Chitul este un material care, aplicat in stare uniforma intr-un rost, il etanseaza prin adezivitate. Se utilizeaza la etansarea rosturilor ai caror pereti pot fi constituiti din beton greu sau usor, sticla, metale, lemn, materiale plastice, materiale emailate, materiale glazurate, tigla, ceramica, zidarie, piatra etc.
Studii independente au aratat ca 98% din defectele chiturilor pot fi evitate. Aceleasi studii au relevat ca:
• 75%–85% din defectele chiturilor sunt cauzate de catre aplicator;
• 15%–20% din defectele chiturilor sunt cauzate de catre specificatiile tehnice gresite;
• 0%–5% din defectele chiturilor sunt cauzate de catre controlul calitatii la producator.
Atata timp cat fabricarea este fara defecte, este evident ca cele mai mari beneficii decurg din instruirea in buna practica a aplicarii chiturilor, a specificantilor si aplicatorilor. Deseori, aceasta are loc prea tarziu si consultantii sunt chemati in urma cedarii chitului pentru a identifica cauza si pentru a gasi o solutie tehnica.
Exista un numar de aspecte pe care trebuie sa le verificam atunci cand examinam cedarea unui rost.
Rosturile din constructii etansate cu chituri trebuie sa-si mentina capacitatea functionala sub actiunea urmatorilor agenti:
• agenti termici – contractie sau intarire, modificarea comportarii la deformare;
• apa – eroziune, umflare, fisurare, micsorarea aderentei, infiltratii;
• radiatii ultraviolete – degradare chimica, modificarea proprietatilor mecanice, modificarea culorii;
• agenti chimici – transformari chimice, micsorarea aderentei;
• microorganisme – modificarea culorii;
• agenti mecanici – solicitari de intindere si compresiune, forfecare paralela cu axul longitudinal al rostului sau combinate.
Atunci cand vorbim despre identificarea modului de cedare, exista trei posibilitati:
• cedarea aderentei – aceasta reprezinta ruperea aderentei de-a lungul liniei suprafetei dintre chitul de etansare si substrat;
• cedarea coeziva – chitul cedeaza si se despica, prezentand fisuri si rupturi in interiorul rostului. Aceste rupturi pot avea loc atat in directia transversala, cat si in cea longitudinala;
• cedarea substratului – substratul cedeaza inaintea chitului si este usor de identificat prin faptul ca substratul este aderent la chit si dupa cedarea acestuia.
Avand in vedere cele mentionate, putem spune ca alegerea corecta a produsului de etansare trebuie sa raspunda mai intai la intrebari legate de destinatia rostului, rezistenta ceruta la factori fizici si chimici, elasticitate si aderenta la substrat.
O alta serie de probleme importante pentru alegerea corecta este reprezentata de modalitatea de aplicare, durata de viata si accesibilitatea intretinerii produsului.
Etansarea unui rost necesita parcurgerea urmatoarelor etape la punerea in opera a chiturilor:
• pregatirea rosturilor pentru urmatoarele operatii:
– calibrarea rostului;
– pregatirea suprafetelor de aderenta;
– aplicarea amorsei;
– aplicarea patului de rost.
• pregatirea chiturilor de etansare;
• aplicarea chiturilor de etansare;
• finisarea chiturilor de etansare.
Iridex Group Plastic, prin Departamentul Materiale Speciale de Constructii, furnizeaza o gama larga de chituri si alte produse de etansare, oferind consultanta si, la cerere, punerea in opera.
Un exemplu de produs este chitul COLPOR 200PF, un material de inalta performanta pe baza de poliuretani, bicomponent, nebituminos, aplicabil la rece, rezistent la combustibili si uleiuri, pretabil a fi aplicat in zonele de alimentare a aparatelor de zbor, terminalelor de petrol, garaje, parcari sau zone de cargo.
COLPOR 200PF isi mentine nealterata capacitatea de preluare a deplasarilor (MAF) de 25% din rosturile de imbinare pe intregul domeniu termic cuprins intre temperaturile externe, nu se intareste pe vreme rece, nu devine excesiv de moale si nu poate fi smuls in conditii de temperaturi foarte inalte.
