«

»

DOKA: Dam forma ideilor dumneavoastra. Turnurile care danseaza

Share

Antreprenorul Al Seal Trading & Contracting Co WLL a ales Doka pentru a realiza nucleul si peretii despartitori ai turnurilor de 143 m inaltime din West Bay Lagoon Plaza – Doha, capitala Qatarului –, a caror structura a devansat astfel termenul impus initial.

 

Arhitecta proiectului a fost Zaha Hadid, care a castigat competitia internationala pentru designul acestor turnuri de referinta in Business Bay, impunand noi standarde arhitecturale prin fluiditatea „coregrafica“ propusa.

Sistemele Doka au deschis drumul pentru cele ce se doresc a fi cele mai inalte turnuri in zig-zag din lume, cunoscute sub numele de „turnurile care danseaza“ (dancing towers). Fiecare cladire individuala cu design unic are o inaltime de 143 m si include 34 de etaje cu destinatie rezidentiala, insumand 748 de apartamente de lux emblematice pentru capitala Doha. La acestea se adauga un centru comercial si multe facilitati de petrecere a timpului liber: piscine, saune, cafenele cu jacuzzi si restaurante.

 

Constructia

Munca de constructie a demarat in februarie 2006, avand ca termen de predare anul 2008. Inca de la inceput, antreprenorul a recunoscut necesitatea de utilizare a unor sisteme de cofrare fiabile pentru turnarea nucleului si a peretilor despartitori, alegand Doka, firma care a livrat 4.000 m2 de cofraj. Peretii nucleului pentru ambele turnuri au fost turnati utilizand sistemul Doka Top 50 pentru suprafete mari, cu platforme cataratoare interne. Acoperind o suprafata de 800 m2 in fiecare turn, peretii nucleului au grosimi ce variaza intre 250 si 800 mm. Turnarea peretilor despartitori a fost realizata folo­sind Doka Top 50, iar pentru peretii exteriori s-au folosit suportii cataratori 150 F.

 

Ciclurile de turnare

Cu o suprafata de 1.836 m2 pe etaj, Al Seal a realizat un ciclu de cofrare de 10 zile pe etaj pentru nivelurile standard ale fiecarui turn, turnand concomitent jumatate dintre peretii despartitori si plansee. Fiecare etaj a incorporat, de asemenea, un sistem de plansee pe grinzi metalice. Raportandu-se la o inaltime de 3,90 m pe nivel, peretii despartitori si cei de nucleu au fost turnati la o inaltime de 3,60 m.

 

Peretii despartitori

Peretii despartitori au o grosime ce variaza intre 300 si 400 mm, totalizand 1.210 m2 pentru fiecare turn. Sistemele Doka au reusit sa se adapteze la o cerinta de design a peretilor despartitori, cu deschideri ce variau cu 600 mm pe fiecare nivel, intr-o anumita directie pe noua etaje, schimband apoi variatia in directia opusa pentru urmatoarele noua, continuand aceasta interschimbare pana la ultimul etaj.

Utilizand lungimi si combinatii diferite de panouri Doka, sistemul Top 50 cat si suporturile 150 F, antreprenorul a reusit sa respecte intocmai specificatiile de design. „Unul dintre motivele esentiale pentru a utiliza cofrajele Doka pentru acest proiect prestigios a fost fiabilitatea produsului si seriozitatea companiei. Industria constructiilor este in plina expansiune in Doha, iar Al Seal are numeroase proiecte. Am avut nevoie de un furnizor ca Doka pentru a putea face fata cerintelor noastre de livrare si pentru a finaliza proiectul la timp. Nu numai ca ni s-a livrat materialul in timp util, dar am profitat si de expertiza Doka in domeniul structurilor sofisticate, cum sunt turnurile din Lagoon Plaza“, precizeaza Ziad Jabor, Construction Manager, Al Seal Trading & Contracting.

 

Top 50 Cofrajul pe grinzi pentru toate formele si solicitarile

Top 50 este un sistem modular, creat pentru a se adapta unei game largi de aplicatii. Forma, dimensiunea, ancorajele si astereala elementelor se pot adapta in functie de cerintele de realizare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/doka-dam-forma-ideilor-dumneavoastra-turnurile-care-danseaza/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.