«

»

SEARCH CORPORATION: Domenii de activitate – LABORATOR DE ANALIZE SI INCERCARI

Share

Laboratorul de analize si incercari Search Corporation este un laborator de gradul II, autorizat de catre MLPTL, cu autorizatia nr. 122/08.10.2007 si poate executa incercari si analize din urmatoarele domenii:

• ANCFD – agregate naturale pentru lucrari de drumuri si cai ferate;

• BBABP – beton, beton armat, beton precomprimat;

• D – drumuri;

• GTF – geotehnica si teren de fundare;

• MBM – materiale pentru betoane si mortare;

• MD – materiale pentru drumuri.

 

Dezvoltarea departamentului Studii Teren a fost gandita unitar. Experienta avuta anterior in lucrul cu firme subcontractoare ne-a aratat ca existenta unui instrument propriu pentru reali­zarea studiilor geotehnice este absolut necesara. Calculele strategice si cele economice au aratat ca este bine sa existe atat echipamente pentru efectuarea investigatiilor de teren, cat si echipamente pentru efectuarea investigatiilor de laborator. In mod special s-a dorit dezvoltarea laboratorului in domeniul GTF – geotehnica si fundatii, pentru sustinerea si prelucrarea probelor si informatiilor obtinute prin activitatea de foraj. In acest sens a fost achizitionata aparatura moder­na pentru realizarea unor analize si incercari, precum:

compresibilitate in edometru: se pot realiza incercari atat in stare naturala, cat si imersata. Incercarile pot fi normale sau consolidate. Se pot determina toti coeficientii prevazuti de catre standardele in vigoare;

forfecare directa: se pot realiza toate tipurile de incercari de forfecare, precum: forfecare neconsolidata – nedrenata, forfecare consolidata – nedrenata, forfecare consolidata – drenata. Incercarile se pot realiza atat in stare naturala, cat si imersata;

forfecare prin compresiune triaxiala: se pot realiza incercari de compresiune, de forfecare neconsolidata – nedrenata, forfecare consolidata – nedrenata si forfecare consolidata – drenata, atat pe probe in stare naturala, cat si pe probe in stare saturata;

rezistenta la compresiune monoaxiala, atat pe roci moi coezive, cat si pe roci tari, semistancoase sau stancoase.

Toate aparatele au afisaje electronice, legate prin intermediul unui Data Logger la un soft special.

Aceasta gama de incercari mecanice este completata de toata gama de incercari fizice pentru pamanturi: densitate, umiditate, plasticitate si consistenta, contractii volumice, umflari. Pe langa aceste incercari din domeniul geotehnicii, Laboratorul Search Corporation efectueaza analize si incercari pentru determinarea calitatii lucrarilor, mai ales in domeniul constructiilor de drumuri.

Laboratorul este dotat cu apa­ratura noua, performanta, si raspunde cererilor de calitate impuse de standardele existente sau de cele noi aliniate la standardele europene.

In domeniul constructiilor de drumuri pot fi efectuate analize si incercari de la nivelul terenului natural, pana la nivelul imbracamintii asfaltice. Astfel, pot fi efectuate:

masuratori cu deflectometru (parghia Benkelmann), pentru determinarea capacitatii portante prin masurarea deformatiilor verticale ale unui strat din componenta sistemului rutier;

masuratori cu placa Lukas, pentru determinarea modulului de deformatie, coeficientului de pat, modul Westergaard;

determinarea rezistentei la penetrare cu ajutorul penetrometrului dinamic usor (PDU), folosit mai ales pentru stabilirea calitatii umpluturilor sau pentru stabilirea planurilor de cedare in situatia sistemelor rutiere afectate de alunecari de teren;

determinarea indicelui de capacitate portanta (CBR), atat in laborator cat si pe teren;

determinarea caracteristicilor de compactare, prin incercari Proctor normal sau Proctor modificat.

Laboratorul Search Corporation realizeaza si retete de pamanturi stabilizate: materiale coezive si necoezive stabilizate cu lianti. Liantii utilizati la stabilizare sunt cei clasici: var, ciment, zgura, dar si lianti noi utilizati mai ales pentru stabilizarea straturilor rutiere alcatuite din materiale coezive.

In cadrul laboratorului Search Corporation se pot efectua si incercari pe materiale provenite din cariere, balastiere sau gropi de imprumut. Incercarile se realizeaza pentru determinarea calitatilor acestor materiale si pentru stabilirea posibilitatilor de utilizare a lor.

De asemenea, laboratorul reali­zeaza analize si incercari pentru mixturi asfaltice, pornind de la stabilirea calitatii materialelor componente (agregate, bitum, filer), pana la realizarea retetelor pentru toate tipurile de mixturi asfaltice, precum si incercari pe acestea pentru determinarea calitatilor lor.

Personalul de laborator este calificat sa execute toate incercarile din domeniul de activitate al laboratorului. Exista persoane cu experienta multa in activitatea de laborator, dar si persoane tinere si entuziaste care isi doresc sa invete si sa se dezvolte in acest domeniu.

In viitor se doreste extinderea laboratorului, prin adaugarea mai multor incercari din domeniile deja autorizate si din alte domenii noi, cum ar fi: analize si incercari pe betoane de ciment, analize chimice pentru ape si soluri, analize si incercari pentru geotextile si geogrile, analize si incercari pentru agregate utilizate la constructia cailor ferate, analize si incercari pe materiale necesare amenajarilor exterioare si interioare (placaje din piatra naturala, faianta, gresie, cartoane bitumate, caramizi, tigle).

Desi are o „istorie“ scurta, Laboratorul Search Corporation s-a implicat in numeroase lucrari de proiectare sau de verificare a calitatii constructiilor, dintre care amintim:

Analize si incercari pentru roci moi si roci tari, necesare intocmirii studiilor geotehnice

– Autostrada Transilvania;

– drumuri expres: Satu Mare-Baia Mare, Craiova-Pitesti, Sebes-Turda;

– reabilitare drumuri judetene: DJ223, DJ108D, DJ191C, DJ191D;

– studii geotehnice pentru constructii civile;

– aeroporturi (Iasi, Tulcea).

Analize pentru determinarea calitatii constructiilor

– reabilitarea sistemelor rutiere in Bucuresti si in judetele Giurgiu si Arges;

– retete de mixturi asfaltice pentru statii de producere a mixturilor asfaltice;

– analize pentru agregate de cariera.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 37 – mai 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/05/30/search-corporation-domenii-de-activitate-laborator-de-analize-si-incercari/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.