Calcularea Factorului de Acomodare a Miscarii (MAF) va tine cont de faptul ca produsul trebuie sa lucreze de-a lungul celei mai calde parti a zilei, atunci cand rosturile sunt la un maximum de inchidere, sau in cel mai cald moment al anului. Daca acest fapt nu a fost luat in calcul, atunci chitul poate functiona in afara parametrilor de performanta proprii, cand la momentul punerii in opera substratul, se afla la temperatura cea mai scazuta si rosturile se aflau la maximul de deschidere. In acest caz, masticul va lucra in compresiune de-a lungul majoritatii duratei sale de viata.
Latimea rosturilor de dilatare din suprafetele traficabile trebuie sa fie de maximum 30 mm. Este necesar ca suprafata etansarii realizate sa se afle cu 5–8 mm sub nivelul pavajului, in functie de temperatura din timpul executiei etansarii.
Raportul latime/adancime pentru etansare, folosind COLPOR 200PF, trebuie sa fie 1:1 pana la 1½:1, adancimea minima de etansare fiind de 10 mm (exemplu: rost de contractie: 15 mm latime x 13 mm adancime; rost de dilatare: 25 mm latime x 20 mm adancime).
O caracteristica importanta este reprezentata de faptul ca rosturile etansate, folosind chitul COLPOR 200PF, pot fi traficate dupa 16 ore de la punerea in opera.
THIOFLEX 600 este un mastic polisulfidic multicomponent folosit pentru etansarea rosturilor mobile din structurile de zidarie si civile, inclusiv suprastructuri, rezervoare, pardoseli, subsoluri si constructii subterane.
Disponibil in doua sortimente (aplicabil cu pistolul sau prin turnare), THIOFLEX 600 este liderul mondial in domeniul materialelor de etansare a rosturilor din lucrarile edilitare, cu o existenta pe piata de peste 40 de ani.
THIOFLEX 600poate fi aplicat la rosturi cu o latime de 5–50 mm. Rosturile care vor fi supuse unor miscari ciclice trebuie sa fie concepute la un raport optim latime/ adancime de 2:1, in functie de adancimea minima recomandata:
• 5 mm pentru metale, sticla si alte suprafete neporoase;
• 10 mm pentru toate suprafetele poroase;
• 20 mm pentru rosturi supuse traficului sau presiunilor hidrostatice.
Pentru a asigura ramanerea materialului etansant in limitele capacitatii de miscare stabilite (25% MAF), latimea deschiderii etansate trebuie sa fie conceputa in conformitate cu recomandarile BS 6093.
Etansarea unui rost necesita, pe langa chitul de etansare, aplicarea unei amorse (daca este necesar), folosirea unui material de umplutura (filer) si executarea fundului de rost, operatii care implica utilizarea materialelor auxiliare.
FIBREBOARD este o placa fibrolemnoasa impregnata cu bitum, care nu extrudeaza, compresibila, folosita ca filer de rost pentru rosturile elementelor din beton turnate „in situ“ sau prefabricate.
Expandafoam este un filer din polietilena spongioasa care se foloseste ca material de umplere a rosturilor de dilatatie dintre caramizi, blocuri, rosturi de izolatie si articulare, acolo unde este necesar un filer al rostului usor compresibil, cu transfer scazut al sarcinii. Dimensiunea benzii auxiliare trebuie sa fie cu aproximativ 20% mai mare decat latimea rostului si coborata suficient pentru a asigura dimensiunile necesare rostului. Sectiunile circulare ale cablului asigura o fata convexa, dand o configuratie de etansare optima, ele prevenind, de asemenea, orice problema de rasucire care poate aparea la sectiunile patrate sau rectangulare.
Secretul obtinerii durabilitatii si eficientei etansarilor consta in alegerea si aplicarea corecta a materialelor. Din acest motiv, Iridex Group Plastic, prin intermediul Departamentului Materiale Speciale de Constructii, va sta la dispozitie.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 37 – mai 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns