«

»

ADING: RETARDER D2 – INTARZIETOR DE PRIZA CU EFICIENTA SPORITA

Share

Ading are in gama de produse intarzietorul de priza pe baza de lignosulfonati RETARDER D2, produs cu capacitate sporita de intarziere a prizei betonului, intarziere care poate ajunge pana la 10 ore in anumite conditii de dozaj si temperatura a mediului ambiant.

RETARDER D2 este compatibil cu toata gama de aditivi plastifianti sau superplastifianti produsi de ADING, putand fi utilizat in combinatie cu acestia in concordanta cu recomandarile si dozajele inscrise in fisele tehnice ale producatorului si retetele specifice fiecarei statii de betoane.

 

Proprietati

• Permite prelungirea controlata a timpului de priza initial si final al amestecurilor de beton;

• Mareste lucrabilitatea betonului fara adaugare suplimentara de apa;

• Mareste rezistenta finala cu 10%;

• Scade efectul de micsorare;

• Imbunatateste aderenta intre armatura si beton;

• Permite revibrarea betonului.

 

Utilizare

• Pentru betoane ce se transporta pe distante mari;

• Pentru turnari la temperaturi ridicate;

• Pentru turnari de elemente cu sectiuni mari;

• Pentru turnari de lunga durata si unde este necesara controlarea timpului de priza;

• Pentru turnari in mai multe straturi, unde este necesara revibrarea.

 

Dozare

Dozajul se incadreaza intre 0,1-1,0% din greutatea cimentului. Se recomanda teste preliminare la dozaje mai mari (peste 2,5%).

Procentul dozajului depinde de timpul de intarziere al prizei dorit, temperatura exterioara, tipul si cantitatea de ciment, consistenta betonului proaspat, timpul de transport etc.

Regula generala care poate fi aplicata utilizand RETARDER D2 este ca pentru dozaje de la 0,1% se obtin intarzieri de 1 ora la temperaturi de 20 0C.

Dozajul poate fi realizat manual, mecanic sau utilizand un dozator automat. Cele mai bune rezultate sunt obtinute cand este adaugat in apa folosita la prepararea betonului.

Timpul de amestec pentru betonul proaspat cu un aditiv ar trebui sa fie mai mare cu 50-100% decat timpul de amestec pentru betonul fara aditivi.

In diagrama 1 este prezentata corelatia dintre procentul de RETARDER D2, timpul de intarziere a prizei si temperatura exterioara.

Astfel, se pot obtine la temperaturi extreme de 40 0C pe timp de vara, intarzieri ale prizei de pana la 8 ore cu dozaje de pana la 1% din cantitatea de ciment la metrul cub de beton.

Acesta caracteristica a intarzietorului de priza RETARDER D2 este determinanta pentru un calcul al eficientei unei turnari la distante apreciabile fata de statia de producere a betonului sau in conditii extreme de temperatura pe timpul verii. Avantajul controlarii timpului de priza este in acest caz evident. Si nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere excelentul raport pret calitate.

Acest aspect poate fi pus in evidenta contactand specialistii firmei KRALEX, importatorul si distri­buitorul companiei ADING in Romania.

 

Importatorul si distribuitorul Ading in Romania este Kralex Com Bucuresti, companie care dispune de depozite in Bucuresti, Brasov, Suceava si Baia Mare.

Acest lucru ii confera posibilitatea sa distribuie produsele Ading oriunde in Romania, odata cu suportul tehnic oferit de o echipa de specialisti bine pregatiti si cu raspunsuri adecvate la solicitarile clientilor.

Nu ezitati sa contactati specialistii Kralex!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 39 – iulie 2008

 

Autor:
ing. Radu Avramescu, director vanzari – Kralex Com, BucurestiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/07/30/ading-retarder-d2-intarzietor-de-priza-cu-eficienta-sporita/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.