«

»

PSC: Pregatirea personalului din constructii: Proiectul PHARE

Share

Printre numeroasele activitati desfasurate de Patronatul Societatilor din Constructii, in ansamblul fenomenului investitional, se situeaza si initierea, sustinerea si participarea la programele de instruire nationale, in scopul formarii specialistilor in domeniul constructiilor.

Strans legat de un asemenea demers se afla o preocupare din ce in ce mai actuala si necesara, care se concretizeaza prin acordarea de servicii de consultanta si asistenta de specialitate in elaborarea standar­delor de calitate in domeniul formarii fortei de munca.

 

Se stie ca piata concurentiala este in constructii mai acerba pe an ce trece, de unde si preocuparea Patronatului Societatilor din Constructii de a sprijini firmele in dobandirea celor mai performante cunostinte si certificari care sa le ateste exigentele privind competitivitatea lor la orice licitatie, precum si la realizarea de produse noi si la perfectionarea fortei de munca.

In privinta perfectionarii fortei de munca, Patronatul Societatilor din Constructii isi propune proiecte viabile cu finantari externe pentru a corespunde cat mai bine nevoilor in evolutie pe piata muncii. Este una dintre modalitatile concrete si eficiente pentru ca personalul de specialitate sa-si poata insusi cunostintele la nivel european, putand fi un exemplu de promovare a competitivitatii fortei de munca in laboratoarele de incercari in constructii, organisme de certificare, societati ce produc materiale de constructii, societati din constructii.

Inca din toamna anului 2006, cu ocazia organizarii simpozionului „Schimbul de Experienta al Laboratoarelor din Constructii“ (SELC), a fost semnalata scaderea continua, din motive naturale, a personalului de executie (laboranti) din laboratoarele de incercari in constructii si materialelor de constructii. In plus, personalul existent trebuie sa faca fata unor noi provocari de natura tehnica, impuse de respectarea ce­rintelor din Directivele europene privind libera circulatie a marfurilor, certificarea de conformitate a produselor si eliberarea de agremente tehnice, cat si aplicarea standardelor armonizate pentru incercari si utilizarea aparaturii moderne de laborator, corespunzator noilor cerinte. In prezent, o asemenea actiune este necesara si pentru ca, la nivel national, nu exista un program unitar de pregatire pentru laborantii din laboratoarele de incercari in constructii si materiale de constructii, care sa cuprinda sistemul de management al calitatii, aplicat in conformitate cu preve­derile standardului armo­nizat SREN.ISO/CEI17025:2005 „Criterii generale pentru competenta laboratoarelor de incercari si etalonari“. Acesta include metodele standard de incercare utilizate, aparatura moderna si principii noi pentru incercare, fata de cele utilizate in prezent.

Avand in vedere asemenea aspecte, deloc de neglijat in ansamblul activitatilor din sectorul constructiilor, Patronatul Societatilor din Constructii a demarat o serie de actiuni menite sa corecteze aceasta situatie. Astfel, in cadrul unui parteneriat cu Procema Cercetare SRL si Fundatia Profesional Didact CCCF, a elaborat o propunere de proiect pentru a accesa fonduri PHARE. In cadrul acestui proiect se propune un curs de perfectionare a personalului de executie (laboranti) care efec­tueaza incercari de laborator in domeniul constructiilor si a materialelor de constructii, precum si a celor care lucreaza in laboratoarele organismelor de certificare si a societatilor din constructii. La finalul cursului, pe baza testarii cunos­tin­telor, participantilor li se vor conferi certificate recu­nos­cute de organismele abilitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008

 

Autor:
ing. Georgeta VASILACHEDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/psc-pregatirea-personalului-din-constructii-proiectul-phare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.