«

»

LEIER: Sistem de plansee

Share

Grinda Mesterfödém se poate utiliza la construirea caselor particulare, a institutiilor sanitare, de invatamant si a cladirilor industriale. De asemenea, se poate utiliza cu mare succes la constructii noi, precum si la renovari. Este adecvata construirii planseelor deasupra pivnitelor, a celor care delimiteaza etajele si a planseelor acoperisului. Cu ajutorul grinzilor Mesterfödém si a armarii dupa planurile tehnice, este foarte usor de construit balconul sau loggia. Alte avantaje se pot obtine la realizarea deschiderii in planseu, a cuplajului scarilor, a golurilor pentru tevile care traverseaza grinda.

Grinda Mesterfödém serveste in primul rand la sustinerea sarcinii statice. Nu se considera sarcina sta­tica utilajele, macaralele, sarcina de greutate a vehiculelor, respectiv presiunea pe roata a acestora, daca aceasta depaseste valoarea de 7,5 kN. In cazul constructiilor care sunt in contact cu gaze sau lichide agresive este nevoie de parerea in scris a producatorului.

Grinzile au lungimea cuprinsa intre 2 si 8 m, cu scara de dimensiunea longitudinala de 20 cm. In cazul nevoilor personalizate, se pot fabrica grinzi de o lungime mai mica de 2 m, respectiv mai mare de 8 m. Grinzile se depoziteaza pe plan solid si vertical, pe suport de scandura. Se pot aseza una peste cealalta maximum 10 straturi. Trebuie asezate deasupra, pe suportul de scandura, si intre randuri pe nodul de sudura.

Grinda din beton armat utilizata la grinda Mesterfödém este fabricata din gratar de grinzi din otel-beton. Acest gratar este fabricat cu ajutorul unui robot de sudat, braul inferior fiind facut din otel crestat tras la rece, braul superior din otel-beton crestat, cu sectiune circulara, iar materialul diagonalelor care leaga braul superior si inferior este otel-beton cu suprafata neteda, tras la rece. Otel-betonul braului inferior traverseaza intreaga lungime a grinzii, acesta putand fi fabricat, de asemenea, cu armatura auxi­liara transversala. Pentru acest scop se utilizeaza otel-betonul crestat laminat. In cursul prefabricarii, betonul inconjoara doar otel-betonul braului tras al gratarului, formandu-se astfel talpa de beton a grinzii. Se pot utiliza corpurile de umplutura pentru grinzi de beton, cu goluri cu simbolul EB 60-19, precum si corpurile de umplutura pentru grinzi de beton, cu goluri EB 60-25.

Grinda corespunzatoare cu valorile de siguranta contra incendiilor trebuie sa se aleaga conform destinatiei cladirii si conform cerintelor fata de planseu, precum si luand in considerare prevederile normativelor.

Pentru comenzi speciale se fabrica si grinzi cu valoare TH = 90 minute. Valoarea limita de protectie contra incendiilor se poate amplifica si cu straturile montate pe partea inferioara a planseului. Materialele planseului apartin clasei de materiale neinflamabile.

Privind izolatia fonica, planseul cu structurile auxiliare poate fi pus in conformitate cu cerintele normativelor. Valorile izolatiei fonice se pot calcula pe baza datelor de greutate si caracteristicilor date anterior.

Cerintele normelor referitoare la izolatia termica a cladirilor se pot completa cu structuri auxiliare. Valoarea rezistentei la transmiterea caldurii (D) a planseelor se ia in considerare la calcule cu valoarea de 0,16 m2K/W.

Planul planseului poate fi efectuat doar de catre o persoana autorizata, si aceasta trebuie sa dea declaratii privitoare la respectarea ordinelor. Planseul se poate construi doar dupa un plan aprobat de autoritati.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 37 – mai 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/05/30/leier-sistem-de-plansee/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.