«

»

Tehnologii moderne. ZINCAREA ELECTROCHIMICA IN PROCES CONTINUU

Share

Supravietuirea si succesul pe o piata concurentiala, cum este cea a constructiilor, impun o continua innoire tehnica. In trecut, accesul la tehnologie era foarte dificil; astazi insa, fara o modernizare permanenta, nu se poate ajunge la performanta. Blocajul financiar, fiscalitatea exce­siva, inflatia, factori care au franat procesul inves­titional din tara noastra, nu au impiedicat TIAB-ul sa se numere in continuare printre societatile cu preocupari marcante in directia diversificarii si imbunatatirii serviciilor oferite clientilor sai.

 

De evidentiat, in acest sens, o noutate – linia de zincare termica in proces discontinuu, aflata in functiune la sucursala din locali­tatea Popesti-Leordeni. Aceasta linie si-a dovedit performantele din punctul de vedere al calitatii si capacitatii de fabricatie, al respectarii normelor de mediu.

Beneficiind de o buna experienta si reputatie in ceea ce priveste metoda de protejare a suprafetelor metalice impo­triva coroziunii, TIAB s-a vazut angre­nata, de-a lungul anilor, intr-o competitie tot mai stransa cu ceilalti prestatori de asemenea servicii.

Noile cerinte de protectie anticorosiva, in concordanta cu standardele europene in domeniu, au impus societatii noastre ca la lucrarile de constructii-montaj in care a fost angre­nata – lucrari precum: Aeroportul Henri Coanda, Terminalul Contai­nere Agigea, modernizarea liniilor de tramvai Bucuresti, lucrarile de reabi­litare a dru­murilor etc. – sa utilizeze acest procedeu.

Efortul de reteh­no­logizare in TIAB a fost continuu, un exemplu fiind si darea in folosinta a liniei de zincare electrochimica in proces continuu, in cadrul sucursalei Prefin din localitatea Popesti-Leordeni.

Linia de zincare electrochimica care exista in TIAB era o linie veche cu o tehnologie depasita, mare consumatoare de energie electrica si solutii chimice poluante. De ase­menea, si performantele tehnico-economice, de calitate si productivitate reali­zate pe aceasta linie erau cu mult in urma cerintelor actuale.

In consecinta, s-a asimilat o linie de zincare electrochimica moderna, performanta, competitiva, in concordanta cu cerin­tele calitative impuse prin sistemul AQ. Firma MANZ – Germania este principalul furnizor de materiale chimice de zincare si de utilitati pentru aceasta linie.

Noua linie de zincare electrochimica a fost proiectata si reali­zata integral in cadrul TIAB, in conceptie moderna, care raspunde cerintelor si normelor internationale ISO si ASTM si permite alinierea la cerintele de mediu din perspectiva aplicarii normelor CE.

Avand in vedere ca industria romaneasca se indreapta in mod ireversibil catre utilizarea de produse mai putin toxice, nealergice si care afecteaza mai putin sau deloc sanatatea operatorilor, TIAB a adoptat, pentru noua linie de zincare electrochimica, sistemul de zincare slab acida cu clorura de potasiu (pH = 5 – 5,8), care raspunde exigen­telor unei exploatari industriale de inalta calitate.

Avantajele acestui sistem de zincare sunt:

• absenta complexantilor organici, ceea ce faciliteaza tratamentul apelor reziduale si permite elimi­narea usoara a impuritatilor metalice din baie;

• randament de curent (randament catodic) ridicat, superior, la peste 90%, ceea ce permite cresterea producti­vitatii fizice realizate pe aceasta linie si diminuarea riscului de fragilizare de hidrogen pentru anumite oteluri dure sau tratate;

• luciul depunerilor si penetratia luciului superioare celor obtinute in orice alt tip de baie de zincare;

• obtinerea depunerilor de zinc nivelate;

• posibilitatea de a zinca direct fonta;

• stabilitatea exceptionala a electrolitilor si aditivilor;

• depuneri de zinc uniforme, ductile si cu putine sau fara tensiuni interne;

• obtinerea depunerilor de zinc cu aspect similar pieselor nichelate si cromate.

Acoperirile obtinute au o grosime, in general, pana la 25 – 30 mm, au o mare putere de protectie si confera aspect decorativ.

Noua linie de zincare electrochi­mica permite pregatirea suprafetelor atat pentru operatia de zincare, cat si pentru tratamentele suplimentare de pasivare a zincului in vederea cres­terii protectiei anticorosive a zincului.

Linia de zincare cuprinde bai care pot realiza urmatoarele operatii: degresare chimica, decapare chimica cu activatori si inhibitori, degresare electrochimica anodica, activare chimica, zincare electrochimica, albire-neutra­lizare, pasivare si spalarile in apa curga­toare, aferente acestor operatii de baza.

Elementele de noutate in fluxul tehnologic de zincare sunt:

• utilizarea agentilor tensioactivi si a inhibitorilor pentru decaparea chimica;

• utilizarea spalarilor duble in cascada;

• utilizarea pasivarii fara ioni de crom hexavalent foarte toxici si poluanti ai mediului.

Materialele furnizate de firma MANZ GALVANO TEC redu­c: poluarea si nocivitatea, consumul de acid la decapare, absorbtia de hidrogen, care este principala cauza a fragi­lizarii otelurilor dure sau tratate (cementate, nitrurate etc.).

Introducerea in fabricatie a noii tehnologii de zincare slab acida cu clorura de potasiu permite TIAB sa obtina o calitate deosebita pentru depunerea de zinc, preturi reduse, productivitate, competitivitate.

Principalele caracteristici ale liniei de zincare sunt:

• capacitatea de productie: 135.000 dm2/luna;

• lungimea maxima a reperelor: 2.000 mm;

• grosimea stratului de zinc: 5 – 40 mm;

• gama de produse ce se pre­teaza zincarii: organe si elemente de asamblare, structuri metalice cu dimensiuni de gabarit maxime: 2000 mm x 400 mm x 600 mm;

Linia de tratare a apelor uzate, complet automatizata, construita in colaborare cu firma KAST, permit alinierea la cerintele de mediu conform normelor CE.

TIAB a obtinut in 1999 certificarea Sistemului Calitatii conform ISO 9001 – 1994, iar in 2003, recertificarea de catre SRAC a Sistemului de Management al Calitatii conform Standardului ISO 9001 – 2000. Recertificarea obti­nuta in anul 2003 ne-a obligat ca, pe langa inlaturarea problemelor de mediu, sa solicitam in scurt timp o certificare a Siste­mului de Management Integrat (SMI).

Utilizand o tehnologie moderna de zincare electrochimica, in sistem de asigurare a calitatii, TIAB poate satisface cele mai pretentioase cerinte ale clientilor.

Suntem deschisi oricarei cola­borari, atat pe linia zincarii termice, cat si a zincarii electrochimice si va stam la dispozitie, pentru ca obiectivul nostru principal este satisfa­cerea clientilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008

 

Autor:
ing. George Tuta – TIAB SA



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/tehnologii-moderne-zincarea-electrochimica-in-proces-continuu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.