Etansarea integrala a rosturilor mobile sau a celor de constructie reprezinta un factor determinant in ceea ce priveste asigurarea unei bune hidroizolatii a structurilor de retentie sau excludere a apei.
Realizata din PVC de inalta densitate prin extrudare, gama de benzi apa-stop Supercast PVC este special proiectata pentru a fi aplicata in rosturile din betonul turnat in situ, pentru a oferi o etansare excelenta. Utilizarile tipice ale acestor materiale speciale includ rosturi la rezervoare, baraje, canale, diguri, subsoluri si fundatii, pereti sau tunele.
Gama Supercast PVC este impartita in doua tipuri de sectiuni: Supercast Hydrofoil (fig. 1a), care se amplaseaza central in rost, si Supercast Rearguard (fig. 1b), care se utilizeaza extern, la marginile rostului. Datorita faptului ca rezista la deplasari ale rostului de pana la 10 mm si la o presiune hidrostatica de pana la 10 m, benzile Supercast sunt folosite cu succes, in toata lumea, la crearea sistemelor de etansare a rosturilor. Aceste sisteme mai contin, pe langa benzile apa-stop, un filer de rost si un mastic de etansare care, de obicei, este pus in opera peste un ruptor de legatura. Banda de rupere a legaturii are rolul de a impiedica aparitia adeziunii pe trei parti a masticului de etansare, fapt care ar duce la o scurtare considerabila a duratei de lucru a acestuia.
Benzile Supercast PVC prezinta un bulb amplasat central, conceput special ca un suport pentru filerul de rost. In cazul sectiunilor Hydrofoil, acesta are o sectiune hexagonala, asigurand preluarea miscarii din rost si, in acelasi timp, o suprafata plana. Din aceleasi considerente, bulbul benzilor Rearguard are o forma trapezoidala.
In cazul executarii unui rost de dilatare la un rezervor, putem folosi o banda Supercast Hydrofoil amplasata central in cofraj (fig. 2). Prinderea si mentinerea acesteia pe pozitie in momentul turnarii se realizeaza prin legarea ei de armatura, fapt posibil datorita existentei unor urechi de prindere aflate pe lateralele benzii, care sunt special intarite pentru a asigura o imbinare rigida. Dupa decofrare este introdus in rost Hydrocell XL, filer de rost din polietilena celulara reticulata, semi-rigid si non-absorbant. Datorita structurii reticulate, Hydrocell XL este rezistent la presiunea laterala si la cea hidrostatica, avand o revenire de 98% dupa o compresiune de 50%. Alte caracteristici ale acestui filer sunt: o buna rezistenta chimica, transferul scazut al incarcarilor la muchiile rosturilor, nu extrudeaza si nu contine bitum. Masticul de etansare folosit va fi Thioflex 600, o pasta multicomponenta pe baza de polimeri polisulfidici care se aplica la rece. Inainte de aplicarea masticului, ne vom asigura ca suprafata rostului este uscata, curata si nu este inghetata. Atunci cand Thioflex 600 este folosit impreuna cu Hydrocell XL, nu mai este necesara amplasarea unui ruptor de legatura, rolul acestuia fiind preluat de catre Hydrocell XL.
Thioflex 600 se aplica in rosturi avand deschiderea intre 5 si 50 mm prin turnare sau cu ajutorul pistolului. In exemplul de fata, latimea recomandata a rostului supus presiunii hidrostatice este de 20 mm. Raportul optim latime/adancime al masticului in rosturile care preiau miscari ciclice va fi de 2:1, adancimea minima a rostului umplut cu mastic fiind de 10 mm in cazul suprafetelor din beton.
Daca dorim sa executam un rost de dilatare orizontal la o structura subterana (fig. 3), putem folosi o banda Supercast Rearguard, care va fi intinsa si fixata inainte de a turna betonul. In acest caz, putem utiliza pe post de filer Fibreboard o placa fibrolemnoasa impregnata cu bitum, rezistenta la extrudare, care se foloseste la umplerea rosturilor mobile ale elementelor turnate in situ. Montarea Fibreboard se realizeaza prin prinderea acesteia de cofrag cu ajutorul unor cuie din cupru, care vor avea floarea iesita in exterior pentru a nu fi smulse impreuna cu placa fibrolemnoasa la decofrare.
In acest caz, inainte de aplicarea masticului Thioflex 600 este necesara aplicarea unei benzi de rupere a legaturii, cum este Expandafoam, care este o banda din polietilena celulara spongioasa non-absorbanta, ce poate fi folosita si ca filer si se gaseste sub forma de folie sau snur, avand o revenire in urma compresiunii de peste 70%.
Atunci cand avem de-a face cu rosturi in care sistemul apa-stop din PVC ar necesita o cofrare complexa, se poate folosi Supercast SW (foto 1, 2), o banda din elastomer sintetic de inalta performanta, hidrofila, gonflabila in contact cu apa. Avand o sectiune rectangulara, benzile Supercast SW rezista la sarurile din beton si din panza freatica, asigurand o etansare eficienta si nefiind afectate de ciclurile de umectare-uscare pe termen lung. Gama Supercast SW ofera solutii simple de etansare la intrarile conductelor, rosturi in plan vertical si rosturi supuse la socuri, avand un procent al expansiunii volumetrice de pana la 300% si o rezistenta la presiunea hidrostatica de pana la 50 m.
Oricare ar fi solutia de etansare aleasa, SC Iridex Group Plastic, prin intermediul Departamentului Materiale de Constructii, va sta la dispozitie oferindu-va consultanta si o gama larga de materiale speciale de constructii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns