In anii 1920, in Marea Britanie era inventat un sistem de acoperire pentru invelitorile din otel, care se numea Decramastic. Initial, acest sistem avea rol de protectie pentru foile din tabla de otel care se utilizau la invelitori. Primele documente care atesta sistemul Decramastic folosit ca acoperire pentru modulele din otel profilate dateaza de pe la sfarsitul anilor 1940. Acest sistem (fig 1), stramosul modulelor Decra de astazi, se numea Martile si a fost rezultatul colaborarii intre compania Marley Roof Tile Ltd din Kent, Marea Britanie, si organizatia Decraspray, de asemenea tot din Kent. Asemanarea intre Martile si modulele Decra de astazi este mai mult decat evidenta.
De atunci si pana acum, linia de produse Decra a continuat sa se dezvolte si a evoluat in cel mai avansat si complet sistem de invelitoare din lume, durabil si net superior tuturor celorlalte imitatii existente pe piata.
Prezenta Decra pe piata europeana se traduce prin peste 465.000 de acoperisuri (estimat pe baza vanzarilor raportate in perioada 1975-2007, considerand un acoperis mediu de 120 m2), furnizate de cele doua fabrici Decra din Europa: Belgia si Danemarca. Faptul ca Decra este numarul 1 in Europa se datoreaza folosirii celor mai bune materii prime, celor mai avansate tehnologii de fabricatie, dedicarii oamenilor si, nu in ultimul rand, puterii si prezentei grupului Icopal, din care Decra face parte din 1981.
Invelitoarea traditionala cu inima de otel
Sistemul Decra imbina aspectul traditional al tiglei ceramice sau din beton cu avantajele tiglei metalice. Astfel, avem un acoperis care poate „pacali“ privirea, datorita granulelor de roca naturala cu care sunt acoperite modulele, dar care in acelasi timp este usor si foarte rezistent in timp (fig. 2).
Greutatea redusa inseamna economii de costuri la structura de lemn a acoperisului, care trebuie sa sustina un acoperis de 7 ori mai usor decat in cazul tiglei traditionale, si totodata la fundatia locuintei, din acelasi motiv evident. Toate acestea se realizeaza fara a se face rabat la calitatea si aspectul invelitorii.
Modulul Decra (fig 3) are la baza otel de 0,43 mm grosime (1), cu galvanizare de calitate impotriva coroziunii datorata intemperiilor (2) pe ambele fete. Dupa decapare (3) se aplica un grund epoxidic (4) pe fiecare fata. In continuare, in partea superioara exista un strat de rasina acrilica flexibila (5) ce are consistenta unui cauciuc, cu rolul de a fixa granulele de piatra naturala (6) si care, in acelasi timp, se comporta ca izolant fonic, reducand foarte mult zgomotul ploii sau al grindinei pe acoperis. Ultimul strat superior este un lac acrilic transparent (7) care confera un finisaj placut si impiedica formarea de muschi. Punctul forte, care diferentiaza Decra de celelalte imitatii de pe piata, este stratul interior de poliester (8), care asigura o protectie suplimentara impotriva coroziunii, prelungind astfel durata de viata a invelitorii.
Designul si calitatea materialelor folosite permite modulelor Decra sa poata fi montate pe acoperisuri in panta, care au unghiuri de cel putin 100 (modelul Decra Classic) sau 120 (modelul Decra Octava).
In figura 4 se poate vedea cum, datorita sistemului de fixare, este eliminata posibilitatea ca modulele sa fie smulse de pe acoperis din cauza vanturilor puternice. Fiecare modul se prinde in partea inferioara cu 4 cuie speciale Decra. Cuiele fixeaza modulul de deasupra si pe cel de dedesubt de sipca orizontala, rezultand astfel o prindere in 8 puncte pe fiecare modul.
Tehnologie de fabricatie cu un inalt standard de calitate
Foaia de otel care va deveni un modul Decra este initial profilata cu o presa speciala, dupa care trece prin mai multe etape tehnologice pe linia de productie: decapare, acoperire cu grund epoxidic, acoperirea cu rasina acrilica si apoi cu granule de piatra naturala etc., etape ilustrate de imaginea de mai sus a straturilor unui modul.
Accesoriile standard au parte de acelasi tratament (mai intai profilare si apoi acoperire), ceea ce asigura un finisaj de calitate al muchiilor, stiut fiind faptul ca indoirea materialului deja acoperit cauzeaza aparitia de fisuri in granulatia de piatra. Astfel, accesoriile Decra sunt perfect identice si se imbina fara probleme.
Experienta acumulata in decursul anilor, calitatea materiilor prime folosite precum si a produsului finit se traduc printr-o garantie integrala de 30 de ani pentru material, in conditiile utilizarii accesoriilor originale Decra, iar durata de viata a sistemului se situeaza in intervalul 60-80 de ani.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008
Autor:
George IVAN – Decra Sales Manager, tel.: 0752.242.299, e-mail: rogin@icopal.com
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns