa crape) care apar odata cu sedimentarea si schimbarile starii pamantului, in functie de sezon. Mortarele de var asigura rezistenta la compresie, care este bine echilibrata cu durata rezistentei la imbinare.

5. Var – Inchiderea si umplerea fisurilor la suprafete

• O proprietate deosebita – cand apar fisuri foarte fine in mortar, varul stins reactioneaza cu bioxidul de carbon din atmosfera. Din aceasta reactie rezulta calcarul, care ajuta la etan­sarea fisurilor.

6. Var – Elasticitate, rezistenta permanenta la intemperii

• Asigurarea unui perete etans si durabil este o alta functie importanta a mortarului. Mortarele de var au o rezistenta excelenta la vant si ploi.

7. Var – Capacitate de „respiratie“ excelenta (permeabilitate la aer)

• Mortarele si tencuielile pe baza de var asigura respiratia peretilor si contribuie semnificativ la calitatea aerului din interior.

8. Var – Impiedica aparitia eflorescentei

• Utilizarea varului va reduce foarte mult capacitatea mortarului de a contribui la aparitia eflorescentei.

9. Var – Nu ataca armaturile

• Armaturile sunt inglobate in straturile de beton (grinzi, stalpi, placi), mortarele pentru zidarie si tencu­iala neintrand in contact direct cu armaturile.

10. Var – Ecologie si economie cuantificabila

Costul varului hidratat este mai redus decat cel al cimentului si volumul este dublu. Acest lucru inseamna ca acoperirea va fi dubla ca si metri cubi. Costul general pentru lucrarile de zidarie va fi redus cu 50%.

In contextual actual al dinamicii industriei materialelor de constructii, noi lianti de zidarie si tencuiala sunt inventati de la o zi la alta ca produse de ultima generatie, produse care nu contin si nu necesita var, aceste produse, bineinteles, neavand istoricul si beneficiile pozitive pe care le-a demon­strat varul in mortare.

Specialistii recomanda adauga­rea varului hidratat chiar si in compozitia liantilor de zidarie care au specificatia „nu contine si nu necesita var“ pentru a beneficia de rezultate spectaculoase.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/carmeuse-holding-varul-solutia-naturala-pentru-mortaretencuieli-studiu-istoric-al-mortarelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.