«

»

SCHIEDEL: Cosuri de fum pentru cladiri etajate

Share

Evolutia sistemelor de incalzire in directia optimizarii consumului de combustibili a avut drept consecinta ridicarea gradului de confort termic in constructii, concomitent cu reducerea cheltuielilor efectuate in acest scop. In cazul cladirilor etajate pentru locuinte sau cu alte destinatii, exista mai multe posibilitati in ceea ce priveste solutia de incalzire si preparare a apei calde menajere. Din mai multe considerente, investitorii sau proiectantii de specialitate adopta, frecvent, solutia centralelor termice de apartament cu tiraj fortat, denumite „turbo“ in limbaj popular.

Cosul de fum este o componenta importanta a unei instalatii de incalzire, avand rolul de a evacua, deasupra nivelului acoperisurilor, fumul si gazele de ardere, care, prin continutul lor de substante nocive, reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor si mediul inconjurator. Pe plan european, preocuparile legate de evacuarea gazelor arse provenite din diferite tipuri de surse de caldura constau in cresterea exigentei privind siguranta in exploatare, prin indeplinirea cerintelor de rezistenta la foc, agresivitate chimica, umiditate si etanseitate. Stau dovada in acest sens cele peste 20 de standarde europene de specialitate din domeniu, adoptate pana in prezent si in Romania.

 

Fiind in pas cu evolutia tehnicii de incalzire, firma Schiedel, cu o experienta de peste 60 de ani in domeniul cosurilor de fum, si-a adaptat continuu paleta de produse la cerintele pietei. Astfel, a fost conceput si reali­zat, pentru a solutiona problema colectarii si eva­cuarii gazelor de ardere in cazul blocurilor de locuinte, un sistem de cos de fum colector, denumit Quadro. Ca urmare a solutiei constructive adoptate, acest tip de cos cu aspiratie perife­rica de aer permite racordarea mai multor centrale termice cu tiraj fortat, situate la acelasi nivel sau la etaje diferite, asigurand si alimentarea cu aer de combustie din exterior. Sistemul de eva­cuare dispune de doua canale coaxiale distincte, de fum si de aer de ardere, si functioneaza dupa principiul schimbatorului de caldura in contracurent. Aerul necesar combustiei se preincalzeste odata cu parcurgerea de sus in jos a distantei de la nivelul admisiei din placa de acoperire pana la consumator, imbunatatindu-se astfel randamentul surselor de caldura cu 3 pana la 7%.

Schiedel Quadro este un sistem de cos de fum in doua straturi, realizat din elemente prefabricate cu precizie dimensionala ridicata. In componenta sistemului intra tubulatura de samota de inalta calitate – canalul propriu-zis de fum, cu diametrele cuprinse intre 14 si 30 cm – caracterizata prin rezistenta la temperaturi ridicate si socuri termice, rezistenta la coroziune chimica, etanseitate la gazele arse si la difuzia vaporilor de apa. Mantaua prefabricata, turnata din beton usor, include un gol central de forma rectangulara, in care se introduc tuburile, centrarea acestora realizandu-se cu ajutorul unor inele distantier. Interspatiul dintre cele doua componente de baza formeaza canalul de admisie a aerului de combustie. Accesoriile sistemului sunt de importanta majora pentru functionarea ireprosabila a acestui tip de cos de fum. Folosind piesa speciala de racordare, se asigura separarea completa, etansa la nivelul racordarii la centrala termica a celor doua canale functionale, cel de evacuare a gazelor de ardere si cel de admisie a aerului de combustie. Capul de cos estetic, prevazut cu priza de aer, preintampina influentarea reciproca a procesului de evacuare a reziduurilor de ardere cu cel al admisiei de aer.

Din punct de vedere conceptual si sub aspectul materialelor utilizate,  sistemul de cos de fum descris repre­zinta un nivel ridicat de performanta, oferind multiple avantaje:

• siguranta locatarilor, a utilizatorilor cladirilor etajate, prin evacuarea gazelor de ardere nocive deasupra nive­lului acoperisurilor constructiilor;

• cresterea randamentului centralelor termice prin preincalzirea aerului necesar arderilor;

• solutie tehnica compacta, cu posibilitatea racordarii mai multor cazane „turbo“ la un singur cos (ex.: dimensiunile exterioare ale cosului la care se pot racorda 10 centrale termice sunt de numai 55 x 55 cm);

• pret de cost scazut/beneficiar pentru evacuarea gazelor arse, prin impartirea cheltuielilor la mai multi utilizatori;

• asigurarea unui aspect arhitectural al cladirilor la nivelul cerintelor actuale;

• adaptabilitatea solutiei de evacuare atat in cazul cladirilor existente, cat si in cazul constructiilor etajate noi, prin posibilitatea amplasarii cosului in interiorul sau la exteriorul acestora;

• timp de executie (montaj) redus, datorita elementelor componente prefabricate modulate;

• durabilitate ridicata, fara reparatii sau interventii ulterioare costisitoare, firma Schiedel acordand o garantie de 30 de ani pentru materiale.

Prin prevederea unor instalatii de incalzire, compuse din centrale termice de apartament cu tiraj fortat si cosuri de fum Schiedel Quadro, factorii de decizie vor oferi beneficia­rilor constructiilor etajate o solutie completa, performanta de incalzire, vor contribui la siguranta utilizatorilor si la realizarea unor fatade estetice de cladiri.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008

 

Autor:
drd. ing. Laszlo SCHRECK



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/schiedel-cosuri-de-fum-pentru-cladiri-etajate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.