«

»

Analiza peretilor portanti exteriori la cladirile din lemn

Share

Peretii exteriori ai cladirii de lemn prototip, executata in Bucovina, s-au analizat din punct de vedere al consumului de lemn, ca raspuns la incarcarile care actioneaza asupra structurii. S-a extins analiza si asupra elementelor componente ale peretilor, care raspund la exigentele principale ale anvelopei cladirii din lemn. Prezenta analiza poate servi la conceptia cladirilor din lemn cu acelasi tip de structura.

 

La realizarea cladirii din lemn prototip s-a acordat o atentie deosebita conceptiei scheletului peretilor exteriori, dar si straturilor componente, in vederea raspunsului favorabil la exigentele acestor elemente. Structura acestor pereti este alcatuita dintr-o talpa inferioara si una superioara. Legatura intre talpi se realizeaza prin montanti pozati la un interspatiu, in functie de incarcarea ce se transmite prin aceste elemente verticale de rezistenta, de la acoperis spre terenul de fundare.

Pastrarea integritatii structurale a cladirii din lemn, in cazul actiunilor orizontale si a tendintei de deformare, poate fi asigurata prin contravantuirea peretilor portanti exteriori. Aceasta se realizeaza prin dispunerea de bare inclinate la colturile cladirii (realizand suprafete triunghiulare nedeformabile), prin rigidizari orizontale pozate intre montantii structurii (micsorand lungimea de flambaj). Rigidizarea cladirii este suplimentata prin placarea structurala (placi OSB) a peretilor portanti exteriori, „legand“ montantii individuali intr-o unitate compozita. Amplasarea, tipul (bare sau/si placari structurale) si calitatea contravantuirii se concepe in functie de valoarea incarcarii din vant sau a actiunii seismice.

Continuitatea structurii scheletului peretilor portanti exteriori, in zona  golurilor de ferestre si usi, se realizeaza partial prin introducerea elementelor de bordare a ferestrelor si a  usilor (buiandrug, pervaz, montanti suplimentari).

Analizand volumul de lemn al scheletului de la parterul cladirii, a rezultat o suprafata utila a parterului de 73 m2, la un volum de lemn ecarisat de 4 m3.

Elementele componente ale structurii peretilor portanti exteriori (montanti, rigle superioare, inferioare, rigidizari orizontale) sunt alcatuite din piese cu aceeasi sectiune transversala. Componenta procentuala a acestor componente este prezentata in figura 2.

Alcatuirea constructiva a peretilor exteriori este detaliata in figura 3.

In vederea evacuarii vaporilor si umezelii din precipitatii, intre paramentul exterior si placarea structurala se realizeaza un strat de aer ventilat, datorita sipcilor de prindere pozate decalat.

Rigidizarea structurii se realizeaza suplimentar si prin placarea la exteriorul scheletului a placilor OSB.

Termoizolatia tip NOBASIL MPN se pozeaza in spatiile dintre montanti si rigidizarile orizontale (fig. 4). Protectia termoizolatiei contra vaporilor din interiorul cladirii se realizeaza printr-o bariera de vapori din folie de polietilena, prinsa pe structura scheletului de lemn.

Din analiza efectuata a rezultat ca la 1 m2 de perete exterior se utilizeaza 0,65 m2 de vata minerala, respectiv 1 m2 de placa OSB, folie de polietilena , placa de ipsos carton rezistenta la foc si 1,35 m2 (din cauza suprapunerilor) in cazul utilizarii paramentului din scanduri pozate pe verticala.

Daca raportarea componentelor peretilor exteriori se realizeaza la 1 m2 de suprafata utila din cladire, am putea specifica faptul ca vata minerala reprezinta 70%, iar folia de polietilena si placile de ipsos carton rezistente la foc 91%.

Datele din analiza realizata pot ajuta la res­pectarea exigentelor de rezistenta, stabilitate dar si de izolare termica si economie de energie la conceptia peretilor cladirilor cu schelet din lemn.

Analiza confera o imagine asupra cantitatii elementelor componente din alcatuirea peretilor portanti exteriori ai cladirilor din lemn, dand posibilitatea unei elasticitati a conceptiei, in functie de ponderea si rolul acestora.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 37 – mai 2008

 

Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
drd. ing. Lucian AVRAM – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ IasiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/05/30/analiza-peretilor-portanti-exteriori-la-cladirile-din-lemn/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.