«

»

CARPATCEMENT: Campania nationala „beton la standarde europene“

Share

In Uniunea Europeana sunt in vigoare standarde care stabilesc regulile generale de producere si utilizare a cimenturilor si betoanelor. Aderarea Romaniei la UE impune alinierea reglementarilor nationale la cele europene, inclusiv in acest domeniu.

Incepand din 2002 fabricile noastre din Bicaz, Deva si Fieni s-au adaptat exigentelor europene de calitate. Cimenturile noastre, comercializate sub denumirea Carpatcement®, sunt fabricate cu respectarea deplina a normelor europene in ceea ce priveste calitatea produselor si protectia mediului inconjurator.

Standardul european de betoane EN 206-1, pentru a putea fi aplicat pe teri­toriul national, are nevoie de o anexa de aplicare care sa tina cont de particularitatile Romaniei cel putin in ceea ce priveste agresiunea mediului inconjurator asupra betonului. In aceasta anexa se regasesc modul de alegere a cimenturilor pentru diferite medii de expunere la actiunea mediului, parametrii betonului, modul de tratare a acestuia etc.

Intrarea in vigoare a standardului european EN 206-1 in 2002, a anexei sale nationale (SR 13510:2006) si a suitei de norme care le insotesc, reprezinta cea mai importanta modificare pe care o sufera reglementarile nationale referitoare la acest material de constructie.

Este asteptat sa intre in vigoare NE 012-1 (Cod de Practica pentru executarea lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat, Partea I – Producerea Betonului), notificat la Comisia Europeana inca din 2007.

Transferul experientei internationale a HeidelbergCement in Romania precum si informarea tuturor actorilor implicati (arhitecti, proiectanti, producatori, antreprenori, consultanti si executanti) asupra practicii europene in materie sunt importante in ceea ce priveste asigurarea durabilitatii constructiilor din beton pe plan national. Experienta noastra, castigata in tarile unde standar­dele europene au fost deja implementate, arata ca necesarul de informatie tehnica este urias iar colaborarea cu toti cei implicati este extrem de importanta pentru aplicarea corecta a noilor reglementari.

Campania nationala „Beton la standarde europene“, in derulare, reprezinta contributia Companiei noastre la implementarea „betonului european“ in Romania, un beton durabil si eficient sub aspectul costurilor inglobate, pentru dezvoltarea durabila a tarii. Obiectivul general al campaniei este asigurarea trecerii corecte si in timp cat mai scurt de la vechile reglementari nationale la cele europene.

 

Introducerea pe piata a tipurilor de cimenturi cu continut ridicat de adaosuri de fabricatie este absolut necesar sa fie insotita de o campanie de promovare a avantajelor tehnice specifice acestora precum si a modului de utilizare. Realizarea corecta a betoanelor cu aceste noi tipuri de cimenturi asigura o durabilitate superioara structurilor prin comparatie cu solutiile considerate traditionale iar betonul devine astfel un material de constructie cu eficienta ridicata sub aspectul costurilor si energiei inglobate.

De succesul acestei campanii depinde utilizarea corecta, prin parteneriat tehnic cu toti cei implicati, a noilor cimenturi Carpatcement® cu continut ridicat de adaosuri de fabricatie, in conformitate cu practica europeana in domeniu.

Campania este in plina derulare. La toate evenimentele tehnice nationale, alaturi de banner-ul cu imagi­nea campaniei „Beton la standarde europene“ se vor gasi intotdeauna pliante si brosuri care vor contine informatii tehnice despre cimenturile Carpatcement® precum si modul in care acestea se utilizeaza, in conformitate cu practica europeana.

 

HeidelbergCement este lider mondial pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului si betonului. In Romania, Grupul este prezent prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate. Grupul pune la dispo­zitia clientilor sai materiale de constructii la un standard de calitate recunoscut la nivel international. Grupul acopera intreaga gama de cerinte ale clientilor, de la consultanta in domeniul de aplicare, pana la oferirea de solutii eficiente de finalizare a proiectelor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 37 – mai 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/05/30/carpatcement-campania-nationala-beton-la-standarde-europene/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.