«

»

MARCOM: Komatsu lanseaza buldozerul D37-22

Share

Avand la baza succesul dobandit de buldozerele D51, noul model D37-22 ofera mai multa putere si o vizibilitate superioara.

 

Noul buldozer D37-22 poate fi confi­gurat in doua moduri: varianta standard EX si varianta PX pentru terenuri moi, mlastinoase. Echipat cu transmisia hidrostatica Komatsu (HTS) acesta este creat sa lucreze in constructii generale, pregatirea santierelor, constructii de cladiri, aplicatii forestiere si utilitare. Construite in baza succesului avut de buldozerul D51, noile modele D37EX-22 si D37PX-22 au un design nou, cu botul super-pana si cabina in fata, care il apropie pe operator de lama si imbunatateste echilibrul, deplasarea si stabilitatea utilajului.

Echipate cu motorul de 3,3 litri Komatsu SAA4D95L, certificat conform normelor europene de emisii EU Stage 3A, aceste modele noi au o putere neta de 89 CP si au greutatea operationala cuprinsa intre 8.300 si 8.650 kg. Ambele modele, atat varianta standard (EX), cat si cea pentru terenuri moi (PX), sunt disponibile pentru a oferi intocmai distributia greutatii si optiunile de flotatie cele mai potrivite nevoilor clientilor.

Sistemul de virare al D37EX/PX-22 asigura miscari line si precise in timpul lucrului, inclusiv in virajele repetate si ii permite operatorului sa efectueze cu usurinta toate activitatile, chiar si in cazul celor efectuate in colturi sau langa ziduri. Buldozerul D37-22 folo­seste o lama reglabila in plan orizontal si vertical, cu o capacitate de 1,77 m³ pana la 1,95 m³, ceea ce face ca mai mult material sa ramana pe lama si astfel, aceste utilaje sa fie mai productive.

Noul buldozer este echipat cu cea mai noua versiune a tehnologiei prin satelit KOMTRAXTM care transmite toate informatiile de operare ale utilajelor catre un website securizat. Conto­rizarea orelor de lucru, locatia utilajelor, avertizari si alarme de mentenanta – pentru a enumera cateva dintre caracteristicile sale – sunt transmise aplicatiei web pentru analiza. Sistemul KOMTRAXTM de monitorizare al flotei imbunatateste disponibilitatea utilajelor, reduce riscul de furt al echipamentului, permite diagnoza de la distanta de catre distribuitor si asigura o sumedenie de alte informatii pentru imbunatatirea eficientei si productivitatii.

 

Caracteristici speciale ale D37EX/PX-22

• Transmisie hidrostatica ce se adapteaza aplicatiilor si operatorilor dumneavoastra

Posibilitatea de selectare a modului de viteza „Variabil“ sau „Quick-Shift“ le permite buldozerelor D37EX/PX-22 sa atinga eficienta maxima, atat in aplicatiile fine, cat si in cele grosiere. Comutarea intre cele doua moduri de lucru se face prin simpla apasare a unui buton. Astfel, se poate selecta viteza optima de depla­sare  potrivita conditiilor de lucru si pre­ferintelor operatorului.

In modul de viteza „Variabil“, viteza de deplasare poate fi reglata intr-o plaja de 20  trepte de viteza. Viteza de deplasare este indicata pe un monitor LED si este controlata prin butoanele de schimbare de pe panoul ergonomic de control al deplasarii. Modul de deplasare „Quick-Shift“ ofera operatorului posibilitatea de a selecta trei trepte de viteza preselectate potrivit conditiilor de lucru. Pentru indeplinirea cu usurinta a actiunilor repetabile, utilajul este dotat cu o pedala separata de miscare lenta/franare si o pedala de reducere a vitezei.

Vizibilitate foarte buna a lamei si confort

Noua cabina cu bot superpana, certificata ROPS/FOPS a buldozerului are un design cu geamuri largi. Aceasta asigura mai mult spatiu pentru operator si in acelasi timp il aduce pe acesta mai aproape de lama si de centrul de greutate al utilajului. Astfel, se imbunatateste atat vizibilitatea lamei, cat si confortul. Presurizarea cabinei si filtrarea aerului din cabina reduc praful din interior, iar noile tipuri de amortizoare ale cabinei atenueaza zgomotul si vibratiile la deplasarea pe terenuri accidentate.

Sistemul ergonomic de comanda si control (PCCS)

Sistemul PCCS al Komatsu asigura o operare eficienta si confortul operatorului. Joystick-ul PCCS pentru deplasare ii permite operatorului sa lucreze relaxat fara a sacrifica din controlul utilajului. Joystick-ul de control al lamei utilizeaza supapa de control proportional al presiunii (PPC) pentru un control fin al opera­tiilor efectuate de utilaj.

Intretinere convenabila pentru mai multa siguranta si fiabilitate

Komatsu stie ca intretinerea este foarte importanta si a creat buldo­zerele D37EX/PX-22 cu gandul la o mentenanta curenta cat mai usoara. Verificarile zilnice ale motorului se fac in compartimentul din partea stanga a motorului, iar ventilatorul hidraulic reversibil, montat in partea din spate care se ridica si este controlat electronic permite verificari usoare ale radiatorului, racitorului de ulei si incarcatorului acestuia. D37EX/PX-22 se mandreste de asemenea cu extinderea termenului de viata a sasiului si a trenului de rulare, cu legaturi solide si bucse cu diametru mare pentru costuri reduse de intretinere.

Alti factori care cresc eficienta intre­tinerii si durabilitatea utilajului includ:

• Intervale mai lungi intre schimburile de ulei hidraulic si pentru motor;

• Verificari zilnice efectuate la nivelul solului;

• Sistem hidraulic dinamic de franare;

• Articulatie sferica mare montata central pe lama;

• Monitor central in cabina cu sistem de diagnosticare pentru reparatii rapide;

• Profile din oteluri de inalta rezistenta si elemente din otel turnat si forjat.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 39 – iulie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/07/30/marcom-komatsu-lanseaza-buldozerul-d37-22/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.