«

»

ISOVER: Placi rigide pentru izolarea acustica a planseelor

Share

Este bine cunoscut faptul ca zgomotul nu constituie doar un disconfort, ci si o amenintare grava a sanatatii. Efectele pe care expunerea la zgomot le are asupra sanatatii constituie o problema publica din ce in ce mai acuta. Se estimeaza ca jumatate din populatia europeana traieste intr-un mediu cu zgomot, iar mai mult de o treime din populatia acestei regiuni este deranjata de nivelurile de sunet in timpul somnului.

 

Zgomotul de impact

Unul din cele mai intalnite tipuri de zgomot, in special in cladirile cu mai multe etaje, este zgomotul de impact. Rezultat in urma unor socuri sau lovituri aplicate elementelor materiale ale cladirii (plansee, pereti) ca urmare a activitatilor cotidiene (de exemplu mersul incaltat pe o pardoseala din parchet sau gresie), zgomotul de impact se transmite in toata cladirea prin elementele structurale, iar cand  intalneste suprafete capabile sa radieze energia acustica se transforma in zgomot aerian.

Deoarece energia instantanee de vibratie este, in cazul impactului, mult mai mare decat cea generata de sursele obisnuite de zgomot aerian, iar propagarea undelor de acest tip in mediile solide (ex. beton armat) se face cu usurinta, solutia cea mai eficienta de reducere a acestui tip de zgomot este la sursa.

O astfel de solutie de izolare este realizarea unei „dale flotante“. Aceasta presupune aplicarea unei pardoseli (sapa) ce se sprijina pe constructia portanta si care este separata de aceasta printr-un strat elastic (fig. 1). Inserarea unui strat elastic intre cele doua mase permite transmiterea mai departe a solicitarilor statice ale pardoselii, impiedicand insa transmiterea impactului in intreg scheletul cladirii prin reducerea radiatiei energiei acustice transmise de catre planseu in incaperea de dedesubt si micsorarea energiei transmise prin flanc catre pereti.

 

Obtinerea unei bune izolatii fonice tine atat de o dimensionare corecta a sistemului, de folosirea produselor adecvate, cat si de realizarea corecta a lucrarii. In cazul dalei flotante trebuie urmariti o serie de pasi de a caror realizare depinde performanta sistemului.

• Instalati pe tot perimetrul camerei ce urmeaza sa fie izolata o banda de material elastic pentru a asigura desolidarizarea legaturilor dintre sapa ce urmeaza sa fie turnata si peretii camerei. Neinstalarea acestei benzi va deteriora complet performanta sistemului, deoarece intre sapa si pereti va fi creata o punte acustica, ce va permite transmiterea directa a sunetului prin intermediul peretilor in toata structura cladirii. Asigurati-va ca inaltimea benzii este mai mare cu 2 cm decat grosimea totala a lucrarii. Daca exista conducte, este recomandat ca si acestea sa fie izolate.

• Asigurati planeitatea suprafetei ce urmeaza sa fie izolata prin nivelarea cu un strat de umplutura. Daca exista conducte, acestea vor fi ingropate in stratul de egalizare. Peste acest strat se va instala o folie de polietilena.

• Instalati materialul de izolatie decaland placile. Asigurati-va ca nu raman suprafete neacoperite. Pentru o mai buna performanta acustica este recomanda­bila instalarea a doua straturi de grosime 20 mm in locul unui singur strat de 40 mm. Montarea celui de al doilea strat se va face astfel incat imbinarile primului sa fie acoperite de catre placile superioare, reducand riscul de formare a unor punti acustice la imbinarile dintre placi. Montati o folie hidroizolatoare peste materialul izolator inaintea turnarii sapei. Astfel vor fi evitate eventualele scurgeri in materialul izolator ce pot deteriora comportamentul acestuia.

• Executati cu atentie sapa urmarind obtinerea unei suprafete cat mai plane. Ulterior inlaturati surplusul de material de la banda perimetrala.

• Pentru rezultate maxime este recomandabil ca instalarea plintei sa fie facuta tot elastic.

 

Saint-Gobain Isover propune o gama completa de produse pentru realizarea de dale flotante in functie de incarcarea sapei. Realizate din vata minerala de sticla, placile Tango, TDPS, TDPT sunt caracterizate de un grad ridicat de elasticitate, proprietate ce permite preluarea celei mai mari parti din energia instantanee de vibratie, obtinandu-se astfel o izolatie fonica eficienta la zgomotul de impact. Pe langa reducerea zgomotului de impact, folosirea unei solutii „masa-resort-masa“ imbunatateste radical izolatia fonica la zgomot aerian contribuind la cresterea gradului de confort din cladire.

Produsele Isover pentru izolatie la zgomot de impact se prezinta sub forma de placi rigide cu dimensiunea de 1200 mm x 600 mm si grosimi intre 20 mm si 55 mm. Datorita tehnologiei folosite la fabricarea lor, ce are ca rezultat obtinerea unei impaslituri din fibre continue de material, cu inglobarea unui volum mare de aer, produsele Isover prezinta excelente caracteristici termoizolatoare.

Tango: placi rigide pentru izolarea planseelor intermediare, prin pozare in masa sapei pentru incarcari de pana la 500 kg/m2 sarcina utila + masa sapei. Produsul este recomandat pentru izolarea fonica si termica a pardoselilor fara acoperiri ceramice si are o conductivitate termica l = 0,033W/(mk).

TDPS: placi rigide pentru izolarea planseelor intermediare, prin pozare in masa sapei pentru incarcari de pana la 500 kg/m2 sarcina utila + masa sapei. Produsul este recomandat pentru izolarea fonica si termica a pardoselilor cu acoperiri ceramice si are o conductivitate termica l = 0,033W/(mk).

TDPT: placi rigide pentru izolarea planseelor intermediare, prin pozare in masa sapei pentru incarcari de pana la 500 kg/m2 sarcina utila + masa sapei. Produsul este recomandat pentru izolarea fonica si termica a pardoselilor cu acoperiri ceramice si incalzire in sapa si are o conductivitate termica l = 0,033 W/(mk).

Din punct de vedere al reactiei la foc, produsele Isover se incadreaza in cele mai bune Euroclase (A1 si A2) asigurand un comportament optim al structurilor in cazul unui incendiu.

Datorita coeficientului optim de elasticitate dinamica in raport cu greutatea, a perioadei lungi de pastrare a caracteristicilor tehnice si implicit a elasticitatii, si a usurintei in montaj, produsele din vata minerala de sticla reprezinta solutia ideala pentru realizarea pardoselilor cu dala flotanta si implicit a izolarii la zgomot aerian.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 39 – iulie 2008

 

 

Autor:
Gabriel Golumbeanu, Saint-Gobain Isover
RomaniaDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/07/30/isover-placi-rigide-pentru-izolarea-acustica-a-planseelor/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.