«

»

ANTICOROSIV: Placi din policarbonat celular. MONTARE SI EXPLOATARE

Share

Dupa ce am parcurs in numerele trecute ale Revistei Constructiilor informatiile referitoare la proprietatile si utilizarile placilor din policarbonat celular, specialistii nostri va prezinta in continuare cateva recomandari pentru montarea si exploatarea corecta a acestora.

 

Detalii de montaj

• Montarea placilor celulare din policarbonat se poate face vertical, inclinat sau orizontal, cu o panta mi­nima de 5% cu celulele perpendiculare pe coama acoperisului (fig. 1 si 2).

• Placile Carboplak sunt foarte usor de taiat, modelat si instalat, acestea putand fi folosite pentru suprafete plane sau curbe prin formare la rece. Ele pot fi instalate pe suprafete drepte sau curbate la rece pentru o raza de minimum 175 ori grosimea placii si pot fi usor taiate si gaurite cu ustensile conventionale.

• Montarea placilor din policarbonat este ultima operatie dupa executarea celorlalte lucrari de constructii.

• Pentru ventilare si evitarea condensului in interiorul celulelor, acestea se inchid cu banda autoa­deziva din aluminiu in partea superioara si cu banda autoadeziva de aluminiu microperforata, in partea inferioara.

• La montaj este extrem de important ca fata placii protejata la UV, si care este marcata pe folia de protectie, sa fie montata la exterior. Numai in aceasta situatie este asi­gurata garantia de 10 ani a placilor Carboplak.

Cadrul in care se vor fixa placile Carboplak poate fi din lemn, din material plastic sau din metal. Pentru a obtine dimensiunile optime ale panourilor din placi Carboplak si pentru a suporta sarcinile prevazute, la pozarea acestora se tine seama de:

coeficientul de dilatare termica corespunzator unei dilatari de 0,07 mm/m x0C. Pentru fiecare prin­dere trebuie sa se prevada rosturi de dilatatie (tabelul 1);

incarcarea datorata vantului;

Se considera o sageata maxima de 50 mm in centrul placii ca fiind acceptabila. In cazul instalarii verticale, sarcina suportata de placa este numai din vant.

incarcarea datorata zapezii.

Incarcarea datorata zapezii este considerata ca fiind o sarcina uniforma, perpendiculara pe axa acoperisului. Normele de constructie ale cladirilor precizeaza presiunile dinamice de care trebuie sa se tina seama (fig. 3 si 4).

• Montarea placilor din policarbonat este ultima operatie dupa executarea celorlalte lucrari de constructii a caror efectuare ar putea deteriora placile (ex.: lucrari de sudura, de vopsitorii etc.).

• Indepartarea foliei de protectie de pe panouri se face doar la terminarea tuturor lucrarilor de montaj si in termen de 14 zile de la instalare (altfel exista riscul zgarierii, vopsirii panourilor sau lipirea foliei sub actiunea factorilor de mediu).

• Imediat dupa pozarea placilor Carboplak se recomanda a se scoate filmul de polietilena cores­punzator partii exterioare protejate la UV, ca si filmul neutru de pe partea interioara si banda adeziva de la extremitati utilizata pe timpul transportului.

• Pentru a impiedica dezvoltarea fenomenului de condensare in interiorul celulelor, se recomanda poza­rea in partea superioara a unei benzi adezive de aluminiu compacte iar, la partea inferioara a unei benzi adezive de aluminiu micro-perforate. Totodata, se recomanda utilizarea de profile care sa permita o ventilatie si un drenaj satisfacator la interiorul celulelor.

 

Accesorii de montaj

Profile din policarbonat (fig. 5)

– profile H pentru imbinare intre placi si mediu interior;

– profile U de margine, pentru inchiderea capetelor.

Profile din aluminiu pentru imbinari cu garnituri de etansare din cauciuc EPDM pentru montarea placilor in mediu exterior (fig. 6)

Suruburi de fixare mecanica si piese de protectie a suruburilor cu garnituri de etansare din EPDM

Banda autoadeziva de aluminiu (fig. 7)

Chit siliconic neutru compatibil cu policarbonatul

 

Instructiuni de intretinere

• Se recomanda curatarea periodica a placilor din policarbonat;

• Curatarea se va efectua cu apa calda sub presiune, usor alcalina sau abur;

• Este interzisa utilizarea solventilor pentru curatire;

• Nu se vor utiliza materiale abrazive pentru stergerea sau intretinerea placilor.

Pentru toti cei interesati de produsele si expertiza noastra, va stam la dispozitie pentru consultanta si recomandarea celor mai bune solutii la sediul nostru din Bucuresti, bd. Theodor Pallady, nr. 57.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 38 – iunie 2008



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/06/30/anticorosiv-placi-din-policarbonat-celular-montare-si-exploatare/

2 pings

  1. lucian iordache a spus:

    Am nevoie de solutie pentru a indeparta folia pe placa de policarbonat deoarece se rupe fasi micute si greu de decojit

  2. Paul Luca a spus:

    Cu ce pot indeparta folia de protectie de pa spatele placii, deoarece a cam stat in soare si e foarte fragila incat nu se mai pote dezlipi in unele locuri ?

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.