«

»

TIAB – VINCI ENERGIES, o alianta pentru viitor

Share

Primavara anului 2007 a marcat pentru TIAB un moment crucial in existenta sa prin preluarea de catre Grupul Vinci Energies a pachetului majoritar de actiuni.

Acceptarea de catre partea romana a acestei preluari, prin decizia Adunarii Generale a Actionarilor, a fost facuta in urma unei analize si selectii inteligent condusa de staful Tiab. Acesta a inteles ca reali­tatile economice si concurentiale de pe piata romaneasca impun o astfel de masura pentru o firma care a reusit sa isi mentina prestigiul si integritatea structurala cladita in 40 de ani de activitate predecembrista si in timpul celor 17 ani de tranzitie.

 

Perioada de tranzitie parcursa de TIAB a presupus sacrificii enorme, atat pentru angajatii care au ramas fideli companiei, fiind profund atasati valorilor pe care aceasta le-a promovat si conservat in cei 57 de ani de existenta, cat si pentru conducatorii acesteia care au reusit sa mentina aproape intact capitalul mostenirii umane si economice in conditiile adoptarii unui buget auster, prudent construit, care a trebuit sa tina cont de duritatile transformarilor pe care societatea si piata romaneasca le-au suferit in timpul scurs de la Revolutie.

Efectele tranzitiei au dus pe langa o decapitalizare cauzata de perioadele inflationiste si la o imba­tranire a personalului, bugetul de austeritate nefacand posibila ralierea la realitatile nivelelor salariale practicate de alte firme. Totodata, nu au fost posibile investitii majore in moder­nizarea imaginii companiei si nici actiuni de intinerire ritmica a personalului, absolut necesare transfe­rului de cunostinte de la o generatie la alta, cum este normal pentru o firma cu istoria si traditia TIAB.

Faptul ca prestigiosul Grup Vinci Energies a ales firma noastra ca partener al extinderii sale in spatiul est-european, dupa o atenta sondare si documentare a mediului si pietei constructiilor, reprezinta atat o confirmare a politicii inteligente dusa de TIAB in toti acesti ani cat si o dovada a intentiilor serioase de dezvoltare a Grupului care a stiut sa citeasca dincolo de aspectul imbatranit al companiei si sa vada adevaratele valori pe care aceasta se bazeaza.

Avand privilegiul de a fi directorul de marketing al TIAB am avut posibi­litatea, in timpul scurs de la realizarea acestei aliante, de a fi in permanent contact cu reprezentantul trimis de Vinci Energies pentru alinierea TIAB la standardele Grupului. Deschiderea spre comunicare aratata de domnia sa si avantajul meu de a fi inteles in cei patru ani de activitate in TIAB modul de lucru al acestei companii, mi-a intarit convingerea ca alegerea Vinci Energies ca investitor in TIAB este cea mai buna si viabila decizie a conducerii societatii pentru intarirea si conservarea marcii TIAB pe piata romaneasca, cu avantajul suplimentar ca apartenenta la un grup de talie europeana ne deschide accesul si pe piata Uniunii Europene.

Planul Grupului Vinci Energies pentru compania noastra este de a promova si implementa in cadrul unui program de modernizare, pe parcursul a trei ani, o serie de masuri care sa faca din TIAB una din cele mai puternice companii din Romania si un pol al extinderii grupului in Europa de Est.

Unul din atuurile TIAB corect percepute de Vinci Energies inca din momentul tratativelor este faptul ca structura organizatorica a companiilor este similara in proportie de peste 90%. Totodata, faptul ca noi am fost prima intreprindere din Romania care si-a creat si utilizat in organizare propriul sistem informatic de gestiune (sistem care a dat rezultate extraordinare inainte de 1990 si in primii ani de dupa revolutie, dar care din cauza austeritatii bugetare din perioada tranzitiei nu a putut fi suficient modernizat si adus la parametri optimi functionali) a demonstrat in fata noului partener capacitatea si disponibilitatea noastra de a asimila cu usurinta un program modern de evidenta si gestiune a afacerilor.

S-a remarcat in acest sens o mare apropiere intre procedurile Sistemului Integrat de Management existente in TIAB si regulile care guverneaza activitatea Grupului.

Planul de Modernizare propus de Vinci Energies pentru urmatorii 3 ani, aprobat de AGA, a fost elaborat in comun de partea romana si partea franceza in perioada octombrie 2007 – martie 2008 si tine cont de toate realitatile din TIAB. El este gandit astfel incat ritmul trecerii la noua conceptie de organizare conform standardului Grupului din care acum facem parte sa nu aduca dezechilibre in ceea ce priveste pastrarea identitatii, a know-howului TIAB si a potentialului uman existent.

Actiunile comune intreprinse pana acum imi dau libertatea sa afirm cu toata convingerea ca pentru Tiab – Viitorul suna bine!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 37 – mai 2008

 

Autor:
ing. Cristian CAZAN, director Agentia INFRA BucurestiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/05/30/tiab-vinci-energies-o-alianta-pentru-viitor/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.