«

»

AMVIC: Casa pasiva

Share

Principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor sai un mediu sanatos, placut si confortabil, cat mai putin dependent de conditiile exterioare, in special de cele meteorologice si acustice.

Exigentele actuale referitoare la acest aspect, sunt mult mai restrictive decat cele acceptate in perioadele istorice anterioare datorita modificarilor survenite in natura pe de o parte, dar si datorita evolutiei cerintelor utilizatorilor, pe de alta parte.

Legatura directa intre satisfacerea acestor exigente si consumul redus de energie a fost realizata de conceptul „CASEI PASIVE“.

 

„Casa Pasiva“ este o constructie perfect etansa, care atinge echilibrul termic dorit si il mentine printr-un consum mic de energie. Comparativ cu constructiile traditionale, pentru cele pasive este necesara o investitie cu aproximativ 15% mai mare, insa consumul de energie este cu peste 75% mai mic. Prin urmare, „Casa Pasiva“ inseamna economie de energie, dar si de bani.

Arhitectura unei „Case Pasive“ nu difera foarte mult de cea clasica, deoarece nu sunt restrictii majore. Trebuie sa se tina insa cont  de o forma a casei cat mai compacta, cu ferestre mari si acoperisul orientate catre sud.

Se urmareste astfel realizarea criteriilor unei „Case Pasive“, in privinta consumurilor de energie:

• maxim 10W/mp necesar caloric constant;

• maxim 15 kWh/mp necesar anual cu incalzirea spatiului (fata de 100-200 kWh/mp anual pentru o constructie clasica);

• utilizarea de consumatori casnici doar clasa A;

• necesarul de energie primara globala/an (incalzire, iluminat electric, apa calda menajera, prepararea hranei, menaj) sa nu depaseasca 80-100 kWh/mp.

Din 2015 constructia „Casei Pasive“ va fi obligatorie in multe tari europene. In acest moment, in tari ca Austria, Germania, Norvegia etc. aceste constructii au luat deja amploare.

O astfel de casa este ideal sa se construiasca cu cofraje termoizo­lante deoarece se elimina aparitia puntilor termice. Aceste cofraje combina izolatia termica a peretilor din neopor (grosimea 24,35 cm), cu avantajele unui perete monolit de beton armat (grosime 20,3 cm).

 

SASE PRINCIPII ALE UNEI CONSTRUCTII PASIVE

1. O izolatie extrem de buna. Valoarea U necesara la componentele exterioare ale constructiei pasive se afla sub 0,15 W/mpK. Drept urmare, grosimea izolatiei se poate realiza cu cofrajul Amvic Pasiv, care are grosimea peretelui de neopor de 24,35 cm si U = 0,11 W/mpK, sau cu polistiren de minim 30 cm grosime, dar densitate de minim 20 Kg/mc.

2. Fara punti termice. Evitarea puntilor termice constituie una dintre cele mai eficiente masuri de economie a energiei la o cladire. Cofrajul Amvic Pasiv elimina in totalitate puntile termice, lucru greu de realizat la o cladire clasica. Pe colt, cofrajul Pasiv are grosimea izolatiei de neopor de 41,5 cm, echivalentul a 50 cm de polistiren cu densitatea de 24 kg/mc. Daca se proiecteaza cu grija si atentie, se poate ca intreaga manta a cladirii sa fie executata fara nici o punte termica.

3. Vitrificare cu trei foi de geam si rame bine izolate. Utilizarea de geamuri termoizolante cu trei foi, din care doua cu Low  E, bagheta termica (din textolit sau otel inox) si Kripton, avand U = 0,5 W/mpK. Ramele termoizolante sa fie de circa U =0,8 W/mpK. Este necesar ca usa de intrare sa fie dublata (sas), pentru a reduce pierderea de caldura.

4. O perfecta etanseitate a mantalei cladirii. Aceasta reduce pierderile de caldura si creste efectul instalatiei de ventilatie. O manta etansa a cladirii duce la evitarea defectelor de constructie, si la cresterea protectiei acustice.

5. Utilizarea Instalatiei de Aerisire-Ventilatie, cu recuperare de caldura. La aerisirea casei prin fereastra se pierde si caldura din aceasta. In cazul utilizarii unei instalatii de aerisire-ventilatie cu schimbator de caldura, se recupereaza 80% din caldura continuta in aerul de evacuare.

6. Utilizarea de energii regene­rabile. Prin utilizarea de Energii Regenerabile se intelege utilizarea de:

solare cu vid, panouri sau tuburi (a se evita instalatiile cu tuburi care au boilerul pe acoperis);

• pompe de caldura: apa-apa, sol-apa.

Incalzirea se va face numai prin pardoseala (economie 30%).

Sursele de Energie Regenerabila sunt: soarele, pamantul, apa si vantul.

 

Avantaje

Economie de bani;

Mediu de viata sanatos – o casa pasiva asigura un mediu sanatos de viata, in sensul ca nu sunt diferente de temperatura in acelasi spatiu, cum este intr-o casa obisnuita. Exista o temperatura omogena in casa pasiva, extrem de placuta si confortabila, diferenta de tempe­ratura intre pereti este de doar 1 0C  si in acelasi timp este un aer proaspat in permanenta, asigurat de o instalatie de ventilatie controlata, care nu trebuie confundata cu aerul conditionat;

Prietenoasa cu mediul – consuma putina energie pentru climatizare si, prin urmare, gazele cu efect de sera eliminate sunt reduse.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 39 – iulie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/07/30/amvic-casa-pasiva/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.