«

»

CARPATCEMENT: Noi reglementari in domeniul betonului. Codul de practica NE 012-1:2007

Share

In Uniunea Europeana sunt in vigoare norme care stabilesc regulile generale de producere si utilizare a cimenturilor, betoanelor si agregatelor. Aderarea Romaniei la UE a impus alinierea reglementarilor nationale la cele europene inclusiv in acest domeniu.

Pentru a putea fi aplicata pe teritoriul national, norma EN 206-1 (Beton. Partea 1: Specificatie, performanta, productie si conformitate) avea nevoie de un document (o anexa) care sa tina cont de particularitatile Romaniei, cel putin in ceea ce priveste agresiunea mediului inconjurator asupra betonului. Intrarea in vigoare a standardului SR EN 206-1:2002 impreuna cu documentul sau national de aplicare (SR 13510:2006) reprezinta, in opinia noastra, cea mai importanta modificare pe care o sufera reglementarile nationale privind betonul.

 

Evenimentul anului 2008 va fi, cu siguranta, intrarea in vigoare a NE 012-1:2007 – „Cod de Practica pentru executarea lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat, Partea I – Producerea Betonului“. Trecerea de la actualul NE 012-1:1999 (care face trimiteri inclusiv la standarde anulate) la NE 012-1:2007, prin exigentele impuse producatorilor de ciment, agregate si beton, va avea un impact pozitiv si direct asupra durabilitatii constructiilor. Apreciem ca intrarea cat mai rapida in vigoare a NE 012-1:2007 trebuie inteleasa ca fiind o prioritate nationala si o parte a primei etape de aliniere a sistemului national de reglementari la cele europene in ceea ce priveste betonul.

 

Transferul experientei tehnice a Grupului HeidelbergCement in Romania precum si informarea tuturor actorilor implicati (arhitecti, proiectanti, producatori, antreprenori, consultanti si executanti) asupra practicii europene in materie sunt importante pentru asigurarea durabilitatii constructiilor din beton.

 

Campania nationala „Beton la standarde europene“, in derulare, repre­zinta contributia noastra la implementarea „betonului european“ in Romania, un beton durabil si eficient sub aspectul costurilor inglobate, pentru dezvoltarea durabila a tarii. Obiectivul general al campaniei este trecerea corecta si in timp cat mai scurt de la vechile reglementari nationale la cele europene.

La toate evenimentele tehnice nationale, alaturi de banner-ul cu imaginea campaniei „Beton la standarde europene“, se vor gasi intotdeauna pliante si brosuri care contin informatii tehnice despre cimenturile Carpatcement®, precum si modul in care acestea se utilizeaza, in conformitate cu practica europeana si noile reglementari nationale. Experienta companiei noastre, castigata in tarile unde standardele europene au fost deja implementate, arata ca necesarul de informatie tehnica este urias, iar colaborarea cu toti cei implicati este extrem de importanta pentru aplicarea corecta a noilor reglementari.

 

HeidelbergCement Group, producator de ciment, betoane si agregate este lider mondial in domeniul materialelor de constructie si unul dintre cei mai importanti investitori germani din Romania. Prin diviziile sale Carpatcement Holding, Carpat Beton Si Carpat Agregate, grupul pune la dispozitia clientilor sai materiale de constructii la un standard de calitate recunoscut la nivel international. Grupul acopera intreaga gama de cerinte ale clientilor, de la consultanta in domeniul de aplicare, pana la oferirea de solutii eficiente de finalizare a proiectelor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/carpatcement-noi-reglementari-in-domeniul-betonului-codul-de-practica-ne-012-12007/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.