«

»

URETEK: Tehnologia de injectare cu rasini sintetice

Share

Tehnologia Uretek a fost conceputa pentru consolidarea tasarilor de cladiri, drumuri, culee de pod si pentru stabilizarea terenurilor de fundare, atunci cand cauzele degradarilor sunt greselile de executie sau pierderea capacitatii portante a respectivelor terenuri. Cu ajutorul tehnologiei de injectare Uretek se pot remedia tasarile neuniforme ale constructiilor, fara sa fie nevoie de interventii majore de consolidare structurala si demolari pentru acces la anumite procedee de consolidare. Stabilizarea sau chiar ridicarea (aducerea in pozitia initiala la nivel) constructiilor deteriorate se controleaza in permanenta pe parcursul injectarii si poate fi oprita in orice moment daca e necesar.

 

Degradarile constructiilor

Din analizarea si cercetarea fisurilor in ansamblul constructiei se obtin informatii foarte importante despre modul sau tipul de tasare survenit in timp. Evolutia in timp a degradarilor prezente, mai ales pe elemente structurale verticale – pereti portanti sau despartitori –, dar si deformarea placilor de pardoseala ne dau informatii importante referitoare la formarea fisurilor si evolutia lor dinamica. Desigur, la evaluarea degradarilor din tasari trebuie luate in considerare conceptia structurala a constructiei, materialele folosite, precum si starea constructiei din punctul de vedere al rezistentei si stabilitatii.

Structurile constructiilor au o anumita capacitate de deformare fizica in cazul unor tasari ale terenului de fundare, deformare care nu afecteaza ansamblul constructiei. Insa, in cazul in care tasarile conduc la trecerea peste limita maxima de deformare a elementelor structurale afectate, acestea nu-si mai pot exercita rolul lor de rezistenta. Ca urmare, elementele structurale se deterioreaza, apar fisurile si deformarile fizice extreme. In prima faza, deteriorarile apar in punctele consi­derate mai slabe din punct de vedere al rezistentei; dupa o anumita perioada de timp, se extind in restul elementelor zonei afectate, astfel fiind posibila degradarea totala a constructiei. Structura constructiei se remediaza prin stabilizarea si imbunatatirea terenului de fundare, eliminarea cauzelor tasarilor, dar si prin lucrari de consolidare si renovare la elementele de constructie afectate.

Foarte des se intampla ca tasarile sa survina treptat, intr-o perioada lunga de timp, ca urmare a degradarii lente a terenului de fundare. In anumite cazuri, pozitia finala tasata a constructiei nu se poate considera deteriorata,  chiar daca deschiderea fisurilor nu se mai amplifica timp indelungat. Deteriorarile pe una dintre partile constructiei pot fi cauzate de implicarea unor tensiuni globale suplimentare, provenite din tasarile unei alte parti ale aceleiasi constructii. Pentru a preveni degradarile ulterioare si mai grave, este indicata interventia imediata dupa descoperirea unor deteriorari sau fisuri la partea de infrastructura a constructiei.

 

Studiile geotehnice

Sunt cazuri in care efectuarea unor studii geotehnice sau expertize tehnice este inevitabila. Sigur ca Uretek Ro accepta studii sau expertize realizate de catre alte firme specializate, insa isi rezerva dreptul de a solicita realizarea altor cercetari sau verificari, ori de cate ori consi­dera ca cele existente sunt insuficiente pentru aplicarea tehnologiei de injectare. Uretek Ro nu elibereaza un studiu propriu-zis, dar la solici­tarea beneficiarului sau daca nu exista nici un alt document de verificare, poate face cercetarea privind consistenta terenului prin procedeul cu sonda de penetrare dinamica. Studiind datele obtinute se poate aproxima cantitatea de material ce trebuie injectata si adancimea la care trebuie aplicata operatiunea pentru stabilizarea si imbunatatirea terenului de fundare si aducerea lui la parametri normali de exploatare.

Pentru a avea rezultate exacte la costuri aproape minimale, aceasta cer­cetare locala este cea mai raspandita. Aparatul de sondare este destul de sofisticat si poate fi folosit in multe imprejurari.

 

Injectarea Uretek

Tehnologia Uretek poate fi folosita pentru aproape toate tipurile de terenuri de fundare. Cazuri extreme prezinta solurile cu continut de materiale organice, care sunt foarte compresibile. Aceeasi tehnologie se poate aplica si in cazul acestor soluri, insa trebuie luate si alte masuri de interventie. In majoritatea cazurilor trebuie facut un studiu geotehnic mai amanuntit pentru solurile argiloase si foarte plastice, ca sa se poata prevedea eventualele tasari suplimentare sau expansiuni ale terenului de fundare. La constructiile foarte deteriorate sunt necesare si interventii clasice de consolidare structurala. In cazul interventiilor majore (de ordinul centimetrilor) de ridicare la nivel a constructiei prin tehnologia Uretek, trebuie realizata o expertiza structurala (calcul static si stabilitate) de catre persoana autorizata, pentru a se putea lua in calcul caracteristicile elementelor de constructie, masura prin care se evita alte degradari ale constructiei.

Rezumand, putem spune ca rasinile injectate in terenul de fundare dupa atingerea nivelului de aplicare incep sa se extinda in toate directiile cu o presiune in jurul valorii de 500 kN/m2. Desigur, expansiunea este mai mare in zonele cu mai multe goluri in teren, unde poate patrunde cu o presiune mai mica. Din acest motiv materialul injectat in prima faza umple acele zone ale terenului de fundare unde capacitatea portanta este mai mica, unde sunt goluri in sol etc. In a doua faza a injectarii, materialul din rasini incepe sa se extinda in sus, chiar in momentul in care presiunea conventionala a terenului injectat pe orizontala depaseste presiunea de calcul la talpa fundatiei si, ca urmare, rasinile in expansiune pot ridica la nivel constructia. In acest moment, cu ajutorul unei nivele amplasate langa gaurile forate pentru injectare, se poate observa inceputul ridicarii constructiei (moment in care rasinile incep ascensiunea). Aceasta ridicare a constructiei, masurata de aparatul electronic, dovedesc faptul ca s-a restabilit suprafata de descarcare a sarcinilor intre fundatie si teren care, in urma injectarii, a capatat o capacitate portanta ce poate prelua nu numai incarcarile statice din constructie, ci si pe cele dinamice. Astfel, dupa injectare, capacitatea portanta a terenului de fundare a atins un nivel superior celui necesar preluarii incarcarilor transmise de fundatie.

Firma noastra acopera zona Romaniei si a Moldovei unde primul pas pentru dvs. este o cercetare/rele­vare gratuita a deteriorarilor cladirii de catre Uretek Ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 36 – aprilie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/04/30/uretek-tehnologia-de-injectare-cu-rasini-sintetice/

1 ping

  1. Kónya Tibor a spus:

    Buna seara,
    Am o casa, unde se lasa fundatia in mai multe puncte, peretii au crepat. M-am gandit la o varianta cu injectii de rasina sintetica.
    La ce pret/ml executati injectiile de rasini sintetice – sub fundatie? Cu respect, KT

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.